Zo kunnen de delen van de nek waar een breuk in zit, aan elkaar vastgroeien. De kraag voorkomt ook dat de wervels verschuiven en zo de zenuwwortels of het ruggenmerg afknellen. Het herstel duurt over het algemeen twaalf weken.
De wervel kan vanzelf weer aan elkaar groeien. Dit duurt meestal 6 tot 12 weken. U krijgt een kraag, korset of brace. Dit zorgt ervoor dat uw lichaam goed rechtop blijft.
Het grote probleem van zo'n nekwervelbreuken is dat ze vaak onstabiel zijn. Met andere woorden er is gevaar dat de wervel zich gaat verplaatsen. Dat kan het zenuwweefsel en zelfs het ruggenmerg beschadigen. Is het zenuwweefsel geraakt, dan kun je pijn, tintelingen en verlammingsverschijnselen ervaren in de arm.
Symptomen van een gebroken nek
Het houdt in dat een nekbreuk relatief weinig of geen nadelige gevolgen oplevert, maar het kan ook zijn dat de bloedsomloop van de hersenen wordt beschadigd of zenuwen met beenmerg onherstelbaar worden aangetast. Enerzijds kan het veel pijn en stijfheid opleveren.
Symptomen. De symptomen van een gebroken nek kunnen heel divers zijn. De eerste indicatie is een enorme pijn rondom de hals en hoofd, welke kan uitstrekken tot de schouders en boven rug.
Wervelbreuken zijn in feite het ergste, deze ontstaan dikwijls ongemerkt. Soms ontstaat de pijn acuut, bijvoorbeeld in de rug doordat een wervel inzakt. Inzakken klinkt niet zo dramatisch maar is toch ook een breuk! De pijn is dan heftig, neemt langzaam af en kan na een aantal weken ( 6-8) helemaal weg zijn.
Afhankelijk van de ernst van de klachten en het type breuk wordt u behandeld met een aantal dagen bedrust, of mag u direct oefenen op geleide van de pijn. Na deze bedrust wordt er gestart met mobiliseren onder begeleiding van een fysiotherapeut. Eventueel krijgt u een korset aangemeten door de gipsverbandmeester.
Uw behandelend arts bespreekt met u hoe lang u de nekkraag moet dragen. Meestal is dat 6 weken. Na 6 weken wordt er een foto van uw nekwervelkolom gemaakt en komt u op controle bij de polikliniek Orthopedie. Uw arts bekijkt en bespreekt met u of u kunt beginnen met het afbouwen van het dragen van de nekkraag.
Symptomen. Een botbreuk geeft pijn, ook een wervelbreuk geeft pijn. De pijn is het hevigst bij bewegen, bijvoorbeeld als u gaat staan of lopen of als u opstaat van bed en stoel. De meeste pijn zit aan de rugkant en straalt uit naar boven en beneden, rond de gebroken of ingezakte wervel.
Door een val of door een extreme buiging van de romp kan een breuk in 1 of meerdere rugwervels ontstaan. Afhankelijk van de plaats en het type breuk is de breuk stabiel of instabiel. Bij een stabiele breuk is alleen het wervellichaam gebroken en is het ruggenmerg niet in het gevaar.
In de meeste gevallen kan een stabiele wervelfractuur goed genezen zonder operatie. Toch wordt u meestal een aantal dagen in het ziekenhuis opgenomen. De duur van de opname hangt af van de hoeveelheid pijn die u ervaart, uw thuissituatie, beweeglijkheid en zelfredzaamheid. De pijn wordt behandeld met pijnstilling.
Soms is een wervel of zijn meer wervels verschoven of beschadigd. In dergelijke gevallen is het uiteraard belangrijk om een arts te raadplegen zodat foto's van de nek kunnen worden gemaakt en de juiste behandeling kan worden gestart.
Om je rug gezond te houden of te krijgen, moet je dus vooral twee dingen doen: de spieren trainen en zorgen dat de tussenwervelschijven weer dikker kunnen worden. Als de spieren die vlak rondom je ruggengraat liggen sterker en beter getraind zijn, zullen ze de wervels beter bij elkaar en op hun plaats houden.
Behandeling van een ingezakte wervel
Pijnstilling is onderdeel van een behandeling aan een ingezakte wervel. Soms meten we u een brace of korset aan tegen de pijn. U draagt dit tussen de zes en twaalf weken. Als de pijn onder controle is, kunt u onder begeleiding van een fysiotherapeut beginnen met bewegen.
De operatie duurt ongeveer anderhalf à twee uur. De precieze duur is afhankelijk van het aantal wervels dat wordt vastgezet.
Een dodelijke complicatie treedt pas op als de energie die op de nek ingewerkt heeft, zo groot was dat deze sterker is dan de nekspieren; zoals het geval is bij opzettelijke ophangingen en hoog-energetische verkeersongevallen.
De wervelkolom is opgebouwd uit afzonderlijke wervels. Zo zijn er van boven naar onder zeven halswervels, twaalf thoracale wervels en vijf lendenwervels.
Je nek breken kan een dodelijke afloop hebben, dit is gelukkig zeker niet altijd het geval! Dit hangt vooral af van de plaats en de ernst van de breuk. Een gebroken nek kan voor ernstige problemen zoals een verlamming zorgen. Het is belangrijk om bij een gebroken nek snel te handelen.
U mag in elke comfortabele positie liggen zolang de halskraag veilig vast zit. Het is normaal dat u in het begin moeite heeft met slapen. Het kan prettig zijn om in een ligstoel te slapen. Gebruik bij voorkeur een dun kussen dat u onder uw hoofd en schouders plaatst.
De C1 of beter bekend als de Atlas-wervel is de eerste wervel in je hele wervelkolom, gelegen aan de bovenkant van je nek en de basis van je schedel. Het is het bot dat je hoofd ondersteunt en op zijn plaats wordt gehouden door spieren en ligamenten, maar het is de enige wervel die geen schijf heeft.
Om de bewegingen rondom de plek van de wervelinzakking tegen te gaan, gaan de rugspieren in de buurt zich krachtig samentrekken. Deze spierverkramping kan dagenlang aanhouden, wat leidt tot verstijving van de rug en spierpijn. De acute pijn van de wervelinzakking is meestal in vier tot zes weken verdwenen.
Als u een ingezakte wervel heeft, kunt u het volgende voelen: Pijn in de rug die plotseling opkomt of langzaamaan ontstaat en die erger wordt bij het rechtop zitten of staan en minder wordt als u gaat liggen. Pijn, gevoelloosheid of verlamming in de benen. Pijn bij het hoesten, niezen, lachen of diep ademhalen.
Vertebroplastiek - Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis.