Bij een punctie worden met een dunne naald cellen opgezogen (zie cytologische schildklierpunctie). De radioloog voert de punctie uit met behulp van echografie. Met een echo kunnen we precies de plaats bepalen waar bij u de punctie moet worden verricht. Het onderzoek duurt ongeveer vijftien tot dertig minuten.
Alleen het prikken doet even pijn. Het weefsel en/of de vloeistof wordt nader onderzocht in een medisch laboratorium. De schildklier is een heel goed doorbloed orgaan, door het prikken ontstaat er een bloeduitstorting. We prikken met een hele dunne naald om zo min mogelijk schade te veroorzaken.
Als iemand een knobbel (nodus) in de schildklier heeft, wordt soms een schildklier punctie (biopsie) gedaan. Met dit onderzoek is te zien of er mogelijk sprake is van schildklierkanker. Gelukkig komt schildklierkanker heel weinig voor. Met een dunne naald (FNA) wordt wat weefsel uit de schildkliernodus gehaald.
Een schildklierknobbel is meestal goedaardig, maar kan ook kwaadaardig zijn.
Een echografie is een afbeeldend onderzoek en met dit onderzoek wordt de schildklier zichtbaar gemaakt door geluidsgolven en de grootte van de schildklier bepaald. Ook zijn afwijkingen op deze manier op te sporen.
Stress heeft een grote invloed op het functioneren van het schildklierhormoon. Langdurige stress zorgt er namelijk voor dat er minder van het efficiënte T3 kan worden aangemaakt en meer van minder efficiënte Reversed T3 (rT3) wordt aangemaakt. Een teveel aan rT3 blokkeert dan de receptoren van het schildklierhormoon.
Veel schildklierpatiënten kampen met psychische klachten: stemmingswisselingen, vergeetachtigheid, depressies of neerslachtige gedachtes.
Prognose. Gelukkig kunnen de meeste vormen van schildklierkanker op tijd worden vastgesteld en volledig genezen. Ongeveer 95% van de patiënten is na 15 jaar nog in leven. Er zijn patiënten met een verhoogd risico op terugkeer van de tumor.
Geen enkele operatie is zonder risico's. Zo is ook bij een operatie aan de schildklier een kans op complicaties aanwezig, bijvoorbeeld een nabloeding, wondinfectie, trombose of een longontsteking. Daarnaast zijn er nog enkele specifieke complicaties van een schildklieroperatie mogelijk.
Bij een punctie prikt de arts in alle vergrote lymfeklieren met een holle naald. Via een naald zuigt de arts de cellen op uit de lymfeklieren. Dit kan pijnlijk zijn.
Een punctie duurt ongeveer 30 minuten. Hoelang het precies is, hangt af van de plek waar we prikken. U krijgt de uitslag van het onderzoek van uw arts, telefonisch of tijdens een vervolgafspraak.
Een schildkliernodus is een knobbel of zwelling in de schildklier. Meestal is een schildkliernodus goedaardig. In maar 5% van de afwijkingen is een schildkliernodus kwaadaardig (maligne). Een nodus kan per toeval ontdekt worden, bijvoorbeeld bij het maken van een echo of scan van de hals.
Waarschijnlijk zal de radioloog tijdens dit onderzoek een punctie verrichten, hierbij wordt met behulp van een naald materiaal van de schildklierknobbel afgenomen voor analyse door de patholoog. De patholoog heeft voor deze analyse tenminste een week nodig.
Is er sprake van een schildkliercyste (een blaasje gevuld met vocht of bloed)? Dan hoeft er vaak niets te gebeuren. Zo'n cyste krimpt of verdwijnt soms spontaan. Soms komt een cyste in aanmerking voor ethanol ablatie.
Een knobbel in de schildklier kan verschillende oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld een cyste zijn, een holte gevuld met vocht. Een schildklierknobbel kan ook bestaan uit sponsachtig materiaal (een colloïd nodus) of een knobbel zijn die volledig uit weefsel bestaat (solide nodus).
De meeste mensen kunnen hun werk vrij snel hervatten (b.v. 1.5 – 2 weken na ontslag uit het ziekenhuis). Het spreekt voor zich dat dat mede afhankelijk kan zijn van uw werk, van uw conditie en van uitgebreidheid en verloop van de operatie.
Bij een juiste dosering en correct gebruik van schildklierhormoonvervangende medicatie de meeste mensen zonder schildklier een volkomen normaal leven leiden.
Te weinig schildklierhormoon leidt ook tot hartfunctiestoornissen, omdat de energievoorziening van het hart onvoldoende is, maar bovendien wordt het weefsel van het hart en bloedvaten stijver, waardoor de hartfunctie minder wordt en de bloeddruk kan oplopen.
Voeding rijk aan selenium
Een gemiddelde paranoot bevat al snel 50 microgram selenium. Met vier paranoten per dag verhoog je eenvoudig je selenium inname wat je schildklier ten goede komt. Let wel op dat je niet dagelijks een hele zak leeg eet want dan riskeer je een selenium vergiftiging.
Gezonde vetten dragen bij aan een goede schildklierfunctie. Één goede eetlepel per dag en je hebt al een groot deel binnen van wat je nodig hebt! Volkorenproducten – Zoals volkorenpasta, brood en rijst. Behalve een goede bron van vezels, bevatten ze alle mineralen die schildklierhormonen zo graag gebruiken.
Het kan invloed hebben op je cognitie, concentratie, humeur, geheugen en emoties. Dus wanneer uw schildklierhormonen uit balans zijn, kunt u dat ook zijn en kunnen er hersenspinsels en geestelijke problemen ontstaan.
Om je schildklier gezond en in balans te houden, is het belangrijk dat je voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Met name vitamine A, B6, B12, C, D, eiwitten, CoQ10, zink, ijzer en magnesium zijn belangrijk.
Zuivel – eiwitten
Het is beter de tabletten niet tegelijkertijd met melk of yoghurt in te nemen, in verband met de remmende werking van calcium in deze producten. Wel blijkt dat een lage eiwitinname de stofwisseling verlaagt waardoor het lichaam niet goed reageert op schildklierhormoon.
Per laboratorium zijn de grenzen bepaald van het gebied van TSH waarde dat we als normaal beschouwen. Ook voor andere bloedwaarden zijn deze intervallen bepaald. De gebruikelijke ondergrens voor TSH is tussen de 0,30 en 0,50 de bovengrens tussen 4,0 en 5,0 mE/liter.