Door de fles een slag te draaien of zacht te schudden meng je alle voeding tot de juiste temperatuur. Duur van verwarmen van de fles in de magnetron bij 600 Watt: voor een fles van 100 ml: 30 seconden, voor een fles van 150 ml: 45 seconden, voor een fles van 200 ml: 60 seconden.
Het verwarmen van een fles in de magnetron op 600 Watt duurt ongeveer 30 seconden voor 100 ml voeding, 45 seconden voor 150 ml en 60 seconden voor 200 ml.
Verwarmen. Je kunt water in een flessenwarmer, in de magnetron of au-bain-marie opwarmen. Let op! Als je de magnetron gebruikt, schud de fles dan tijdens het opwarmen een paar keer heen en weer zodat de hele fles dezelfde temperatuur krijgt.
Let op: als u de fles in de magnetron verwarmt, kan de buitenkant van de fles koud aanvoelen terwijl de inhoud al heet is. Een fles uit de magnetron moet daarom even zachtjes worden geschud om de warmte goed te verdelen. Controleer altijd de temperatuur van de flesvoeding, voordat u deze aan u baby geeft.
Was je handen goed en maak de fles en speen goed schoon. Doe de voorgeschreven hoeveelheid water (zie tabel op de verpakking) in de fles. Maak het water handwarm in de magnetron (750 Watt, 20 seconden per 100 ml water) of de flessenwarmer. Gebruik altijd het bijgevoegde maatschepje.
Normaal wordt melkvoeding op lichaamstemperatuur (ongeveer 37 °C) gegeven. Je mag ze ook op kamertemperatuur (ongeveer 20 °C) geven. Geef het flesje sowieso niet te koud, maar laat ze ook niet koken. Het is aangeraden water maximaal 2 à 3 dagen in de koelkast (voorkeur HGR) te bewaren.
Melk opwarmen in de magnetron
Verwarm de moedermelk op maximaal 600 Watt. Een fles van 100 milliliter verwarm je 30 seconden, van 150 milliliter 45 seconden en van 200 milliliter 60 seconden. Zwenk de fles tussendoor en aan het einde om de warmte goed te verdelen.
Bewaar de klaargemaakte flesvoeding niet langer dan 8 uur in de koelkast. Gooi restjes altijd weg.
Flesvoeding verwarmen au bain-marie
Je kunt ook de flesvoeding verwarmen door gebruik te maken van een klassiek pannetje. Vul een pannetje met warm maar niet kokend water. Zet het flesje in het water en binnen een kwartiertje moet de melk ongeveer de juiste temperatuur hebben bereikt.
Maak de voeding liefst per fles klaar. Je kunt eventueel 1 of 2 voedingen van tevoren klaarmaken als je ze niet langer dan 8 uur bewaart. Zet ze dan meteen na bereiding in de koelkast bij maximaal 4°C. Bewaar klaargemaakte voeding nooit langer dan een half uur bij kamertemperatuur en gooi restjes altijd weg.
Bij het gebruik van de magnetron
Als je je Philips Avent-fles wilt opwarmen, plaats dan alleen de beker in de magnetron, zonder schroefring, AirFree-opening, speen en deksel. Roer opgewarmde inhoud altijd door zodat de warmte gelijkmatig wordt verdeeld en controleer de temperatuur voordat je je baby ervan laat drinken.
Als je water kookt om het te ontsmetten, verhit het dan lang genoeg in de magnetron om alle micro-organismes te doden. Aanbevolen wordt om het water minimaal 1 minuut te laten koken, of 3 minuten als je hoger bent dan 2000 meter.
Klaargemaakte voeding kun je maximaal 8 uur in de koelkast bewaren, als de koelkast kouder is dan 4 graden. Voel na het opwarmen of de melk niet te warm is door een druppel uit de fles op je pols te laten vallen. De flesvoeding mag niet warmer worden dan 30-35 graden. Let op: Warm nooit restjes voeding opnieuw op!
Laat de hapjes ontdooien in de koelkast of ontdooi ze vlak voor gebruik in een potje in een pannetje met heet water (au bain-marie), in de flessenwarmer of in de magnetron. Reken voor de magnetron ongeveer per grootte van 1 eetlepel ongeveer 20 tot 30 seconden op 750 watt.
Gekookt en nog heet water voor de flesvoeding kun je meenemen in een thermosfles. Zo houd je het water langer warm. Neem ook een flesje koud water mee zodat je te heet water daarmee kunt mengen en je je kindje de flesvoeding op de juiste temperatuur kunt geven.
Nee. Het opwarmen van eten in een magnetron is niet gevaarlijk voor de gezondheid. Je kunt veilig eten ontdooien en verhitten in de magnetron. Een magnetron verhit het eten met ongevaarlijke elektromagnetische straling.
Gebruik geen warm water direct uit de kraan voor babyvoeding
Apparaten, zoals een geiser of boiler, kunnen de kwaliteit van het warme drinkwater beïnvloeden. Gebruik voor het warm maken van de voeding een flessenwarmer, voeg er kokend water aan toe of warm de voeding op in een pannetje heet water.
Gebruik schoon water
Je kunt voor flesvoeding meestal koud kraanwater gebruiken. Het leidingwater in Nederland is in de meeste gevallen namelijk zuiver genoeg voor flesvoeding. Bovendien is het gebruik van kraanwater vaak ook beter voor je baby, minder duur en beter voor het milieu dan water uit flessen.
Voorheen werd aangeraden om voor de bereiding van flesvoeding (kraan)water vooraf te koken of bronwater te gebruiken. Dit is niet nodig in Nederland. Water uit de kraan is veilig en vers voor babyvoeding. Let op: je gebruikt koud water, dat je vervolgens opwarmt tot de benodigde temperatuur.
“Maar voor moeders die de fles geven, raden we flesjes op kamertemperatuur aan. Het is zeker niet slechter voor de spijsvertering van de baby en er is geen risico meer op brandwonden.” Maar het grootste voordeel is het gemak, zegt Lisa. “Als ik wegga, hoef ik niet altijd een flessenwarmer mee te nemen.
Schud het flesje tot het poeder is opgelost. Om de temperatuur te controleren doe je een druppeltje op de binnenkant van je pols. De temperatuur is goed wanneer het ongeveer even warm is als je huid. Laat het afkoelen als het te warm is.
Een voeding zou rond de 20-30 minuten moeten duren. Als je baby de fles sneller leeg heeft, kijk dan eerst nog eens kritisch naar je voedhouding. Is de houding goed, kies dan voor een speen met een kleiner gaatje. Of las om de 20 slokken een kleine pauze in.
Ja, je kunt melk opwarmen in de magnetron. Maar we raden het sterk af. Melk opwarmen in de magnetron is moeilijk om goed te doen, zeker bij kleine hoeveelheden. Als je melk in de magnetron opwarmt, zal het op sommige plekken sneller heet worden.
Druppel wat voeding op de binnenkant van de pols om te testen of de voeding onverhoopt toch niet te warm is geworden. Opwarmen in de magnetron ook mogelijk. Dit moet dan wel geleidelijk gebeuren op een laag wattage en zonder de flessenspeen.
De spenen van Dr. Brown's zijn gemaakt van zeer zachte, klinisch geteste siliconen. Door de zeer zachte textuur en speciale vorm liggen ze perfect in je baby's mond. Vervang spenen elke zes weken, of eerder als ze tekenen van slijtage vertonen.