In de regel geeft een uitpuilende schijf of bulging-disc vaak een week tot twee weken veel klachten om daarna weer langere tijd weg te zijn. Nadeel is dat bij veel bukken of zitten de klacht vaker per jaar terugkeert.
De wervelkolom wordt stabieler gemaakt waardoor de druk op de verzwakte tussenwervelschijf gelijkmatiger verdeeld wordt en de uitstulping zal verminderen. De tussenwervelschijf zelf kan echter niet genezen.
Verschil tussen discusbulging en hernia
Bij discusbulging stulpt de tussenwervelschijf uit, maar is nog niet doorgescheurd. Bij een hernia is de buitenste bindweefselring van de tussenwervelschijf al helemaal doorgescheurd.
Behandeling discusprotrusie
Deze klacht moet vanzelf weer overgaan. Hiervoor zijn wel een aantal voorwaarden van belang: rust nemen en zorgen dat de belasting wordt verminderd of geoptimaliseerd. Bewustwording van een goede houding en dus een betere belasting op de rug is cruciaal voor het herstelproces.
Als er een hernia is vastgesteld is een operatie altijd noodzakelijk. Een hernia gaat in ongeveer 80% van de gevallen vanzelf 'over'. De uitstulping van de tussenwervelschijf wordt door het lichaam opgeruimd. Dit slinken van de uitpuiling geeft vaak binnen 8-12 weken al vermindering van de pijn.
Tijdens een massage bij hernia wordt de pijn enorm verlicht, wordt de spierspanning geëlimineerd, en wordt de kracht en de mobiliteit van de ledematen herstelt. Het effect is merkbaar na de eerste sessie na een massage bij hernia.
Gebruik nooit warmte bij acute pijn. Warmte voelt in eerste instantie prettig aan maar is alles behalve goed voor uw hernia. Dit zorgt er namelijk voor dat het geprikkelde deel nog meer zal zwellen. Een coolpack in een doek gewikkeld zal de ontsteking remmen en de zwelling laten afnemen.
Behandeling van discusprotrusie
De meeste klachten bij een discusprotrusie kunnen behandeld worden door een combinatie van klassieke pijnstillers en kinesitherapie. De kinesitherapeut gebruikt warmte, ultrasound en elektrotherapie om de pijn te verminderen.
Discopathie is een veroudering van de tussenwervelschrijven van uw wervelkolom. Deze veroudering noemen we ook wel slijtage of artrose. Discopathie kan pijn veroorzaken in uw onderrug of drukken op uw zenuwen, waardoor u beenpijn kunt krijgen. Discopathie noemen we ook wel een versleten rug.
Een discushernia kan het ruggenmerg of de omliggende zenuwwortels raken, waardoor deze zenuwen geïrriteerd raken en er een radiculaire pijn ontstaat. Deze pijn treedt specifiek op in het verloop van de zenuw en gaat vaak gepaard met tintelingen en soms zelfs uitval van het gevoel of van de spierfunctie.
Discusdegeneratie is een natuurlijk verouderingsverschijnsel van de tussenwervelschijven (discus). De tussenwervelschijven verliezen doorheen de jaren meer water dan ze kunnen opnemen, waardoor er na verloop van tijd een hoogtevermindering van de tussenwervelschijven optreedt.
Oorzaken Discopathie
Er zijn nog een aantal andere risicofactoren die de kans op discopathie vergroten: Een fysiek zwaar beroep, waarbij u bijvoorbeeld veel moet tillen. Een combinatie van vaak draaiende bewegingen maken en veel tillen met gestrekte benen en knieën. Lange tijd in dezelfde houding zitten of staan.
De neuroloog kan met lichamelijk onderzoek vaststellen of u een rughernia heeft. De arts onderzoekt of de pijn toeneemt door bepaalde bewegingen of standen van het been. Ook kijkt hij naar de stand en de beweeglijkheid van de rug.
Bij weinig pijn kan paracetamol genoeg helpen. Als dat niet genoeg helpt, kunt u een ontstekingsremmer erbij slikken (NSAID's), zoals ibuprofen , diclofenac of naproxen. Let op: NSAID's zijn goede pijnstillers, maar ze geven regelmatig vervelende bijwerkingen.
In de meeste gevallen heeft u bij een hernia pijn in de (onder)rug. U heeft last van een uitstralende pijn in een of beide benen, de rug en/of de bil. De pijn strekt zich soms uit tot onder de knie en soms tot in de voet. De pijn wordt erger bij persen, hoesten of niezen.
Maak een afspraak bij uw huisarts. Samen kunt u een stappenplan maken om langzaam weer meer te gaan doen. Zorg dat u veel blijft bewegen, ook als u pijn heeft. Sporten is ook goed, zoals zwemmen, fietsen of wandelen.
Kan een versleten tussenwervelschijf met behulp van BSR zich weer kunnen herstellen? Röntgenfoto's hebben aangetoond dat tussenwervelschijven zich inderdaad weer kunnen herstellen. Een 'versleten tussenwervelschijf' kan verschillende oorzaken hebben.
Klachten van discopathie zien we het vaakst in de leeftijdsgroep van 30-50 jarigen maar kan ook vroeger of later in het leven optreden. Meestal zijn de oplevingen van symptomen goed te dragen en gaan ze na enkele dagen weer voorbij.
Fysiotherapie of manuele therapie behandeling van stenose klachten. Fysiotherapie of manuele therapie kan voldoende zijn bij een beginnende stenose. Tijdens de fysiotherapie of manuele therapie behandeling wordt met name ingezet op het vergroten van de ruimte tussen de wervels.
Ischias, ook wel ischialgie genoemd, is een vorm van rugpijn die voornamelijk rond de rug, billen en benen plaatsvindt. Het is een veel voorkomende klacht, maar gelukkig ook een die verholpen kan worden met de juiste behandeling. De keuze van de technieken zijn afhankelijk van de actuele toestand van de klacht.
Vernauwing van de diameter van het kanaaltje waarlangs de zenuwwortel het wervelkanaal verlaat als gevolg van artrose (onder meer 'papegaaienbekken'). De vernauwing kan ook mede veroorzaakt zijn door vormafwijkingen van de wervelkolom.
Hernia klachten
De pijn kan verergeren door druk van bijvoorbeeld hoesten, niezen of persen op het toilet. De chemische stofjes die vrijkomen bij de scheur, kunnen een irritatie of een soort 'ontsteking' van de zenuw veroorzaken. Naast pijn kunt u last krijgen van een slapend, dof gevoel in uw been.
Fietsen is een uitstekende manier van bewegen met een hernia. Dit komt omdat je op de fiets je rug niet teveel belast. Door met een hernia te gaan fietsen train je namelijk de omliggende spieren. Deze maak je hierdoor sterker, wat betekent dat je minder last zal hebben.
Verbeter uw nachtrust.
Als de hernia links of rechts uitstulpt, kan het aangenamer zijn om op de rug te slapen. Mensen met een hernia die naar achter uitstulpt, liggen normaal gezien beter op de zij.