In principe kun je niet te lang maischen. Maar hoe lang moet je maischen? Doorgaans wordt een tijdsspanne van 60-90 minuten gehanteerd. Binnen deze tijd zou de versuikering namelijk voltooid moeten zijn.
Een gemiddelde brouwdag duurt ongeveer 6 uur. Dit is van het moment dat je je water opzet om te koken tot je bier kan gisten op vat. Daartussen heb je af en toe wat "vrij" doordat het mengsel aan het opwarmen/koken is.
Hoe lang duurt het brouwen? Het brouwproces neemt in totaal 8 weken in beslag. Na een week kun je echter weer opnieuw brouwen, dit omdat je na een week het bier in flessen kunt tappen (bottelen) en het vat dus weer opnieuw kunt gebruiken.
Als de gisting later op gang komt, heb je te weinig gist toegevoegd of heb je het wort onvoldoende belucht. Afhankelijk van het gist, de hoeveelheid zuurstof in het wort, de temperatuur, enz. kan de hoofdgisting ongeveer 3 tot 7 dagen duren.
De periode dat het bier flink staat te gisten noemen we de hoofdgisting. De hoofdgisting duurt zo'n 3 tot 5 dagen bij bovengist en 5 tot 10 dagen bij ondergist.
De snelheid van het drogen is afhankelijk van de temperatuur van het water in de mout. Hoe warmer, hoe sneller het droogproces voltooid is. Het drogen duurt gemiddeld 5 tot 9 dagen. De ideale temperatuur bedraagt 15°C .
Hergisting op fles zorgt voor een gistdepot onderin de fles. Je kunt dit gistdepot apart of samen met het bier uitschenken. Wanneer je het gistdepot apart in een glaasje schenkt zie je dat dit onderste gedeelte een stuk troebeler is. De gist kan ook een behoorlijke invloed op de smaak hebben.
Het lageren verloopt het best op een temperatuur tussen de 0 en 4 °C. Is dit niet mogelijk, laat dan lageren op 15 °C, maar niet langer dan 2 weken. Hierbij is het wel aan te raden om hoe dan ook over te hevelen naar een nieuw (lager)vat en een kleine hoeveelheid vitamine C toe te voegen.
Nagisting is het proces direct na de hoofdgisting. Het bier ondergaat een rijpingsproces in grote tanks en kan hierin enkele maanden verblijven. Sommige brouwerijen tappen het gist, dat zich langzamerhand op de bodem van de tank verzamelt, geregeld af.
Tot de ondergistende bieren rekenen we: Pilsener, Dortmunder, Münchener, Weens, Lager, Oud bruin, Bockbier, Märzen. Bockbier kan zowel ondergistend als bovengistend zijn. Van de hierbovengenoemde biersoorten worden ook varianten met een zeer laag alcoholgehalte of zelfs zonder alcohol op de markt gebracht.
De bakermat van het bier ligt waarschijnlijk in het Midden-Oosten en Egypte. Een van de eerste schriftelijke vermeldingen van bier staan op 5000 jaar oude Soemerische kleitabletten uit Mesopotamië (het huidige Irak en Syrië).
Geduld: pilsbieren vereisen een lange lagerperiode nadat de gisting is voltooid. Koude lagering op een temperatuur van 3 - 5 °C voor een periode van 4 tot 12 weken is sterk aanbevolen voor het rijpen van pilsbieren.
Bij het maischen wordt tijdens de tweede periode het zetmeel omgezet in vergistbare suikers. Tijdens de derde periode wordt het zetmeel ook omgezet in suikers. Echter zijn deze niet vergistbaar, maar zorgen deze voor de zoete smaak en volheid van het bier.
Het hang van verschillende variabelen als type gist, hoeveelheid gist en vergistingstemperatuur, af wanneer deze fase start en hoe lang deze duurt. Na ongeveer 2 weken kan je bottelen.
CO2 saturatie met hergisting op de fles
Bij het hergisten op de fles zal de suiker door de gist terug omgezet worden in alcohol en CO2. Het komt er dus op aan om uit te rekenen hoeveel suiker we moeten toevoegen aan de fles om een juiste hoeveelheid CO2 aan te maken. is er 2,05 gram suiker nodig.
Het overhevelen naar een vat duurt ongeveer 30 minuten en het bottelen zelf neemt tussen de 1 à 2 uren in beslag. Actief gezien ben je dus ongeveer 9 uren bezig. Voor de rest is het veel afwachten. De vergisting dus ongeveer 2 weken en het conditioneren op de fles duur ook ongeveer 2 weken.
Een brouwer kan ervoor kiezen om tijdens het afvullen het bier te laten hergisten. Er wordt dan opnieuw wat suiker en soms ook een klein beetje gist toegevoegd. De gist zorgt ervoor dat de lucht die bij het afvullen in het flesje is gekomen, weer wordt opgebruikt en omgezet in alcohol en koolzuur.
Tijdens het lageren geef je het bier de rust die het nodig heeft om op smaak te komen. Het bier krijgt in de mandfles de tijd om de laatste suikers om te zetten naar alcohol en zo het vergistingsproces af te ronden.
Lageren van bier mag op een lagere temperatuur dan de nagisting. Het gaat om rijping van het bier en rust geven om goed op smaak te komen. Heb je een klimaatkast, stel dan de temperatuur in rond de 15 graden en laat het nog een aantal weken staan. Na het lageren en voor het bottelen kun je nog een extra stap toevoegen.
Sluit uw wijn of biervat volledig af voor de buitenlucht met een waterslot. Een waterslot werkt zoals een sifon. Het koolzuur dat zich vormt tijdens de vergisting kan ontsnappen, terwijl er geen oxidatie of bacteriële infecties van buitenaf mogelijk zijn.
En nu blijkt het ook nog eens gezond. De Nederlandse onderzoeker Eric Claassen van de Vrije Universiteit claimt dat sterk bier heel gezond is voor je darmflora vanwege de aanwezige bacteriën. Sterk Belgisch bier zoals Hoegaarden, Westmalle Tripel en Echt Kriekenbier zijn rijk aan probiotica.
Na het bottelen, al dan niet met toegevoegde bottelgist, vindt de hergisting op de fles plaats. Het is raadzaam om dit proces (ongeveer 2 a 3 weken) op dezelfde temperatuur te doen als de hoofdvergisting. Gist houdt niet van grote temperatuurschommelingen en je gist heeft een optimale vergistingstemperatuur.
Over welk type suiker het beste te gebruiken bij het bottelen, lopen de meningen behoorlijk uiteen. Kandijsuiker en kristalsuiker, zijn suikers die sowieso heel goed te gebruiken zijn. De hoeveelheid suiker die je moet toevoegen, verschilt enigszins per biertype.
De eerste vier stappen van het bereidingsproces zijn in de correcte volgorde: reinigen, mouten, eesten en schroten.