Wanneer is een vrouw het meest vruchtbaar? Een vrouw is het meest vruchtbaar de dag van de ovulatie en de dag daarvoor. Op deze twee dagen met piekvruchtbaarheid is de kans het grootst om zwanger te worden na onbeschermde seks. Je kan ook zwanger worden enkele dagen voor de piekvruchtbaarheid.
Bovendien blijven zaadcellen nog zo'n 24 uur in leven in jouw lichaam, dus je kunt maar beter te vroeg zijn dan te laat. Ook kan het geen kwaad om in de fase rond de LH-piek zo af en toe eens twee keer op een dag te vrijen. Ook dit kan je kans om zwanger te raken vergroten.
Hoe werkt het
Deze stijging wordt ook wel LH- piek genoemd. Een ovulatietest toont aan wanneer de LH-piek aanwezig is. Gewoonlijk zal binnen 24 tot 48 uur na het begin van deze LH-piek de ovulatie plaatsvinden, in deze periode bent u het meest vruchtbaar.
De LH-piek duurt ongeveer 48 uur en begint tussen de 24 en 36 uur voor de ovulatie (de eisprong). Als je de LH-piek berekent kun je er dus achter komen wanneer je het meest vruchtbaar bent, want dat is namelijk de 24 uur nadat de eicel is vrijgekomen.
Zodra je eisprong eraan zit te komen, zal de hoeveelheid van het luteïniserend hormoon flink stijgen. Dit wordt ook wel de LH-piek genoemd. Omdat het luteïniserend hormoon via de urine wordt uitgescheiden, geeft een ovulatietest een positief resultaat als er sprake is van een LH-piek.
Het transport van de eicel vanuit de eierstok naar het middelste, bredere deel van de eileider (ampulla) gebeurt in minder dan zeven uur. Nadien blijft de eicel ongeveer 72 uur in de ampulla en is gedurende 24 uur na de eisprong bevruchtbaar.
Je hebt de meeste kans om zwanger te worden als je een paar keer vrijt in de 6 dagen voor je eisprong. De eisprong is 2 weken voordat je ongesteld wordt. De meeste vrouwen die dit doen zijn dan in 1 jaar zwanger. Ga naar je huisarts als je na een jaar nog niet zwanger bent.
Als je je vruchtbare dagen niet wilt berekenen (is tenslotte niet echt 'romantisch') maar toch zwanger wilt worden, kun je de regel aanhouden dat je ongeveer om de 2 à 3 dagen seks hebt.
Eisprong herkennen
De eisprong voelt als wat pijn in je onderbuik: een stekend gevoel ter hoogte van een van de twee eierstokken. Je voelt het dus laag onderin je buik, en de pijn of het gevoel is te vergelijken met wanneer je ongesteld moet worden.
Je kunt testen of je een eisprong hebt: door je temperatuur elke dag te meten of met een urinetest. De huisarts kan testen of je een soa hebt gehad. Daardoor kunnen je eileiders dicht zitten. Problemen met vrijen kun je met je partner en de huisarts bespreken.
Om te zorgen dat er genoeg sperma beschikbaar is, wordt rond de ovulatie om de dag geslachtsgemeenschap aanbevolen in plaats van elke dag.
Het is onwaarschijnlijk dat je zwanger wordt, maar niet onmogelijk. Je bent vruchtbaar op de dagen voorafgaand aan en rond het tijdstip van je ovulatie - door de levensduur van sperma - en als je een korte cyclus hebt, is het mogelijk dat je ovuleert net na je menstruatie.
Per cyclus is de vrouw vruchtbaar van zo'n 2 à 3 dagen vóór de eisprong tot enkele uren erna. Je kunt dus het beste een paar keer vrijen in de dagen net voordat je ovuleert. Dit moment herken je soms aan symptomen zoals vollere borsten, ovulatiepijn of een hogere lichaamstemperatuur.
Tip 8: Vrij op het juiste moment. De grootste kans om zwanger te worden, heb je rond de eisprong. Menstrueer je regelmatig, dan is de eisprong ongeveer 14 dagen voordat je ongesteld wordt. Dan ben je dus vruchtbaar en heb je de meeste kans om zwanger te raken als je seks hebt.
Wacht dan even tot 15:00 uur in de middag. Dat is namelijk het best moment om seks te hebben, blijkt uit Amerikaans onderzoek op vlak van hormonen. De libido's van mannen en vrouwen zijn dan het beste op elkaar afgestemd. Ook vroeg in de middag blijkt een goede tijd.
Ja, dat kan zeker! Als je zonder voorbehoedsmiddelen seks hebt met een jongen (waarbij zijn sperma in jouw vagina terecht komt) kun je altijd zwanger worden. Dus net zo goed als het de eerste keer is. Dit kan trouwens ook gebeuren als je alleen maar friemelt met elkaar.
De kans op zwangerschap is het grootst als je vrijt in de dagen voor de eisprong (ovulatie). Dat kan wel tot vijf dagen voor de eisprong zijn, omdat de zaadcellen ongeveer drie tot vijf dagen in leven blijven. De eisprong is meestal twee weken voor de menstruatie.
Sommige vrouwen ervaren een innestelingsbloeding. Dit komt door het raken van een bloedvaatje bij de innesteling. Dit gaat gepaard met een lichte bloeding van een helderrode, bruine of roze kleur bloed. Ook zijn er vrouwen die de innesteling wel voelen en omschrijven dit als een krampachtig gevoel in de baarmoeder.
Een eicel leeft maar kort, zo'n 24 uur, en is het makkelijkst te bevruchten in de eerste uren na je ovulatie. Het is dus zaak om te weten wanneer je ovulatie is en te zorgen dat de zaadcellen klaar liggen op de plaats waar de bevruchting moet plaatsvinden.
Je kan ongeveer 5 dagen voor en 1 dag na de eisprong zwanger worden. Regelmatige cyclus van 34 dagen: de eisprong komt rond dag 20 van je cyclus. Je kan ongeveer 5 dagen voor en 1 dag na de eisprong zwanger worden.
Dit slijm is helder en glanzend, als rauw eiwit, en soms ook draderig. Dan ben je vruchtbaar. Als de vruchtbare dagen voorbij zijn, verandert het slijm weer en wordt het heldere slijm witter en dikker. De slijmverandering duurt drie tot vier dagen.
Baarmoedermond wanneer je vruchtbaar bent
Je bent vruchtbaar als de baarmoedermond wat zachter aanvoelt. Je vindt hem dan wat hoger en hij staat een beetje open. Soms staat hij zelfs zo hoog dat je hem haast niet meer kunt voelen! Ook komt er rond deze periode steeds meer slijm eromheen te zitten.