Bij het koud in de spouw plaatsen worden er gaten geboord in de stenen wat kan leiden tot beschadigingen van de muur. Als afdichting wordt er dan gebruik gemaakt van PUR schuim en compriband. Een dergelijke constructie gaat zo'n 5 jaar lang mee, vandaar de lage prijs.
Een compriband wordt aangebracht bij het plaatsen van kozijnen van kunststof, hout of aluminium en ook gebruikt in muren, metselwerk en dergelijke. De band zet na plaatsing ongeveer uit tot driemaal of viermaal de oorspronkelijke grootte.
Levensduur (kunststof) kozijnen
Kunststof kozijnen gaan over het algemeen 50 tot 75 jaar mee. Kozijnen van hout hebben een vergelijkbare levensduur, mits goed onderhouden. Dit is natuurlijk afhankelijk van verschillende factoren zoals de kwaliteit van de kozijnen en de montage.
Levensduur
De gemiddelde levensduur bedraagt 20 tot 30 jaar. Kunststof of PVC kozijnen gaan 25 tot 40 jaar mee, al is ook dit afhankelijk van de gebruikte grondstoffen. Aluminium kozijnen hebben de langste levensduur, van 25 tot 50 jaar.
Overschilderbaar met de gangbare watergedragen verven. Verenigbaar met de meeste kitten. Uitzetting zelfs bij lage temperaturen.
| Zwelt op naar ca. 20mm.
Het compriband bevestigt u aan de buitenzijde van het raam- of deurkozijn aan de linker-, boven- en rechterzijde. Aan de onderkant hoeft het niet, omdat de band dan niet kan uitzetten door de druk van het raamkozijn. Voor de zekerheid kunt u het uiteraard wel doen.
Aluminium is sterker dan kunststof en daarom het meest geschikt voor zeer grote raampartijen.
Aluminium isoleert beter dan hout, maar slechter dan kunststof. Bij aluminium kozijnen bepaald de u-waarde de mate van isolatie: de mate waarin warmte of kou wordt doorgelaten. Hoe lager de u-waarde, hoe beter de isolatie.
Hier kunnen we heel makkelijk over zijn: kunststof is verreweg het goedkoopste materiaal. Aluminium is tot wel 30% duurder in aanschaf dan kunststof. Dit komt onder andere doordat de grondstofprijs voor het materiaal van kunststof kozijnen goedkoper is.
De levensduur ligt gemiddeld rond de 60 jaar. En als laatste voordeel heb je na de installatie naar je schuifpui geen omkijken meer. Onderhoud is weinig nodig (af en toe schoonmaken met een sopje is voldoende) en het materiaal en de kleur blijven ook aan de buitenkant lang goed.
Het schoonmaken zelf is eenvoudig. Alles wat u nodig heeft is een handwarm sopje van water en een reinigingsmiddel (zoals een allesreiniger) en een doekje of een zachte spons. Neem de kozijnen af en vergeet daarbij vooral de hoekjes en onderste randjes niet. Zo zien uw kozijnen er snel weer als nieuw uit.
Slagregendicht, luchtdicht en UV-bestendig!
Dit geïmpregneerde, voorgecomprimeerde schuimband dient als regendichte voegdichting van voegen in verticale buitengevelvlakken tussen bouwdelen of bouwmaterialen van beton, metselwerk, natuursteen, metalen, kunststoffen en hout.
Voor een hoe bredere voeg het geschikt is, hoe dikker het compriband namelijk is. Het kan zijn dat het band breder is dan je voeg. Is je voeg breder dan dat geschikt is voor het type compriband, dan kan het compriband de producteigenschappen zoals waterbestendigheid en luchtdichtheid niet meer garanderen.
Nadelen van aluminium
De productie en recycling van aluminium kost veel energie. Lage sterkte bij hoge temperaturen. Laag smeltpunt (bijvoorbeeld bij brand in een gebouw zal het al snel vervormen) Vermoeiing of veroudering, waardoor het eerder breekt.
In de meeste bestaande kozijnen kun je HR++ glas plaatsen, maar meestal geen triple glas. Triple glas is dan te zwaar. In nieuwe kozijnen is triple glas wel mogelijk.
Nadelen aluminium kozijnen
Aluminium kozijnen zijn erg duur. Als aluminium kozijnen niet geplaatst worden met beschermingslaag, kunnen ze reageren op koper, kalk, hout, staal, cement en lood.
De belangrijkste nadelen opgesomd:
Reparatie is lastig. Je mag geen gaten boren in kunststof kozijnen. Minder mooie uitstraling bij karakteristieke huizen (vinden velen) Altijd dezelfde kleur (hout kun je schilderen)
Kunststof kozijnen zijn wat betreft de prijs en isolatieverhouding de beste keuze. Daarnaast hebben kunststof kozijnen weinig onderhoud nodig en hoef je ze niet om gemiddeld de 6 jaar te schilderen zoals bij houten kozijnen.
Met siliconenkit dicht je smalle kieren of naden (tot 5 mm) tussen muur en kozijn. Siliconenkit is elastisch, waterbestendig en je kunt zowel kit voor buiten als voor binnen kopen. Met een kitpistool spuit je de siliconenkit in de kier of naad om de naad op te vullen. Let op: siliconenkit is niet overschilderbaar.
De aansluiting kozijn en stelkozijn moet luchtdicht zijn
Dit kan worden gerealiseerd door een kitvoeg die op de rugvulling wordt aangebracht. Er kan ook worden gekozen voor het alternatief; met een elastische PUR schuim afdichten en een kitvoeg aan de binnenkant plaatsen.
Is het betreffende kozijn onderdeel van de gevel, dan moet er een stelkozijn worden geplaatst. Stelkozijnen worden bij nieuwbouwwoningen geadviseerd. Bij de renovatie van oudere woningen wordt het gebruik van stelkozijnen meestal afgeraden. Dit komt omdat de muren van oudere huizen niet allemaal recht zijn.