De eerste reactie van de huid op UV A treedt echter al binnen een paar seconden op waardoor donker pigment (melanine) gevormd wordt dat na een uur meetbare hoeveelheden oplevert. UV A is goed voor ongeveer 95 procent van de ultraviolette straling op aarde.
Voeg aan 4 liter water ongeveer 60 milliliter azijn toe en week je verkleurde was hier een half uur in. Daarna spoel je het wasgoed met koud water na en laat je het opnieuw in de wasmachine draaien. Laat de was hierna aan de lucht drogen.
De zon heeft namelijk een blekend effect op de was. Kleding of stoffen met kleuren kunt u daarom beter niet in de zon laten drogen. Let wel op: als de witte was te lang in de zon hangt, kan het geel worden. Haal het daarom op tijd weer naar binnen.
In een teiltje gevuld met warm water giet je ongeveer een kommetje kristalsoda. Laat de kristallen oplossen voor je het kledingstuk in het teiltje onderdompelt. Je moet de verkleurde was een of twee dagen laten weken voordat de vlekken verdwijnen. Was het kledingstuk daarna in de machine.
Polyester is een synthetische vezel die vaak wordt gemengd met natuurlijke vezels. Deze stof is gemakkelijk in onderhoud, slijtvast, kan meestal gewassen worden en droogt snel. Ook heeft het een laag krimppercentage en verkleurt het dus minder snel dan katoen.
Begint je kleding te verkleuren? Dat kan komen doordat er zich kalk- of wasmiddelresten in het textiel hebben opgehoopt. Was de kledingstukken met gewone azijn om deze resten op te lossen en te verwijderen, zodat de kleding weer zacht en fris wordt.
55% uit infrarood licht, voor 42% uit zichtbaar licht en voor 3% uit Ultraviolet licht. De 3% UV-straling is de grootste veroorzaker van de verkleuring van uw interieur. Let wel, ook andere factoren als type verlichting, roken, vochtigheid en temperatuur kunnen voor verkleuring zorgen.
Als je kleren hebt die na een paar wasbeurten vaal worden, kan de boosdoener achtergebleven wasmiddel zijn. Het toevoegen van zout aan de reguliere was kan helpen bij het oplossen van die resten, waardoor je kleren er weer als nieuw uit gaan zien. Poederwasmiddel laat eerder resten achter dan vloeibaar wasmiddel.
Was nieuw textiel de eerste keer met (bijna) koud water. Zo voorkom je niet alleen het doorlopen van kleuren, maar ook het krimpen van de stof. Blijf ook hierna op een lage temperatuur wassen, bijvoorbeeld op 30 graden. Want hoe lager de temperatuur, hoe minder kleurstoffen er vrijkomen.
Om te vermijden dat jouw lakens of andere stoffen kleur afgeven, kan je de stukken best op voorhand afzonderlijk wassen in de wasmachine. Sommige ketens zetten die aanwijzing zelfs op de verpakking van het product. Na drie keer wassen, zou de stof geen kleur meer mogen afgeven.
Stoffen van natuurlijke vezels als katoen en linnen zijn gevoeliger voor verkleuren in de zon dan wol en polyester. Hoe snel dat gaat, is afhankelijk van de dikte van de stof, de kleur (felle en donkere kleuren verbleken eerder) en het gebruikte kleurpigment.
Ideaal om vergeelde witte was weer wit te krijgen. Dompel de kleding onder in een bak met schoonmaakazijn. Laat het een paar uur weken, spoel het shirt uit en draai een normale was in de wasmachine. Tip: met een beetje schoonmaakazijn in het bakje voor de wasverzachter verwijder je nare geurtjes en vlekken.
Witte was is dus alle witte was en alle heel lichtgekleurde was. Zacht blauw, pastelkleurtjes en licht beige of lichtgrijs mag je bij de witte kleding voegen. Sorteren op kleur is heel belangrijk.
Laat je witte was weken in een bad met kokend water. Voeg hier wat citroensap aan toe. Citroensap maakt witte was weer wit en laat vlekken verdwijnen. Ossengalzeep helpt uitstekend tegen gele (zweet)vlekken op witte T-shirts.
* Gaat het om een vergeelde of grauwe vlek dan kun je een scheut waterstofperoxide over de vlek plonzen, het even in laten trekken en dan wassen volgens wasvoorschrift. Je leest het goed: een vaatwastablet om je wasgoed wit te maken, met name voor witte kleding die ineens een beetje grauw is geworden.
Keer eerst je wasmand om om de gekleurde kleding eruit te vissen. Blauw, rood, oranje, roze en paars kan bij elkaar. Als het heel licht gekleurde kleding is, bijvoorbeeld zachte pastelkleuren, kun je de kleding beter bij de witte was doen.
Vaak is 30 graden warm genoeg. Kies alleen voor 40 graden als de was flink vuil is. Een voorwas is niet nodig. Bad- en keukenhanddoeken, theedoeken, washandjes, beddengoed, sportsokken, wit ondergoed en babykleertjes: voor was die hygiënisch schoon moet worden, is 60 graden de beste temperatuur.
Het is normaal dat 100% katoenen kleding krimpt, vooral als de stof niet voorgekrompen is. Voorgekrompen katoen krimpt normaalgesproken maar 2-5%. Katoen dat niet voorgekrompen is kan wel 20% krimpen als je niet oppast. Dit geldt echter alleen voor 100% katoen.
Sommige mensen vragen zich af of je ondergoed apart moet wassen, maar handdoeken en ondergoed kunnen prima samen in de wasmachine en dat geldt ook voor sokken. Let er wel op dat je de juiste kleuren bij elkaar in de wasmachine doet.
Donkere was is alle kleding die zwart, donkerblauw, donkerbruin, donkerpaars, bordeaux- of wijnrood, donkergrijs of donkergroen is. Alle donker gekleurde kleding mag bij elkaar gewassen worden. Donkere was wassen doe je door de was in de wasmachine te doen en deze te laten draaien op het synthetica wasprogramma.
Onze tips om de kleuren in je kleding langer fris te houden
Houd lichte en donkere kleuren goed gescheiden. Felle, warme kleuren zoals paars, rood, oranje en zelfs geel mag je samen wassen. Groen kan bij blauw. Nieuwe kleding of stukken waarvan je niet wilt dat de kleur verbleekt was je maar best met de hand.
Donkergrijs kan bij zwart, lichtgrijs mag met wit. Het veiligst is echter om je grijze was lekker bij de bonte was te doen.
Rijke, 100% natuurlijke stoffen met dikke vezels en veel kleurpigmenten zoals katoen, velours en linnen, zijn namelijk veel gevoeliger voor verkleuring dan synthetische stoffen. De enige stof waarvoor dat niet geldt, is wol (maar dat vilt dan weer).
Kies materiaal dat minder snel verkleurt
Of hebben de eetkamerstoelen te dealen met fikse zonnestralen? Dan kun je bijvoorbeeld beter kiezen voor wol plaats van katoen. Wol kan zonlicht over het algemeen beter verdragen. Ook donkere stoffen verkleuren over het algemeen sneller, omdat ze meer zonlicht aantrekken.
Hierbij kunt u denken aan bijvoorbeeld teak, kersen en merbau. Deze houtsoorten zullen niet snel vergelen. Daartegenover staan houtsoorten zoals grenen en eiken. Deze houtsoorten verkleuren middels daglicht/ zonlicht naar de bovengenoemde gele kleur.