Het lichaam kan de energie uit voedsel binnen drie uur omzetten naar lichaamsvet. De energie uit ons voedsel bestaat uit koolhydraten, vetten en eiwitten. 90 tot 100% van de gegeten koolhydraten zijn binnen twintig tot negentig minuten in het bloed opgenomen als glucose.
Hoe lang duurt het voordat voedsel wordt opgenomen? Dit duurt ongeveer vier tot acht uur. De darmwand brengt de voedingsstoffen daarna in ons bloed, zodat het in de rest van ons lichaam terecht komt. Als de voedingsstoffen uit het eten gehaald zijn, gaat alles wat over is in de dikke darm.
Ongeveer 87% van onze vetmassa is daadwerkelijk vet. Dit betekent dat er ongeveer 7830 calorieën opgeslagen zijn in 1 kg vet. Als vuistregel wordt ook wel 7777 kcal genoemd. Laat het duidelijk zijn dat het nagenoeg onmogelijk is om zo veel calorieën met 1 maaltijd meer binnen te krijgen dan dat je verbrandt.
Omzetting in vet
Als je veel koolhydraten eet en als je daarnaast meer calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt, haalt het lichaam vooral energie uit koolhydraten en slaat het lichaam vooral het vet uit de voeding op.
Krijg je te veel suiker, en daarmee te veel fructose binnen, dan wordt maar een deel omgezet in glucose. Het andere deel wordt opgeslagen als vet. Dit noem je leververvetting. De opslag van vet zorgt ervoor dat je lichaam minder gevoelig wordt voor insuline.
Koolhydraten blijken bij grotere hoeveelheden schadelijker voor de gezondheid dan vetten. Dit blijkt uit een groot onderzoek naar de invloed van koolhydraat- en vetinname op hart- en vaatziekten.
Van koolhydraten op zich word je niet dik. Je komt pas aan als je meer energie (kcal) binnenkrijgt dan je eigenlijk nodig hebt. Koolhydraten zijn enorm belangrijk voor onze energievoorziening. Als je te weinig koolhydraten binnenkrijgt, dan gebruikt het lichaam andere energiebronnen zoals vet of spiereiwit.
Koolhydraten zijn de snelste vorm van energie voor je lichaam. Door je lichaam voor een workout van brandstof te voorzien, heb je meer energie om calorieën te verbranden.
Je kunt makkelijk 2 kilo aankomen in 1 week of zelfs 2 kilo aankomen in 1 dag als je meer koolhydraten hebt gegeten dan normaal. Dit geldt met name voor vrouwen die een koolhydraatarm of een koolhydraatbeperkt dieet volgen.
De hersenen “draaien” heel goed op ketonen. Twee dagen vasten start het proces van ketose. Door koolhydraten uit te sluiten in een dieet zoals een proteïne dieet met weinig calorieën begint de ketose, de verbranding van vet, eerder.
Poepen en afvallen
Volgens de wetenschappers van de University van Cambridge verlies je namelijk zo'n 750 gram per drol. Wow. Sterker nog, als je veel vezels binnenkrijgt kun je tot wel 1,5 kilo per eh… sessie verliezen.
Geef de moed na een dag te veel eten niet op
Ook al heb je een dag (of een weekend) ontzettend veel gegeten, gooi dan niet (we herhalen: niet) direct je gezonde eetpatroon in de prullenbak. Eén dagje losgaan is namelijk helemaal niet zo erg als je misschien denkt.
Je kan dus niet zomaar 1, 2 of 3 kilo vet aankomen in 1 dag! Een stijging in het lichaamsgewicht is dus zeker niet hetzelfde als een stijging in het lichaamsvet. Aangezien de meeste weegschalen enkel het lichaamsgewicht meten is het dus moeilijk om te weten wat de oorzaak van de plotse stijging was.
Zwaarder na een etentje
Dit komt niet doordat je 2 kilo in vet bent aangekomen maar door een grotere zoutinname (in restaurants wordt vaak meer zout gebruikt) en doordat je waarschijnlijk (onbewust) meer hebt gegeten dan dat je thuis zou eten, hierdoor stijgt de maag- en darminhoud.
Een koolhydraatarm dieet is zeer effectief om snel af te vallen [2,3]. Uit onderzoek blijkt dat je 2 tot 3 keer sneller afvalt door minder koolhydraten te eten in plaats van minder vetten [4]. Daarnaast is koolhydraatarm eten effectief tegen ongewenst buikvet en een vette lever [5,6].
Als je een dag of meerdere dagen wat uitgebreider eet, maar daarna weer je normale eetpatroon oppakt, kom je niet zomaar aan van dit soort eten en komt je lichaam gewoon weer in balans. Het is tevens normaal om 0,1 tot 2 kilo te schommelen.
Doe het 't liefst ook voordat je hebt gedoucht. Je huid is namelijk het grootste orgaan van het lichaam en neemt makkelijk vocht op. Na het zwemmen of een douche, kan je huid wel 1 tot 3 kopjes water opnemen. Daardoor lijk je zo een paar pondjes zwaarder dan je daadwerkelijk bent.
's Avonds kun je 1,5 tot 2 kilo zwaarder zijn dan 's morgens. Vergelijk een ochtendmeting dus niet met een avondmeting. Waar komt dit verschil vandaan? Gedurende de dag eet en drink je en dus raken maag, blaas en darm steeds gevulder.
In je maag past zo'n 1,5 liter/kg. In je darmen past n theorie tot wel 30kg, maar dat is dodelijk. Een of twee kilogram in de darmen is redelijk normaal. Dan heb je nog de blaas: Als er 500 milliliter inzit moet je normaal gesproken al erg nodig plassen, hoewel dit erg verschilt per persoon.
Meestal val je eerst af op de plek waar je het meeste lichaamsvet hebt. In het algemeen slaan mannen meer vetmassa op rond de buik. Mannen gaan dan meestal ook sneller afvallen op de buik dan op andere plaatsen. Vrouwen daarentegen slaan meestal meer vet op rond hun bovenbenen en heupen.
Je voelt je prima ook al heb je een knorrende maag. Je wordt vrolijker en krijgt een beter humeur. Je hebt meer energie en minder kans op chronische aandoeningen.
Maar hoeveel extra voedsel moet je naar binnen werken voor je een kilo bijkomt? Jammer genoeg niet zo gek veel: 500 extra calorieën per dag eten (die je dus niet verbrandt) gedurende een week zal er al voor zorgen dat je een kilo bijkomt.