Bepaalde of onbepaalde duur? Mogelijk beslist de arts om je handicap maar voor een specifieke periode te erkennen omdat hij meent dat je medische situatie nog zal verbeteren. Dat is vaker het geval voor kinderen. Als je medische toestand stabiel is, zal hij beslissen om je handicap voor onbepaalde duur te erkennen.
De Geneeskundige raad voor invaliditeit (GRI) is een orgaan van onze Dienst voor uitkeringen en bestaat uit een Hoge commissie en haar Afdelingen. Haar leden zijn artsen en zij nemen beslissingen in individuele dossiers over arbeidsongeschiktheid.
De primaire arbeidsongeschiktheid duurt maximaal twaalf maanden. Ze begint vanaf de datum waarop de adviserend geneesheer van je ziekenfonds je arbeidsongeschiktheid goedkeurt. Wanneer je arbeidsongeschiktheid langer dan een jaar duurt, krijg je het statuut van invalide.
De invaliditeitsgraad, uitgedrukt in een percentage, wordt bepaald bij een geneeskundige beslissing, op basis van de officiële Belgische schaal tot vaststelling van de graad van invaliditeit. Deze schaal wordt gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.
Het RIZIV beschouwt je als een invalide persoon zodra je, omwille van een lichamelijk letsel, langer dan 1 jaar arbeidsongeschikt bent. Het voorziet tussenkomsten in de prijs voor o.a. protheses, implantaten en rolstoelen. Via een uitkering verzekert het je ook van een inkomen tijdens je arbeidsongeschiktheid.
Alleenstaanden: 55 procent van het brutoloon, met een minimum en een maximum die variëren naargelang het jaar waarin men arbeidsongeschikt werd. Samenwonenden: 40 procent van het brutoloon, met een minimum en een maximum die variëren naargelang het jaar waarin men arbeidsongeschikt werd.
0 punten = geen moeilijkheden. 1 punt = weinig moeilijkheden. 2 punten = grote moeilijkheden. 3 punten = onmogelijk zonder hulp van anderen.
Dan kan je terecht bij je gemeente, OCMW of ziekenfonds waar ze je begeleiden bij het invullen van de vragenlijst. Vergeet je identiteitskaart, bankrekeningnummer en de naam van je behandelend arts niet mee te brengen! Je kan ook nog steeds terecht bij de maatschappelijke werkers van de DG Personen met een handicap.
Indien de arbeidsongeschiktheid van 66% is vastgesteld voor de leeftijd van 65 jaar, heb je recht: op een jaarlijkse vermindering op de personenbelasting (belasting op het loon). Je betaalt dus effectief minder personenbelasting. Dit zowel voor jezelf als voor een kind dat 66% invaliditeit heeft.
Om erkend te worden, moet u ten minste 66% van uw verdienvermogen verliezen. Als uw gezondheidstoestand verbetert, kan de bevoegde medische instantie beslissen dat u niet langer aan dit criterium voldoet. Tijdens een eerste periode van zes maanden wordt uw verdienvermogen berekend op basis van uw laatste beroep.
Gedurende deze drie jaar en in het bijzonder tegen het einde ervan wordt de mate van invaliditeit definitief vastgesteld. Wordt de invaliditeit bevestigd als blijvend van aard te zijn, dan ontvangt de werknemer een pensioen tot aan diens pensioengerechtigde leeftijd.
Je ben werknemer of werkloos zonder gezinslast en je bent minstens 24 maanden arbeidsongeschikt op 31/12/2021: 739,80 euro. Je bent werknemer of werkloos met gezinslast en je bent minstens 24 maanden arbeidsongeschikt op 31/12/2021: 877,33 euro.
Bij de uitkeringen primaire arbeidsongeschiktheid wordt een bedrijfsvoorheffing van 11,11% afgehouden, bij de invaliditeitsuitkering wordt geen bedrijfsvoorheffing ingehouden.
Je bent arbeidsongeschikt en ontvangt een ziekte-uitkering van 45 euro per dag. De adviserend arts geeft je de toelating om je activiteiten te hernemen gedurende 19 uur per week. Indien je deze activiteiten voltijds zou uitoefenen, zou je 38 uur per week werken.
Medische overmacht is de vaststelling dat omwille van medische redenen de arbeidsovereenkomst niet langer kan worden uitgevoerd. Je werkgever kan je ontslaan als de arbeidsarts beslist: dat je definitief ongeschikt bent om het overeengekomen werk uit te voeren. er geen mogelijkheid is tot re-integratie.
Je kan periodes van ziekte en invaliditeit gratis laten meetellen voor je pensioen. Hierdoor kan je een hoger pensioen krijgen.
Wanneer je ziekte langer duurt dan 1 jaar zal het ziekenfonds je dossier voorleggen aan het RIZIV om je eventueel een invaliditeitsuitkering toe te kennen. Op deze uitkering primaire arbeidsongeschiktheid (het eerste jaar arbeidsongeschiktheid) wordt bedrijfsvoorheffing ingehouden.
Als je erkend bent als persoon met een handicap, kan je bijvoorbeeld recht hebben op: een vermindering van inkomstenbelasting; een vermindering van onroerende voorheffing; het sociaal telefoontarief; het sociaal tarief gas- en elektriciteit; ...
De uitkeringen worden achteraf betaald. De betaling wordt uitgevoerd op de laatste werkdag van de maand, wat betekent dat de uitkeringen op je rekening worden gestort tussen de 5de en de 10de van de volgende maand.
De attesten kunt u verkrijgen bij: uw ziekenfonds. het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (RIZIV) het Directie-generaal voor Personen met een Handicap (FOD Sociale Zekerheid)
Je moet minstens 7 punten hebben om recht te hebben op een integratietegemoetkoming. In tegenstelling tot bij de inkomensvervangende tegemoetkoming (IVT), houden we bij de integratietegemoetkoming (IT) dus niet rechtstreeks rekening met de gevolgen van je handicap op je mogelijkheden op de gewone arbeidsmarkt.
Bent u een arbeidsongeschikte werknemer of werkloze? Dan betaalt het ziekenfonds u 1 keer per jaar mogelijk een extraatje: de inhaalpremie, die u ontvangt bovenop uw uitkering.
Als je opnieuw kan gaan werken of als je de pensioenleeftijd bereikt, dan eindigt de periode van invaliditeit. Handicap is een breder begrip en slaat op alle lichamelijke, verstandelijke, psychische of sociale beperkingen, al dan niet aangeboren.
nieuws Om arbeidsongeschikt erkend te worden en te blijven, moet u alle activiteiten stopzetten. Wilt u toch een activiteit uitoefenen, dan moet u steeds toestemming vragen aan de adviserend geneesheer van uw ziekenfonds.