Dit wordt meestal binnen 3 dagen gedaan.
Een onderzoek op een plaats delict of plaats incident kan soms tot wel dagen duren. Het onderzoek aan al de verzamelde sporen duurt daarna nog veel langer. Van alle sporen die worden aangetroffen op een locatie, is vaak 90% niet gerelateerd aan het misdrijf dat wordt onderzocht.
Forensisch onderzoek plaats delict
Werk je als forensisch onderzoeker plaats delict, dan maak je sporen zichtbaar op de plaats van een misdrijf of ongeluk. Je stelt bijvoorbeeld vingerafdrukken, genetisch materiaal of voetstappen veilig, en onderzoekt en analyseert de onderlinge samenhang van sporen.
Regelmatig wordt verzucht dat de politie zo lang de tijd nodig heeft om een onderzoek uit te voeren. Het is niet ongewoon dat een verdacht pas anderhalf of tweeënhalf jaar na een moord ter terechtzitting verschijnt. Ook in situaties waarbij er direct al één of meer verdachten bekend zijn. Gedegen onderzoek kost tijd.
De politie besluit onderzoek te doen
Tijdens het onderzoek gaat de politie op zoek naar de verdachte en verzamelt bewijs. De politie doet sporenonderzoek en verhoort getuigen en verdachte(n). Is het onderzoek afgerond en de verdachte opgepakt? Dan gaat de zaak door naar de officier van justitie.
Vasthouden voor onderzoek en inverzekeringstelling
Sinds 1 maart 2017 mag de politie u maximaal 9 uur vasthouden voor onderzoek. Bijvoorbeeld om uw vingerafdrukken af te nemen of foto's te maken. De tijd tussen 0.00 uur en 9.00 uur telt hierbij niet mee.
Als wordt besloten het ongeval nader te onderzoeken dan kan dit onderzoek vaak enkele maanden en in complexe zaken soms meer dan een jaar duren. In sommige gevallen gebeurt het onderzoek in samenwerking met de politie. Van elk vervolgonderzoek wordt een rapportage opgemaakt.
Als iemand van plan is een ander te doden en daarna die persoon ook echt om het leven brengt. Moord is dus 'doodslag met voorbedachten rade'.
Waar zijn DNA-sporen te vinden? In principe kan men overal DNA-sporen vinden. In de eerste plaats wordt het voorwerp onder- zocht dat vermoedelijk werd gebruikt om de misdaad te plegen. Ook het lichaam van het eventuele slachtoffer wordt zorgvuldig op spo- ren onderzocht.
Er wordt gezocht naar sporen van bloed, haren, huidschilfers, enzovoorts die van de mogelijke dader kunnen zijn. Uit de sporen kunnen forensisch onderzoekers in het laboratorium een DNA-profiel maken: Eerst halen ze de DNA uit de sporen die op de plaats delict zijn gevonden (bloed, haren, huidschilfers).
De politie vraagt aan het NFI om de gevonden sporen te onderzoeken in het laboratorium. In het laboratorium van het NFI onderzoeken forensisch onderzoekers van wie de gevonden sporen kunnen zijn en wat er gebeurd kan zijn op de plaats delict.
Sporen analyseren. De forensische recherche zoekt naar sporen op de plek van een misdrijf, een brand, of een verkeersongeval. Denk aan vingerafdrukken, haren, bloedsporen, schoenafdrukken in de modder, bandensporen. Die sporen stellen we snel en zorgvuldig veilig, om ze in het laboratorium verder te onderzoeken.
Een patholoog – dit is een medisch specialist – voert dit onderzoek uit. Voordat de patholoog begint met de obductie, onderzoekt hij het lichaam uitgebreid aan de buitenkant: het uitwendig onderzoek. Soms laat hij ook een röntgenfoto, een ct-scan of een mri-scan van het lichaam maken.
Dergelijke onderzoeken duurden tot voor kort minimaal 48 uur. Voor dna-onderzoek is een dna-profiel, een vergelijking met de dna-databank voor Strafzaken en een rapport aan politie en justitie nodig. Het hele traject kan nu binnen zes uur worden doorlopen, zegt het NFI.
U kunt een brief schrijven aan de officier van justitie. Op de brief die u heeft gekregen of op Mijn Politie vindt u de contactgegevens van de officier van justitie. In de brief vertelt u waarom u vindt dat uw zaak moet worden onderzocht. Slachtofferhulp Nederland kan u daar mee helpen.
Bij een DNA-onderzoek wordt er een profiel van het DNA opgesteld. Daarna wordt gekeken of dat profiel overeenkomt met al bekende DNA-profielen. Dat kunnen profielen zijn van daders die veroordeeld zijn en profielen van sporen die op de plaats van een misdrijf zijn aangetroffen.
Uit as kan men geen DNA meer halen. Dat organisch materiaal is geheel verbrand. Wel kan men nog bestanddelen zoals calcium en fosfor vinden, naast kleinere hoeveelheden natrium, chloor, kalium en aluminium. Ook zijn er sporen te vinden van elementen die tot de zware metalen behoren.
Het is namelijk zo dat kinderen de helft van het DNA profiel van hun ouders overerven. In theorie kan het dus zijn dat broers en zussen precies de andere helft van het DNA van hun ouders hebben geërfd en dus is statistisch niet vast te stellen of zij dezelfde vader of ouders hebben.
Van de overgebleven helft vergaat weer 50% gedurende de volgende 521 jaar, zodat er dan een kwart van het oorspronkelijk materiaal over is. Nog eens 521 jaar later resteert slechts een achtste van het DNA, enzovoorts. Al met al duurt het 6,8 miljoen jaar voordat de laatste verbindingen breken.
Volgens artikel 307 van het Wetboek van Strafrecht staat er op dood door schuld een gevangenisstraf van twee jaar of een geldboete van de vierde categorie (€ 21.750,-).
Een levenslange gevangenisstraf is de zwaarste straf die Nederland kent. Levenslang is in Nederland levenslang. Levenslanggestraften hebben sinds 2016 een kans om zich te herstellen en mogelijk ooit weer vrij te komen.
Zoals bij elk misdrijf, kent ook dood door schuld een in de wet opgenomen een maximale straf. Deze maximale straf bedraagt 2 jaar gevangenisstraf en een geldboete van de 4e categorie. Indien de dood is veroorzaakt is door roekeloosheid, is de maximale straf 4 jaar en een geldboete van de 4e categorie.
Een sepot betekent dat u niet langer als verdachte wordt beschouwd. U wordt niet vervolgd en de strafzaak is voor justitie afgedaan. Wanneer de politie (mondeling) tegen u zegt dat de zaak wordt geseponeerd, moet u altijd vragen om een schriftelijke bevestiging.
Hoe lang het duurt voordat u een dagvaarding ontvangt, is afhankelijk van de omvang van uw zaak. Bij eenvoudige zaken ontvangt u bij voorkeur binnen 1,5 jaar na constatering van het strafbare feit een dagvaarding.
Heb je aangifte gedaan of was de politie aanwezig bij het misdrijf? Dan beslist de politie of er een onderzoek komt of niet. Je krijgt hierover bericht.