De kans op het breken van eieren is groter naarmate er meer eieren in het nest liggen. Ganzen broeden in ongeveer vier weken hun eieren uit.
Broeden. Broedt van april tot in mei/juni. Eén legsel per jaar met vier tot zes eieren (bij uitzondering tot 8 eieren).
In het voorjaar zoeken de grauwe ganzen hun broedplaatsen in rietkragen en -velden of zelfs in het weiland. De boeren hebben veel last van de ganzen, die de weilanden stukmaken en onderpoepen, en voor hen zijn de ganzen een plaag.
Ze zijn nog koud en vers omdat ze er nog niet op heeft zitten broeden. Een gans legt gemiddeld zo'n 5 eieren in dit gebied. Iedere dag legt ze een ei en dekt ze het nest weer toe. Pas als alle eieren gelegd zijn begint ze met broeden zodat de eieren in het nest tegelijk uitkomen.
,,Een gans broedt vier weken. Ook in de natuurlijke situatie, dus zonder het behandelen komen vaak genoeg eieren niet uit. Een nest met zo'n 35 eieren zoals bijvoorbeeld bij de Frans van Mierrisstraat is ook heel gewoon. Het is echt niet zo dat de gans extra eieren legt omdat ze niet uitkomen.
De broedduur van ganzeneieren is ongeveer 31 dagen. De temperatuur is tijdens het gehele broedproces 37,5 graden celsius en de als ze aangepikt zijn 37.3 graden. Vanaf de 3e dag t/m de 29e dag gaan we de eieren minimaal 3x per dag keren. Het vochtgehalte in de broedmachine moet zo rond de 45 % R.V.
Ganzen zijn grazers. Behalve gras eten ze gemengd graan, andijvie, wortel en eventueel een kleine hoeveelheid brood. Voor watervogels zijn speciale korrels op de markt, waarvan de samenstelling is aangepast aan de leeftijd van de dieren. Zo is er voer voor kuikens, voor volwassen dieren en voor broedende ganzen.
'Er komen constant indringers overvliegen en dan moeten die paren daarop reageren. Ze maken dan een hoop herrie om aan te geven dat het hún plek is en dat die andere ganzen moeten doorvliegen. Dat moet wel agressief overkomen en dus maakt het veel geluid', legt Majoor uit.
Zorg dat er geen giftige planten, bomen en struiken in of rondom de ganzenweide staan. Ganzen weten in het algemeen heel goed welk groen giftig is, maar als ze zich vervelen kunnen ze er toch van gaan knabbelen. Voorbeelden van giftige planten zijn taxus, buxus, vingerhoedskruid en gouden regen.
Kan ik de ganzeneieren ook eten? Ganzeneieren kan je op dezelfde manier als kippeneieren verwerken. Ze zijn alleen 2-3 keer zo groot als een kippenei. Zorg er wel voor dat je ganzenei altijd helemaal gaar eet vanwege de kans op een salmonella besmetting, deze is bij ganzeneieren nog groter dan bij kippeneieren.
Die legt in haar leven ongeveer 400 eieren. Dat betekent dat een ei grof geschat iets meer dan 1 eurocent kost. Daar moeten ook nog de onkosten van de legkippenhouder worden bijgeteld. Om die terug te verdienen moet hij voor elk ei 6 tot 6,5 eurocent krijgen.
Zorg voor een felle lamp en houd het ei ervoor. Je kijkt dan door de eischaal heen. Onbevrucht: je ziet niets. Bevrucht: je ziet een zwart vlekje in het midden van het ei.
Het prikken van ganzeneieren is, naast jacht en afvangsten, een beheermaatregel die de verdere aangroei van ganzenpopulaties beperkt. Deze brochure geeft een kleine handleiding van hoe je eieren prikt.
Ganzen zijn grondbroeders die hun nest liefst maken in een omgeving met dichte vegetatie en lang gras en waarbij ze langs één kant een vrij uitzicht hebben.
Het bevindt zich vaak in boomholtes of onder struik/boom bij water. Broeden ook in oude nesten van blauwe reigers, ooievaars en, tot diep in bos, van buizerds en haviken. Broedduur 28-30 dagen, jongen (nestvlieders) na 65-70 dagen vliegvlug.
De brandgans bijvoorbeeld broedt in arctisch Rusland, Spitsbergen en Groenland. Na hun lange reis komen ze begin oktober aan in ons land. Het overig deel van de populatie overwintert in Duitsland, Schotland of Ierland. Nederland is bij uitstek een land om ganzen te kijken.
Oranje werkt goed bij het verjagen van watervogels zoals ganzen. Ook ganzen verschrikkers, zoals vogelverjagende vliegers, zijn effectief. Al bij het lichtste briesje verjagen vliegers ganzen. Een goed voorbeeld hiervan is de Black Hawk kite.
Kippen en ganzen: gaat prima samen. Kippen hebben wel een nachthok nodig met zitstokken en legnesten. Ganzen hebben voldoende aan een schuilgelegenheid, ook om ze te beschermen tegen de vos. Kippen, ganzen, eenden en duiven kunnen bijgevoerd worden met dezelfde legkorrel en hetzelfde gemengd graan.
Pluimvee met afgebeten kop is meestal wel een goede aanwijzing dat een vos op bezoek is geweest, maar dit kan soms ook een hond, kat, steenmarter of zelfs de kleinere bunzing geweest zijn. De laatste jaren is de populatie vossen en steenmarters sterk aan het uitbreiden.
Communiceren in het donker
'Het is niet dat ze nu meer lawaai maken, maar het is vooral de massa', zegt Dijksterhuis. 'Ze vliegen in het donker en kunnen elkaar niet goed zien. Al kunnen vogels veel beter zien dan mensen. Ze houden contact door te gakken.
Een mannelijke gans noemt men een ganzerik, gent of gander, een jong is een gansje of een ganzenkuiken en een vrouwelijke gans wordt met de term gans aangeduid.
Huisvesting. Ganzen zijn groepsdieren en mogen daarom nooit alleen worden gehouden. Als u niet meer dan twee dieren wilt houden kunt u kiezen uit een koppel (gans en gent) of twee ganzen (vrouwtjes). Wilt u meer dieren dan is een trio (gent met twee ganzen) een mogelijkheid.
Voeren is ook niet goed voor de conditie. Dieren worden lui en lusteloos. Normale beweging is goed voor de ontwikkeling van botten en spieren, het uithoudingsvermogen en de weerstand van deze dieren. Op plekken waar wordt gevoerd, ontstaat overbevolking.
Ganzen slapen het liefst gezamenlijk op rustig en open water. Als je als gans in een grote groep zit, ben je veiliger. De kans dat een roofvijand tijdig wordt opgemerkt is namelijk veel groter. Een andere reden is dat er op slaapplaatsen informatie kan worden uitgewisseld over goede foerageergebieden.
Ze leven bijvoorbeeld aan de kust op de kwelders langs de zee, op gras en op akkerland. Ganzen grazen in de gebieden waar ze leven, eigenlijk zoals koeien in de wei. Ze vinden gras dan ook lekker om te eten. Omdat ganzen grazen zo lekker vinden, hebben ze stevige poten die midden onder hun lichaam zitten.