Hoe lang gaat het mee? Bankirai is een hele sterke hardhout soort die ongeveer 25 jaar meegaat. Het hout is goed bestand tegen schimmels en aantasting door insecten, waardoor het ook heel geschikt is als plank voor houten terrassen.
Hardhout wat in de grond of water geplaatst wordt, zoals palen en damwand, heeft een verwachte levensduur van ca. 20 jaar.
Bankirai is één van de meest duurzame soorten hardhout. Het valt onder de duurzaamheidsklasse 1-2 en is daardoor vooral geschikt voor buitengebruik. Ook is het een zware houtsoort. Hierdoor wordt het vaak gebruikt als constructiehout.
Dit heeft tot gevolg dat het hout ook minder lang meegaat dan voorheen. Vooral als geïmpregneerd hout in aanraking komt met (vochtige) grond is de levensduur beperkt tot ongeveer 2 jaar.
Naast Bankirai hebben wij ook houtproducten van Azobé hardhout in ons assortiment. Deze hardhoutsoort is nog wat duurzamer dan Bankirai, omdat het erg goed tegen vocht kan en ook in direct contact met grond en vocht lang meegaat. Om die reden wordt Azobé ook vaak als damwand gebruikt.
Het zal in de buitenlucht niet snel rotten. Dit maakt de houtsoort heel geschikt om een chique vlonder mee aan te leggen.
Hardhout. De meest duurzame houtsoort is hardhout. Deze houtsoort is dus het best bestand tegen vocht, zonder dat het behandeld hoeft te worden, en gaat wel meer dan 25 jaar lang mee. * Bij Hout en Bouwmaterialen vindt u daarom onder andere een ruim assortiment aan palen en balken van hardhout.
Voor de beste bescherming van hout onder de grond kan je het beste de palen behandelen met teer. Het beste kan je de gehele paal behandelen om het hout te beschermen tegen regen en zonlicht. Door houten palen in grond te beschermen met teer of beits verlengt de levensduur met vele jaren.
Hout gaat altijd langer mee als het niet in contact staat met de grond of water. Toch zijn er een aantal manieren waarmee je het hout kunt beschermen, waardoor het langer meegaat. Douglas houten palen gaan op den duur rotten onder de grond. Het blijft onder de grond namelijk altijd een beetje vochtig.
De houten betonschutting staat bekend om het feit dat het een stevige schutting is en is daardoor ook een van de populairste. Onder de houten schuttingen vallen de grenenhouten schutting en het zwarte gedompelde hout. Ook zijn deze houten schuttingen erg populair.
Reinig je bankirai tuinpad of terras eerst met Xyladecor Krachtreiniger en laat een kwartier intrekken. Spoel af met zuiver water en herhaal het proces indien nodig. Hardnekkige vlekken verwijder je met een harde spons. Is je bankirai nog nieuw, dan is het voldoende het even te ontstoffen.
Kapur hardhout is wat duurder in aanschaf, maar minder kostbaar dan het Bankirai hout, is zwaar en heeft een fijn gelijkmatige structuur met een sterke kruisdraad. Het hout heeft ook maar weinig draadverloop. Je ziet ook niet veel noesten en kwasten in het hout.
Hoe diep moet mijn paal in de grond? Over het algemeen gebruikt men voor het bepalen van de juiste lengte van de paal (voor in de grond) de vuistregel dat 1/3e van de lengte van de paal de grond in moet. Als minimale lengte wordt hierbij over het algemeen een lengte van 40cm in de grond geadviseerd.
De houten heipalen worden toegepast in verschillende bodems. Houten heipalen kunnen met betrekkelijk licht materieel geheid worden en kunnen van een betonnen opzetstuk worden voorzien (oplanger). Aandachtspunten: - Houten palen zijn als heipaal geschikt, als het gewicht van de constructie ze niet te zwaar belast.
Plaats de paal met de rechte kant naar de uitgezette lijn toe. Sla met een houthamer de paal de laatste 10 tot 15 centimeter in de grond. Probeer de paal goed in het midden te raken, dan beschadigt u de paal het minst. Als u wilt, kunt u ter bescherming een leeg conservenblik over de paal plaatsen en daarop slaan.
Gaat deze paal de grond in? Dan adviseren wij een postsaver te gebruiken. Wanneer groen geïmpregneerd grenenhout in de grond geplaatst wordt, gaat de levensduur snel achteruit. Hout is een natuurproduct dat bepaalde eigenschappen heeft.
Wij adviseren bij grote overkappingen van circa 6 bij 4 vierkante palen van 14 of 15 centimeter dikte te kiezen. Bovenop kunt u eventueel ook voor 20 bij 20 cm dikte kiezen. Bij kleine terrasoverkappingen van bijvoorbeeld 3 bij 2 meter kunt u ook voor de kopmaat 12 bij 12 centimeter kiezen.
Stap 1: Maak met een grondboor de gaten voor de betonnen palen en tussen de gaten een sleuf voor de betonband. Stap 2: Plaats de palen in de gaten plaatsen met daartussen de betonbanden of onderplaten met rotsmotief. Stap 3: Stort snelbeton bij de palen in het gat, zodat deze stevig blijven staan.
Zorg dat het loodrecht gebeurt. Door een touwtje waterpas uit te spannen op de hoogte waar de koppen van de paalhouders moeten komen, kunnen deze precies op gelijke hoogte worden ingeslagen. Zaag de palen op de juiste lengte af en plaats de eerste in de paalhouder. Zet deze precies loodrecht (stellen met waterpas!)
Hanteer 1 zak snelbeton per paal of poer en 2 zakken bij zachte ondergrond en dikkere palen. U hoeft bij ons snelcement bovendien niet te mixen, wel zo handig.
Vooral voor vlonders en vloerplanken verdient hardhout de voorkeur. Voor permanent en direct contact met grond en (grond)water adviseren wij een hardhoutsoort. Hardhouten palen zijn de beste oplossing voor schuttingpalen in een natte bodem.
De levensduur van een compleet van hout gemaakte schutting is afhankelijk van de houtsoort: Geïmpregneerd hout (grenen, vuren): 10 - 15 jaar. Europees hardhout (eik, kastanje): 15 - 20 jaar. Tropisch hardhout (bankirai, azobe e.d.): 20 - 30 jaar.