Het lichaam denkt een signaal te krijgen dat het warm is, ook al is dat niet zo. Het wil zijn warmte kwijt en zet de huidbloedvaten open waardoor je meer gaat transpireren. Veel vrouwen ervaren dit als een soort van koortspiek, maar dan in 2 – 3 minuten tijd en zijn vervolgens drijfnat van het zweet.
Hoelang het nachtelijk zweten duurt tijdens de overgang hangt af van vrouw tot vrouw, maar de meeste vrouwen blijven er last van hebben tot in de postmenopauze. Al neemt de ernst met de jaren bij de meeste vrouwen wel wat af. Ook de frequentie is voor elke vrouw verschillend.
Nachtzweten is een veelvoorkomende klacht bij zowel mannen als vrouwen. Oorzaken van nachtzweten zijn bijvoorbeeld nachtmerries, slaapproblemen of koorts. Symptomen van overmatig zweten zijn blozen, rillingen en koud zweten. Nachtzweten kan worden gestimuleerd door een schommelende of veranderende hormoonspiegel.
Nachtzweten kan dus verschillende oorzaken hebben, zoals een te warme omgeving of nachtkledij, lichamelijke inspanning, voeding, medicijnen, hormoonschommelingen of en onderliggende ziekte. Hoewel de meeste onschuldig zijn, is het toch belangrijk om bij aanhoudende klachten contact op te nemen met je huisarts.
Uw lichaamswarmte neemt ook toe doordat adrenaline het metabolisme door de afbraak van vetcellen stimuleert. Uw lichaam moet de extra warmte afvoeren, dit gebeurt via de zweetklieren. Hoe langer u stress ervaart, hoe meer adrenaline geproduceerd wordt. Dit resulteert in overmatig zweten en ook nachtelijk zweten.
Bij nachtelijk zweten, ofwel nachtzweten, produceert je lichaam een overmatige hoeveelheid zweet. Wist je dat je tijdens een gemiddelde nacht minstens een kwart liter zweet verliest? Deze hoeveelheid kan nog veel hoger uitkomen tijdens een warme zomernacht of na een avond stappen.
Sommige medicatie, waaronder antidepressiva, hebben nachtzweten als bijwerking. Ook medicijnen tegen koorts (aspirine en paracetamol) kunnen in sommige gevallen nachtzweten veroorzaken.
Oorzaak van nachtelijk zweten
Ook alcohol, koffie en tabak kunnen ervoor zorgen dat ons lichaam overmatig zal transpireren en je last krijgt van het zweten in bed. Verder kun je te maken hebben met nachtmerries, slaapproblemen als het gevolg van stress en lichamelijke activiteiten te kort voordat je gaat slapen.
De overgang kan beginnen als u tussen de 40 en 60 jaar oud bent. 1 op de 100 vrouwen komt te vroeg in de overgang, voor ze 40 jaar zijn.
Ieder mens verliest per nacht een kwart tot een halve liter vocht. Dit gebeurt gedeeltelijk via de adem en voor circa 60% via de huid (transpiratie). Een groot deel van deze 60% blijft achter in uw bed (beddengoed en matras) en moet dagelijks afgevoerd worden.
Zweten treedt op:
als je te warm hebt zoals bij een te hoge buitentemperatuur, wanneer je te warm gekleed bent of wanneer je een fysieke inspanning levert; bij spanningen, stress of emoties; bij het eten van sterk gekruide maaltijden; bij alcohol- of druggebruik.
Het lichaam denkt een signaal te krijgen dat het warm is, ook al is dat niet zo. Het wil zijn warmte kwijt en zet de huidbloedvaten open waardoor je meer gaat transpireren. Veel vrouwen ervaren dit als een soort van koortspiek, maar dan in 2 – 3 minuten tijd en zijn vervolgens drijfnat van het zweet.
Door een woekering van deze lymfocyten ontstaat er een ophoping van niet goed werkende cellen in het lichaam, wat klachten kan geven. Deze klachten kunnen bestaan uit vermoeidheid, nachtzweten, koorts, opgezette lymfeklieren en bloeduitstortingen.
Als we gestrest zijn, produceren de grotere apocriene klieren, die zich vooral onder onze oksels en in onze liezen bevinden, zweet. Door stressvolle situaties versnelt ons hartritme en worden hormonen en adrenaline in ons lichaam gepompt, waardoor we meer gaan zweten uit onze eccriene klieren.
Saliethee of -tincturen kunnen overmatig zweten als gevolg van nervositeit, overgewicht of opvliegers tegengaan. De regulerende werking van salie wordt dan ook bijzonder gewaardeerd tijdens de puberteit of de menopauze. Tijdens hormonale veranderingen hebben veel mensen last van opvliegers en zweetaanvallen.
In angstzweet vind je veel aldehyden en ketonen en weinig van de andere twee, in neutraal zweet is het precies andersom. Een van de stoffen in angstzweet is hexanal, een grasachtige geur. Je ruikt het niet bewust, maar je hersenen reageren wel. In de natuur is het ook een belangrijke signaalstof.
Mensen die overmatig zweten adviseren wij onze Pantera® koudschuim matrassen. De matras in combinatie met de Thermo-Cool® matrashoes maakt de ideale combinatie. Zowel de matras als de matrashoes reguleren de warmteafgifte van het lichaam. Daarnaast zorgt de matrashoes ervoor dat vocht sneller verdampt.
Koud zweet in combinatie met een moeizame ademhaling, bleke huid, duizelingen of een gevoel van zwakte kan duiden op gezondheidsproblemen of het kan een symptoom zijn van een ziekte.
Stress- of hormoonzweet is anders dan zweet dat veroorzaakt wordt door de warmte. Het bevat meer vetzuren dan gewoon zweet en de bacteriën op je huid zijn gek op deze vetzuren. Zij zijn de veroorzaker van je zweetgeur. Zinkoxide zet deze vetzuren om in een geurloze zinkzouten voordat de bacteriën hun werk kunnen doen.
Bij overmatig zweten produceren de zweetkliertjes in je huid meer zweet dan nodig is om jouw lichaam te beschermen tegen oververhitting. Je kunt ook last krijgen van plotselinge hevige zweetaanvallen. Overmatig zweten kan onder andere veroorzaakt worden door zenuwen of de overgang.
Het is dus niet zo gek dat na een paar nachten slapen je bed eigenlijk alweer hartstikke vies is. Je verliest tijdens het slapen namelijk 3 liter zweet per week. Kun je nagaan hoeveel zweet er in je matras zit na tien jaar: 1800 liter!