Het effect kunt u meestal pas na 3 maanden beoordelen. Als u na 3 maanden nog geen verbetering merkt, overleg dan met uw arts. Het kan enkele weken tot maanden duren voor u merkt dat het aantal migraineaanvallen is afgenomen.
Helaas is gewichtstoename een bijwerking van depakine. Veel mensen komen behoorlijk aan op deze medicatie, omdat het een toename in de eetlust kan veroorzaken via een afname van het verzadigingsgevoel.
Gemiddelde dagelijkse dosis De aanbevolen dagelijkse dosis ligt gewoonlijk tussen de 1000 mg en 2000 mg. Uw arts zal de dagelijkse dosis per persoon bepalen. Uw arts kan beslissen om uw dosis aan te passen. U mag Depakine Chrono niet gebruiken.
In het algemeen is de onderhoudsdosering 20–30 mg/kg per dag (spreiding: 9–35 mg/kg per dag). Gebruikelijke dosering: 900–2500 mg per dag.
Depakine Chrono wordt gebruikt voor de behandeling van: - Verschillende vormen van epilepsie, zowel alleen als in combinatie met andere geneesmiddelen. - Manie, waarbij u zich erg opgewonden, opgetogen, geagiteerd, enthousiast of hyperactief kunt voelen. Manie komt voor bij een ziekte met de naam 'bipolaire stoornis'.
De dosis is goed ingesteld als twee achtereenvolgende metingen constante therapeutische bloedspiegels aantonen. Tijdens de onderhoudsbehandeling wordt op indicatie (bijwerkingen, therapietrouwproblemen, veranderingen van de dosis, enzovoort) een spiegel bepaald.
Sommige medicijnen werken minder goed als men alcohol drinkt omdat de medicatie door de alcohol sneller door de lever wordt afgebroken (zoals Depakine). Iemand met epilepsie kan beter geen alcohol gebruiken als hij medicatie heeft vergeten, erg vermoeid is of lijdt aan slaaptekort.
Valproïnezuur en zijn zout (valproaat) - worden in de geneeskunde gebruikt als een anti-epilepticum. Het middel kwam in 1968 op de markt onder de merknaam Depakine. Omdat van dit geneesmiddel het patent verlopen is, zijn er ook merkloze geneesmiddelen met dezelfde werkzame stof op de markt.
het halveren van de dosis iedere 4 weken. vanaf de 12e week iedere week minder dan 2 mg van de dosis. Dan duurt het afbouwen ongeveer 18 weken.
Het is een van de meeste gebruikte middelen tegen epilepsie. De werkzame stof is valproïnezuur, dat ook wordt gebruikt door andere fabrikanten. Ongeboren kinderen die het via de moeder binnenkrijgen, hebben een verhoogde kans op autisme, groeistoornissen en verminkingen in het gezicht.
Valproïnezuur is sinds 1968 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknamen Depakine, Orfiril en Propymal en als het merkloze Natrii Valproas, Natriumvalproaat en Valproïnezuur FNA. Het is te verkrijgen in tabletten, capsules, korrels (granulaat), drank, druppels, zetpillen en injecties.
Depakine Chrono is een geneesmiddel voor de behandeling van epilepsie en manie. Depakine Chrono wordt gebruikt voor de behandeling van: - verschillende vormen van epilepsie, zowel alleen als in combinatie met andere geneesmiddelen.
Het aantal mensen dat zogenaamde SSRI's, TCA's, MAO remmers, lithium en andere middelen gebruikt, stijgt behoorlijk. De nadelige gevolgen van het gebruik van anti-depressiva zijn aanzienlijk en het draagt meestal niet bij aan het verliezen van vetmassa.
De middelen amitriptyline, escitalopram, mirtazapine, paroxetine, venlafaxine en vortioxetine zijn het meest effectief. Fluoxetine, fluvoxamine, reboxetine, en trazodon scoorden het laagst op effectiviteit. De meerderheid van de meest effectieve antidepressiva zijn niet meer onder patent en generiek verkrijgbaar.
Als je jarenlang veel aanvallen hebt, kan het geheugen minder goed gaan werken. Dat risico is groter bij mensen met epilepsie die aanvallen hebben door een hersenbeschadiging. De kans op geheugenstoornissen is groter als de aanvallen ontstaan vanuit de temporaalkwab ook wel slaapkwab genoemd.
Epilepsie is een aandoening waarbij aanvallen voorkomen. Die aanvallen ontstaan door een plotselinge, tijdelijke verstoring van de elektrische prikkeloverdracht in de hersenen. Epilepsie kent verschillende vormen en ook verschillende soorten aanvallen. Er is ook verschil in oorzaak waardoor epilepsie kan ontstaan.
De interactie tussen anti-epileptica en speed kan een epileptische aanval veroorzaken, maar alleen gebruik van speed kan dat ook al. Alleen het gegeven dat iemand epilepsie heeft, is al reden genoeg om het speedgebruik sterk af te raden.
Valproïnezuur beïnvloedt de informatieoverdracht via zenuwen in de hersenen. Het wordt toegepast bij verschillende ziektes. Artsen schrijven valproïnezuur voor bij epilepsie en manie. Artsen schrijven het soms voor bij migraine en bij voortdurende hik.
De geneesmiddelen benzodiazepinen (bijvoorbeeld oxazepam, temazepam, diazepam) worden sinds 1 januari 2009 niet meer vergoed. Deze geneesmiddelen kunnen naast hun werking ook ernstige bijwerkingen veroorzaken.
Soms moet u een eigen bijdrage betalen voor een medicijn. Dit is omdat vergelijkbare medicijnen in prijs kunnen verschillen. De overheid stelt dan een maximale vergoeding uit de basisverzekering vast. Is de prijs van een medicijn hoger dan deze vergoeding, dan moet u bijbetalen.
Bel onmiddellijk de hulpdiensten. Sommige mensen met gekende langdurige aanvallen krijgen in samenspraak met de neuroloog een behandelplan opgesteld waarbij een familielid, na een gepaste opleiding, de eerste dosis van de anti-epileptische medicatie mag toedienen.
Uitlokkers van aanvallen
Het is meestal niet duidelijk waarom je ineens een epileptische aanval krijgt. Maar soms is er een duidelijke uitlokker, zoals spanning, slaaptekort, koorts of lichtflitsen. Een uitlokker wordt ook wel trigger genoemd.