De zool kunt u gemakkelijk reinigen met een doek, water en zeep. Laat ook de zolen goed drogen. Gebruik ook zeker niet te veel water tijdens het reinigen, want de klompen kunnen niet goed tegen water.
Het dragen van klompen is gezond voor je voeten, zeker als de verhouding en de maat goed is gekozen. Het stevige houten frame van de klompen zorgt ook voor extra veiligheid. Het beschermt de voeten bij zwaar werk. Het hout zorgt ook voor aangenaam warme voeten.
De Nederlanders liepen op klompen omdat klompen comfortabel, duurzaam, goedkoop, waterafstotend en isolerend waren en de voeten ook goed beschermden. Die eigenschappen maakte klompen zeer geschikt voor boeren, handarbeiders, en vissers, een groot deel van de bevolking in die tijd.
Vuil van leer verwijderen
Tijd voor een schoonmaakbeurt. Laat de klompen eerst goed drogen. Om zeker te weten dat ze echt droog zijn, kun je ze beter een paar dagen laten staan. Poets dan met een zachte borstel al het vuil van de klompen af en neem de klompen af met een zachte doek.
Bovenaan de lijst van medische klompen staan de kunststof clogs van het merk Suecos. De Suecos klompen zijn ontwikkeld in samenwerking met fysiotherapeuten en podotherapeuten. Het gepatenteerde XCell materiaal van Suecos absorbeert de schokken zo goed dat het je knieën en rug enorm ontlasten.
Een klomp moet je passen!
Ga met dikke sokken in de klomp staan. Wanneer je de voet meet en daarbij een halve centimeter optelt, heb je de juiste maat.
De medische klompen van Sanita zijn erg comfortabel, dit komt doordat Sanita klompen een buigzame PU (polyurethaan en rubber) zool hebben. In combinatie met een speciaal naar de voet gevormde binnenzool is deze medische klomp geschikt voor langdurig staan en lopen, want zij ondersteunen hierdoor je rug en benen.
Laten we beginnen met waarom schoenen gaan stinken. Een schoen zit vol huidschilfers, vuil, schimmels en dode bacteriën. En die laatste 2 zijn de grote veroorzakers van stank. Door het lopen worden onze voeten warm en dat is een uitstekende voedingsbodem voor schimmels en bacteriën om zich te ontwikkelen.
Ja je leest het goed: je schoenen 'invriezen'. Dit werkt echt heel erg goed. De bacteriën die de stinkende geur in jouw schoenen veroorzaken, gaan dood bij hele hoge, maar ook bij hele lage temperaturen. Stop je schoenen in een afgesloten plastic zak en laat ze een dag in de vriezer zitten.
Wat zijn de kosten van houten klompen? Je vind bij Hollandsklompenhuis al klompen vanaf 10,95 per paar. Houten klompen worden duurder/goedkoper als de maat groter/kleiner wordt. Gekleurde klompen zijn verkrijgbaar vanaf 15,95 per paar.
Klompen worden sinds de oudheid al gedragen door arbeiders en boeren. Dit komt omdat leren schoenen in de Middeleeuwen onbetaalbaar waren. In Nederland waren de klompen perfect schoeisel voor de modderige grond. In Amsterdam is zelfs de oudst bekende klomp ter wereld gevonden, die afgestamd uit 1230.
De klomp is geen Nederlandse uitvinding
Hoewel we in Nederland dol zijn op onze klompen, hebben we ze niet uitgevonden. Klompenkenners denken dat hij oorspronkelijk uit Noord-Frankrijk komt. Daar werd en wordt de klomp net zo veel gedragen als hier en in België.
Klompen worden in Nederland gemaakt van wilgenhout en populierenhout. Wilgen en populieren groeien snel waardoor het hout van deze bomen zacht en licht is.
Volgens de traditie wordt populierenhout of wilgenhout beschouwd als het beste hout voor klompen. Volgens deze traditie zijn de Weltevree Populieren gemaakt van onbehandeld Nederlands populierenhout, vandaar de naam. Dit hout is relatief hard en licht van gewicht.
Tegenwoordig zijn er speciale schoenen die juist ontwikkeld zijn voor voetproblemen als hielspoor. Voorbeelden hiervan zijn MBT, Stretchwalker, Wolky en Sketchers. MBT schoenen hebben bijvoorbeeld een ronde zool. Dit stimuleert het permanent aanspannen van de beenspieren en voetspieren.
De diepvries is één van de ultieme redmiddelen wanneer jij last hebt van stank producerende schoenen. De bacteriën die verantwoordelijk zijn voor nare geurtjes zijn namelijk absoluut geen fan van lage temperaturen. Stop jouw schoenen in een afgesloten plastic zak en plaats ze minimaal 24 uur lang in de vriezer.
Elk type azijn kan gebruikt worden, vooral appelazijn. Meng een halve kop azijn met 6 tot 8 kopjes warm water. Laat je voeten weken gedurende 10 tot 15 minuten. Wel fijn om daarna even je voeten wassen met zeep, om van de azijngeur af te komen.
Ziekenhuis klompen en Verpleegkundige klompen van Sanita
Werk je vaak in een 'natte' omgeving, dan bevelen we je echte verpleegkundige klompen aan zoals de instapklomp San Duty (wit of zwart) of klompschoen San Duty closed (wit of zwart). Deze modellen zijn geheel waterdicht en hebben een speciale anti-slip zool.
Dan raden we aan om een medische klomp te kiezen die makkelijk afneembaar is. Op gladde vloeren is een goede antislipzool onmisbaar. Loop je juist het risico dat er zware voorwerpen op je voeten vallen? Kies dan een klomp of veiligheidsschoen met een beschermende veiligheidsneus en eventueel een tussenzool.
De hakhoogte mag niet meer zijn dan 2,5 centimeter. De hielcontour moet altijd stevig zijn. De schoenen mogen in het midden niet plooien. Ter hoogte van voorvoet moeten schoenen wel kunnen plooien.
Gebruik de afmetingen van de langste voet bij het kiezen van uw schoenmaat. Als u tussen twee maten in zit, moet u altijd de grootste kiezen.
Minstens achthonderd jaar oud
Dit komt doordat hout, in tegenstelling tot brons en metaal, snel wegrot in de aarde. Er zijn daardoor maar weinig archeologische bewijzen om deze beweringen te ondersteunen. De oudste Nederlandse klomp is gevonden op de Nieuwendijk in Amsterdam en dateert uit ongeveer 1230.