Totale schildklierverwijdering (totale thyreoidectomie) Een schildklieroperatie wordt verricht onder algehele anesthesie (narcose) en duurt meestal ongeveer 1 tot 2 uur. Tijdens de operatie ligt u met het hoofd zover mogelijk achterover.
Weer naar huis. Als alles goed gaat mag u in principe de eerste of tweede dag na de operatie het ziekenhuis verlaten. Bij ontslag krijgt u een afspraak mee voor de poliklinische controle (7 tot 10 dagen na ontslag). Op de polikliniek wordt de uitslag van het weefselonderzoek met u besproken.
De meeste mensen kunnen hun werk vrij snel hervatten (b.v. 1.5 – 2 weken na ontslag uit het ziekenhuis). Het spreekt voor zich dat dat mede afhankelijk kan zijn van uw werk, van uw conditie en van uitgebreidheid en verloop van de operatie.
U heeft ten minste één tot twee weken nodig om te herstellen voordat u weer aan het werk kunt of uw andere dagelijkse activiteiten kunt ondernemen. Gedurende ongeveer twee weken na de operatie mag u geen zware voorwerpen tillen om spanning op uw hals te voorkomen.
Na de operatie mag u alles weer eten en drinken. De verpleegkundige geeft aan wanneer u na de operatie hiermee mag starten. De pijn na de operatie valt over het algemeen erg mee en is te vergelijken met een lichte keelontsteking. De pijn kan wat vervelender zijn wanneer u nog een wonddrain hebt.
4 Leven zonder schildklierhormoon is niet mogelijk
In dat geval wordt de schildklier operatief weggenomen, ook al gaat het meestal om een goedaardige zwelling. Maar je kan toch niet leven zonder schildklier? “Je kan wel zonder, zolang je je dosis hormoon krijgt. Dát is van levensbelang, niet de klier op zich.
Als je geen schildklier hebt of een traag functionerende schildklier, worden al die processen verstoord. Mensen hebben het koud, zijn steeds moe, hebben een trage hartslag, last van haaruitval, een trage stofwisseling, gewichtstoename... Het lichaam kan niet zonder schildklierhormonen.
Medullaire schildklierkanker ontstaat uit C-cellen. Deze vorm kan sneller groeien en zaait vaker uit dan papillaire en folliculaire schildklierkanker. De ziekte kan uitzaaien naar de lymfeklieren, de longen en de lever. Anaplastische schildklierkanker ontstaat uit follikelcellen, groeit erg snel en zaait snel uit.
Toch kan het restant van de schildklier ook weer gaan groeien, waardoor in de loop van enkele jaren er weer een overproductie van schildklierhormonen kan ontstaan.
Met medicijnen
Meestal kunt u na 1 jaar of anderhalf jaar stoppen met de medicijnen. Na 6 weken wordt dan uw bloed weer gecontroleerd. Daarna krijgt u 1 jaar lang elke 3 maanden een controle. Bij ongeveer de helft van de mensen blijft de schildklier daarna normaal werken en komt de ziekte niet meer terug.
De meeste patiënten genezen binnen drie tot zes weken, soms duurt het enkele maanden, slechts zelden langer.
Bij een vergrote schildklier (goiter en struma)
Patiënten met een grote schildklier hebben soms slikklachten of last van een prikkelhoest. Soms hebben ze een drukgevoel in de keel. Na oppuntstelling door de endocrinoloog wordt soms beslist de schildklier gedeeltelijk of bijna volledig weg te nemen.
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van schildklieraandoeningen.
Een schildklieroperatie wordt verricht onder algehele anesthesie (narcose) en duurt meestal ongeveer 1 tot 2 uur. Tijdens de operatie ligt u met het hoofd zover mogelijk achterover. Er wordt een horizontale snede laag in de hals gemaakt. Zo kan, langs de halsspieren, de schildklier worden bereikt.
Echogeleide schildklierpunctie
De radioloog voert de punctie uit met behulp van echografie. Met een echo kunnen we precies de plaats bepalen waar bij u de punctie moet worden verricht. Het onderzoek duurt ongeveer vijftien tot dertig minuten. Na het onderzoek kunt u vrijwel altijd direct naar huis.
De schildklier vind je aan de voorkant van de hals.Hij zit direct boven het kuiltje in de hals en is een vlindervormig orgaan. Als de schildklier gezond is kun je hem nauwelijks zien of voelen. Bij het slikken beweegt hij met het strottenhoofd mee.
Oorzaak haaruitval en schildklier
Langdurige schildklierproblemen hebben in veel gevallen haarverlies tot gevolg. Je ziet het haar verspreid over de hoofdhuid uitvallen.
Meestal ontwikkelt het medullair schildkliercarcinoom zich heel langzaam. Het duurt meestal een paar tot tientallen jaren voordat iemand er iets van merkt. De tumor kan doorgroeien in de omgeving. Ook kan hij uitzaaien naar lymfeklieren in de hals.
Stress heeft een grote invloed op het functioneren van het schildklierhormoon. Langdurige stress zorgt er namelijk voor dat er minder van het efficiënte T3 kan worden aangemaakt en meer van minder efficiënte Reversed T3 (rT3) wordt aangemaakt. Een teveel aan rT3 blokkeert dan de receptoren van het schildklierhormoon.
Een knobbel in de schildklier ontstaat als een groepje cellen gaat groeien. De cellen kunnen goed- of kwaadaardig zijn. In de meeste gevallen is een schildklierknobbel goedaardig. Als een schildklierknobbel kwaadaardig is, heb je schildklierkanker.
Behandeling hypothyreoïdie
Wanneer de schildklier niet meer werkt, vervangen de tabletten de functie van de hele schildklier. Er bestaat geen medicijn dat de schildklier kan genezen. Als je goed bent ingesteld op medicijnen kun je in het algemeen een normaal leven leiden.
Bij vele visgroepen, reptielen en zoogdieren is er één schildklier; bij de meeste amfibieën, hagedisachtigen en vogels is de schildklier gepaard.
Schildklierpatiënten hebben een hoger risico op overgewicht. Mensen met een traag werkende schildklier hebben vaak last van overgewicht. Ook als zij goed zijn ingesteld blijft afvallen soms lastiger dan voor andere mensen.
Snelle suikers kan je beter niet meer eten bij een trage schildklier. Ze zitten verstopt in onder andere snoep, koekjes, frisdrank, alcohol, witte rijst, wit brood maar ook honing, vruchtensap en gedroogd fruit. Deze voedingsmiddelen verhogen de kans op insulineresistentie.
Schildklierhormonen regelen de stofwisseling. Wie te veel schildklierhormoon heeft voelt zich gejaagd, heeft het snel warm en heeft een snelle hartslag. Van Noord heeft vastgesteld dat een overmaat aan het hormoon het hart ook op hol kan laten slaan, met in sommige gevallen acute hartdood tot gevolg.