Bij overgangsklachten (zoals opvliegers). Overgangsklachten: binnen een paar weken worden de klachten minder. In het begin kunt u last krijgen van misselijk voelen, hoofdpijn, pijnlijke borsten, doorbraakbloedingen en afscheiding uit uw vagina.
Gebruik dit medicijn niet langer dan 1 of 2 jaar. Hoewel de kans klein is, wordt de kans op ernstige bijwerkingen zoals borstkanker groter als u dit medicijn langer gebruikt.
De gunstige werking bij overgangsklachten is pas na één tot twee weken merkbaar. Hoe lang dit medicijn doorwerkt ligt aan wat voor pleister u krijgt, of dat u een spray krijgt. Vaak werkt estradiol drie tot zeven dagen door.
Wat is Femoston en waarvoor wordt dit middel gebruikt? Femoston is een zogenoemde hormoonsuppletietherapie (HST). Het bevat twee soorten vrouwelijk hormoon, oestrogeen, estradiol genaamd en progestageen, dydrogesteron genaamd.
Het progestageenhormoon zit in dit medicijn om te voorkomen dat het oestrogeenhormoon bijwerkingen op de baarmoeder veroorzaakt. Artsen schrijven dit middel voor bij overgangsklachten. Het werd vroeger ook gebruikt bij botontkalking .
Lichaamsbeweging is belangrijk om de overgangsklachten te beperken. Sport regelmatig, pak de fiets of ga lekker wandelen. Probeer ook vaak buiten te bewegen, want zonlicht heeft een goede invloed op je botten en je lichaam. Een sport waar je aan zou kunnen denken, is yoga.
Voordelen van hormoontherapie
Het belangrijkste voordeel is dat overgangsklachten bijna altijd binnen 2-4 weken volledig verdwijnen. Opvliegers stoppen, maar ook niet-typische overgangsklachten als gewrichtsklachten, hartkloppingen, hoofdpijn, stemmingswisselingen enz. verdwijnen meestal snel.
Volwassenen. 1 tablet '0,5/2,5 mg' per dag óf 1 tablet '1/5 mg' per dag, er is geen tabletvrije periode. De laagst mogelijke effectieve dosis aanhouden.
Tijdens de overgang komt een meerderheid van de vrouwen zo'n 5 tot 10 kilo aan. Maar waarom kom je eigenlijk tijdens deze periode aan? Voorafgaand aan en tijdens de overgang daalt de aanmaak van oestrogeen.
Femoston Abbott bv
Bevat per verpakking: strip met 14 witte tabletten en 14 grijze tabletten. Bevat per witte tablet: estradiol 1 mg. Bevat per grijze tablet: estradiol 1 mg, dydrogesteron 10 mg. Bevat per verpakking: strip met 14 steenrode tabletten en 14 gele tabletten.
Te weinig oestrogeen kan vooral in de overgang voorkomen en dit kan een lange lijst van klachten geven: opvliegers, watten in het hoofd, stemmingswisselingen, depressieve klachten, laag libido, botontkalking, pijnlijke gewrichten en slaapproblemen, om er enkele te noemen.
Oestrogeen is verantwoordelijk voor geslachtskenmerken bij vrouwen, vergroting van borsten, baarmoeder en vagina, verbreding van de heupen, een hogere stem en vrouwelijke lichaamsvet. Oestrogeen wordt zowel door mannen als vrouwen geproduceerd en speelt bij beiden een belangrijke rol.
Hormoontherapie bij de overgang bestaat uit medicijnen die oestrogeen en meestal ook progestageen bevatten. Tegenwoordig is er ook medicatie zonder progestageen. Hormoontherapie is verkrijgbaar in de vorm van pleisters, een spiraal of pillen.
Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen? U kunt met dit medicijn stoppen wanneer u wilt. Als u stopt, kunnen de klachten terugkeren. In dat geval kunt u in overleg met uw arts de behandeling weer een half jaar voortzetten.
Als een vrouw bijvoorbeeld langer dan 5 jaar substitutiehormonen neemt, verhoogt het risico op borstkanker, ook al gaat het maar om een lichte verhoging. Als de behandeling wordt stopgezet, daalt het risico terug tot een niveau dat vergelijkbaar is met dat van vrouwen die geen HST hebben gevolgd.
Femoston is een zogenoemde hormoonsuppletietherapie (HST). Het bevat twee soorten vrouwelijk hormoon, oestrogeen, estradiol genaamd en progestageen, dydrogesteron genaamd. Dit middel is bedoeld voor vrouwen na de overgang die ten minste 6 maanden geen natuurlijke menstruatie meer hebben gehad.
Volgens Cindy Dunon, menopauzeconsulente en gezondheidscoach, zijn de belangrijkste principes om buikvet te verliezen tijdens de menopauze zijn gezond eten en blijven bewegen. Het heeft geen zin om streng te beginnen diëten, want dat houd je moeilijk vol en de kilo's kunnen er weer aanvliegen als je het dieet loslaat.
Vooral sporten, maar ook wandelen en fietsen zijn een goede manier om je opgezette buik in de overgang te verminderen. Het is belangrijk om goed te kauwen en niet te veel te drinken tijdens het eten. Het is belangrijk dat je voldoende vezels binnen krijgt. Denk bijvoorbeeld aan groente en fruit.
Wees matig met cafeïne, alcohol, suiker, zout en koolzuurhoudende dranken. Ze remmen de opname van calcium en dat heeft het lichaam juist hard nodig tijdens de overgang. Calcium draagt bij tot sterke botten en dat is hard nodig, want tijdens de overgang kan de botmassa tot wel 20 procent afnemen.
Gebruik de hormonen liever niet langer dan 5 jaar. Want hoe langer u sommige hormonen gebruikt, hoe groter de kans op sommige ziektes. Uw huisarts berekent elk jaar wat uw risico is op ziekten van uw hart en bloedvaten.
Femoston is een zogenoemde hormoonsuppletietherapie (HST). Het bevat twee soorten vrouwelijk hormoon, oestrogeen, estradiol genaamd en progestageen, dydrogesteron genaamd. Dit middel is bedoeld voor vrouwen na de overgang die ten minste 12 maanden geen natuurlijke menstruatie meer hebben gehad.
Raadpleeg een diëtist en een fysiotherapeut om je te helpen bij het afvallen. Eet minder en/of anders en beweeg meer zodat je meer energie verbruikt dan je inneemt. Zorg voor voldoende eiwitten in je voeding en kies een vorm van beweging die goed bij je past.
Vijf jaar behandeling met het middel tamoxifen vermindert het risico op terugkeer van borstkanker met 41%. Ondanks deze effectiviteit stopt in de Verenigde Staten aanvankelijk 20 tot 25% van de vrouwen en na een paar jaar 30 tot 40% met het middel vanwege de bijwerkingen of twijfel over de effectiviteit.
Voor en na de menopauze is er een periode van enkele jaren waarin de hormonen een nieuw evenwicht zoeken. Deze periode noemen we de overgang. Dit is een natuurlijke fase in het leven van iedere vrouw. De overgang is geen aandoening, maar u kunt zich er wel ziek door voelen.