7-8 minuten kloppen tot suiker is opgelost en het schuim stevig is geworden. Het eiwit is stijf als je er pieken in krijgt als je de garde iets omhoog tilt en de kom op zijn kop kunt houden zonder dat het eiwit eruit valt.
EIWITTEN SCHEIDEN
Nadat alles vetvrij is gemaakt, ga je de eieren scheiden. Ook hier is het van belang dat er geen vet bij het eiwit terecht komt. Eigeel bevat (veel) vet en als er ook maar een heel klein beetje eigeel bij het eiwit komt, zal je het eiwit niet meer stijf kunnen kloppen.
Heb je stijf geklopt eiwit nodig? De makkelijkste manier om te controleren is door de kom voorzichtig op z'n kop te houden.Blijft het eiwit goed in de kom, dan is het stijf genoeg. Let wel op dat alle suiker in het eiwitschuim ook goed opgelost is.
Eiwit is dus stijf zodra er goede pieken ontstaan als je de garde uit het eiwit trekt. Het eiwit is dan luchtig, stevig en flink gegroeid in volume. Maar let op: je kan eiwit ook te lang kloppen, waardoor het instort en niet meer zo luchtig is.
Verse eiwitten op kamertemperatuur worden sneller stijf dan eiwit van oudere, koude eieren. Zorg ervoor dat de kom waarin je de eiwitten klopt, helemaal vetvrij is.Er mag geen eigeel in de eiwitten zitten.Eidooiers bevatten veel vet en zullen het klopproces bemoeilijken.
Doe dit met een garde of een staafmixer en zorg dat de eiwitten op kamertemperatuur zijn. Klop de eiwitten totdat ze niet meer doorzichtig zijn en stijve pieken geven. Een goede graadmeter is altijd om te testen of je de kom kunt omkeren zonder dat de inhoud eruit valt.
Zo doe je het:
Doe de eidooiers in een grote mengkom en voeg er de suiker aan toe. Klop het mengsel met een mixer tot een luchtige crèmekleurige massa die ongeveer verdubbeld is in volume. Het kloppen duurt best lang, soms wel 10 minuten.
Voor mensen met overgewicht is het eten van extra eiwitten aan te raden. Eiwitten geven je een verzadigd gevoel, versnellen de stofwisseling en stabiliseren je bloedsuikerspiegel (waardoor vet kan worden verbrand). Verschillende studies hebben bevestigd dat het eten van extra eiwitten helpt tijdens het afvallen.
Gebruik vervolgens de MultiQuick staafmixer met garde voor het opkloppen van de eiwitten. Plaats de garde in het eiwit en begin rustig op een lage snelheid om spatten te voorkomen. Klop tot het eiwit lobbig is.
De hoeveelheid suiker die je toevoegt bij schuim moet minimaal 3 keer zo veel in gewicht zijn dan eiwit. Dit is ook nodig om je schuim krokant te houden na het bakken. Neem fijne kristalsuiker om te kloppen.
Zorg ervoor dat je met kraakverse eiwitten werkt, ze zullen tevens ook voor meer volume zorgen. Oudere eiwitten of ingevroren eiwitten zijn bruikbaar maar zullen een minder stevig eindresultaat geven.
Stijfgeklopt eiwit kun je het beste snel verwerken. Bewaar stijfgeklopt eiwit tot gebruik in de koelkast en klop eiwit altijd kort vóór het gebruik. Bij langer bewaren zakt het eiwit weer in.
Als je niet genoeg suiker toevoegt, kan het zijn dat je meringue niet stevig blijft en inzakt. En dat willen we natuurlijk niet! Dus, wees niet te zuinig met de suiker en zorg ervoor dat je de juiste verhoudingen gebruikt. Alleen dan krijg je die fantastische, knapperige textuur en die heerlijk zoete smaak!
Je kunt eiwit namelijk prima 1-2 dagen in de koelkast bewaren tot je het gebruikt. Zo kun je er prima een dagje later mee aan de slag. Zorg uiteraard dat je het goed afsluit.
Eet je meer eiwitten dan zal je lichaam ook meer ureum aanmaken wat volgens sommige theorieën belastend kan zijn voor je lever en voor je nieren. Na vele onderzoeken is er tot op heden echter geen bewijs dat een hoge eiwitinname schadelijk is voor gezonde mensen die geen nieraandoening hebben.
In de vriezer kun je Vloeibaar ei-eiwit tot 12 maanden bewaren. Na openen is het product 48 uur houdbaar, mits bewaard in de koelkast. Aan Vloeibaar ei-eiwit zijn geen conserveringsmiddelen toegevoegd.
Bereidingswijze. Doe de slagroom in een kom en voeg per 100 ml één eetlepel suiker toe.
Eiwit kloppen
Het eiwit in een smalle, hoge beker doen, die absoluut vetvrij moet zijn. Voor gebruik liefst even met schoon water omspoelen. De bamix met de klopper in de beker zetten, inschakelen en er 1 eetl. heet water bij doen (bij grotere hoeveelheden niet méér water!).
Je kunt je slagroom natuurlijk in de supermarkt kopen, maar je kunt er ook voor kiezen om het zelf te maken. Super vers en daarom extra lekker van smaak. Met dit recept maak jij in een handomdraai verse slagroom met behulp van een blender. Alles wat je nodig hebt is een blender, volle melk en roomboter.
Wanneer je heel veel eiwitten eet moeten je nieren harder werken om van deze stoffen af te komen. Een verhoogde hoeveelheid eiwitten in je urine is vaak niet een oorzaak van een te hoge eiwitinname, maar een symptoom van aandoeningen zoals een hoge bloeddruk, suikerziekte en aderverkalking, aldus onderzoek.
Hoeveel eiwit heb je nodig? Gemiddeld hebben gezonde mensen per kilogram lichaamsgewicht 0,83 gram eiwit per dag nodig. Dat komt neer op zo'n 58 gram eiwit voor iemand van 70 kilo.
Langzame eiwitten
Het is aan te raden om te kiezen voor eiwitten die langzaam worden opgenomen door je lichaam. Daarmee voorzie je het lichaam voor 7 à 8 uur (een langere periode) van bouwstoffen. Kies voor producten die rijk zijn caseïne. Kwark staat daar bekend om.
Voeg eens een klein snufje zout toe. Dit stabiliseert de eiwitten en zorgt ervoor dat je ze beter kunnen kloppen en ze sneller en beter stijf worden.
Als de kom koud is, klop je de room.Op die manier blijft het vet in de room koud en vormt het een stevig netwerk dat lucht vasthoudt. Resultaat: slagroom zo luchtig als een wolk.
Koud en kokend water
Eieren kun je zowel in koud als in kokend water koken.