Incubatietijd: Verschilt per parasiet, meestal 12-17 dagen. Besmettelijke periode: Verschilt per parasiet, vanaf 4 -15 dagen na infectie is mens besmettelijk voor mug, tot weken erna.
Er zijn vier varianten van malaria die u kunt oplopen. Zoals gezegd kan malaria tropica binnen 48 uur dodelijk zijn. De andere drie varianten kennen een minder ernstig ziekteverloop. Meestal bestaan de malaria symptomen uit aanvallen van vier tot acht uur, die iedere paar dagen terugkomen.
Als men er tijdig bij is, is een malaria infectie, ook die met de gevaarlijke malaria tropica, goed te behandelen. Na behandeling is men gewoonlijk geheel vrij van parasieten. Na een effectieve behandeling van een malaria tropica infectie komen daarom de infectie en ziekteverschijnselen niet terug.
Wat zijn symptomen van malaria? Symptomen zijn koorts, koude rillingen, spierpijn en hoofdpijn, vaak voorafgegaan door een grieperig gevoel.
Malaria is steeds moeilijker te behandelen omdat steeds meer malariaparasieten resistent zijn tegen gangbare antimalariamiddelen zoals chloroquine, proguanil en in sommige gebieden zelfs mefloquine (Lariam). Als malaria niet wordt behandeld, kan de ziekte zoals gezegd een dodelijke afloop hebben.
Een infectie met malariaparasieten kan binnen enkele weken tot de dood leiden als men niet behandeld wordt. Maar er zijn verschillende vormen van malaria, die een meer of minder ernstig ziekteverloop laten zien (zie hieronder bij de beschrijving van de verschillende malaria vormen).
Malarone is een van de meest voorgeschreven malariamiddelen. Je begint met de inname van de tabletten 24 uur voordat je aankomt in een malariagebied en slikt de tabletten door tot en met 7 dagen na het verlaten van het malariagebied. Malarone kun je niet gebruiken indien je zwanger bent of borstvoeding geeft.
Iemand die malaria heeft gehad, kan de ziekte opnieuw krijgen. Er is geen inenting om de ziekte te voorkomen. Ga je naar een gebied met malaria? Dan kun je wel malariatabletten slikken om de ziekte te voorkomen.
In een aantal gebieden varieert het risico volgens de seizoenen. Boven de 2.000 meter is malaria zeldzaam. Er overlijden naar schatting 1,5 tot 2,7 miljoen mensen per jaar aan malaria. De tijd tussen besmet worden en ziekte is gemiddeld tien tot veertien dagen.
Sommige gebieden hebben slechts een laag risico op malaria, dan zijn mugwerende maatregelen meestal voldoende. Wanneer u op reis gaat naar een hóóg risicogebied (bijv. Midden-Afrika) dan is het preventief slikken van malariatabletten sterk aanbevolen om ernstige infectie met malaria te voorkomen.
Op Mauritius en de Seychellen is helemaal geen malaria. Op het vasteland zijn Zuid-Afrika en Namibië de beste landen voor een malariavrije reis. In beide landen zijn uitgestrekte gebieden die geheel malariavrij zijn, en ook delen waar het risico extreem laag is.
Over malaria
Plasmodium falciparum en Plasmodium vivax zijn de belangrijkste malariasoorten voor mensen. Ze worden door muggen overgedragen op mensen en andersom. Er zijn ongeveer zestig muggensoorten die menselijke malaria kunnen overdragen.
Neem elke dag 1 dosis. Ga hiermee door tot 7 dagen nadat u weer uit het gebied bent vertrokken. Het gebruik bij aanval van malaria: de kuur bestaat uit een hoge dosis gedurende 3 dagen. Doe ook altijd uw best om muggenbeten te voorkomen (bedekkende kleding, DEET, klamboe).
Malariamuggen komen voor in (sub)tropische gebieden zoals Afrika, Azië en Zuid- en Midden-Amerika. Het is daarom belangrijk om goed voorbereid op reis te gaan.
Bijwerkingen malaria pillen Malarone
De meest voorkomende bijwerkingen zijn buikpijn, hoofdpijn, misselijkheid, braken, diarree en hoesten. Ook slapeloosheid, levendig dromen en haaruitval komen voor.
Alleen de vrouwtjes steken; de mannetjes zijn kenbaar aan grote, pluizige antennes. Malariamuggen zitten in rust met het achterlijf duidelijk hoger van de onderlaag dan met de thorax, ze hellen als het ware naar voren. Bij veel niet-malariamuggen wordt het lijf evenwijdig aan de onderlaag gehouden.
Er zijn in Nederland bijna geen Anopheles-muggen meer die de malaria-parasiet kunnen overbrengen. En ook al zouden er goede overlevingskansen zijn voor de malariamuskiet, dan nog is de kans erg gering dat malaria in Nederland overgebracht wordt van mens naar mens vanwege de goede gezondheidszorg.
Malaria profylaxe is de verzamelnaam voor malariapillen die u als reiziger inneemt om besmetting met malaria te voorkomen in hoog risicogebieden. Meestal beschermen de malaria pillen zéér goed, zeker in combinatie met muggenwerende maatregelen. Er blijft een hele kleine kans dat u toch malaria krijgt.
De beschermingsduur van je vaccinatie is afhankelijk van het soort vaccinatie. De geldigheid varieert van een aantal weken tot mogelijk zelfs levenslang. Soms zijn meerdere vaccinaties nodig om een lange beschermingsduur te bereiken.
Malaria is onder andere zo gevaarlijk omdat de eerste symptomen vrij algemeen zijn. Het voelt als een griepje. Koorts, koude rillingen, hoofdpijn en soms ook diarree en misselijkheid. Als je niet op tijd bent met behandelen kunnen de gevolgen verschrikkelijk zijn.
Artemisinine is de hoeksteen van de behandeling van malaria tropica. In geval van ernstige malaria tropica is intraveneuze behandeling met artesunaat de eerste keuze. Voor ongecompliceerde malaria tropica is een op artemisinine-gebaseerde combinatietherapie het meest werkzaam.
De tabletten worden voorgeschreven door een daarvoor opgeleide arts. Die weet precies welke tabletten er moeten worden voorgeschreven afhankelijk van uw bestemming en reisschema. Een aantal instellingen kunnen het malariarecept papierloos direct elektronisch aan ons doorgeven (digitaal malariarecept).
Malaria komt alleen voor in bepaalde (sub)tropische gebieden in Zuid- en Midden-Amerika, Afrika en Azië. Het risico is hoog in de rode gebieden. In de oranje gebieden is het risico matig en afhankelijk van de precieze locatie (stad of platteland), de activiteiten, de verblijfsomstandigheden en de duur van het verblijf.