Nadat het besluit genomen is, kan tot liquidatie overgegaan worden. Dit kan via een gewone of via een turboliquidatie. Een turboliquidatie kan binnen enkele dagen geregeld worden. Een reguliere liquidatieprocedure vraagt om een doorlooptijd van 2-3 maanden.
In het kort: hoe werkt liquidatie? Bij een liquidatie wordt de vennootschap via een besluit van de Algemene Vergadering (van aandeelhouders), of - in geval van een stichting - door het bestuur, ontbonden waarna een liquidatiefase volgt.
Hoe lang duurt een turboliquidatie? Een turboliquidatie kan in 5 dagen voltooid worden. let op! Dit kan alleen als er geen bezittingen op de balans van de BV staan.
Liquidatie is een bedrijfseconomische term. Als een rechtspersoon ontbonden wordt, al of niet in het kader van een faillissement, volgt een fase van vereffening.
Een turboliquidatie is een snelle manier om een BV, NV, stichting of andere rechtspersoon te ontbinden. U mag een turboliquidatie alleen uitvoeren als er geen baten meer in de onderneming zitten. Dat wil zeggen dat de rechtspersoon geen activiteiten meer uitvoert en geen bezittingen meer heeft.
Een liquidatie is een moord waarbij iemand om criminele, politieke of religieuze redenen wordt vermoord door iemand die niet direct een verhouding heeft met het slachtoffer. Liquidaties komen relatief vaak voor in kringen rond de georganiseerde misdaad.
Bij een turboliquidatie is geen vereffening (financiële afhandeling) nodig en kunt u de ontbinding van een rechtspersoon snel afwikkelen. Dat bespaart kosten. U heeft alleen een besluit nodig van de Algemene vergadering van aandeelhouders of bestuur. Door dit besluit houdt de rechtspersoon direct op te bestaan.
De aanleg van liquidatiereserves is zo een veelgebruikte methode. Sinds aj. 2015 kunnen kmo's hun winst na belasting geheel of gedeeltelijk opnemen in de liquidatiereserves, tegen een afzonderlijke aanslag van 10 %, verschuldigd voor het belastbare tijdperk waarin de reserves zijn aangelegd.
Liquidatie-uitkeringen zijn de positieve voordelen die de moedermaatschappij van de deelneming heeft ontvangen in het jaar waarin de deelneming haar onderneming staakt, de vijf jaren daarvoor en de jaren daarna. In sommige gevallen tellen ook de uitkeringen tot tien jaar vóór het jaar van staking mee.
Definitie liquidatiebalans
Een overzicht van de liquidatiewaarde van het eigen vermogen en het kort en langlopend vreemd vermogen met als doel de onderneming te liquideren.
Nadat het besluit genomen is, kan tot liquidatie overgegaan worden. Dit kan via een gewone of via een turboliquidatie. Een turboliquidatie kan binnen enkele dagen geregeld worden. Een reguliere liquidatieprocedure vraagt om een doorlooptijd van 2-3 maanden.
Als een van de aandeelhouders weg wil, of weg moet, zijn er afhankelijk van de aard van het conflict en hoe hoog het is opgelopen, verschillende mogelijkheden: Overdracht van aandelen. Als een van de aandeelhouders uit de vennootschap wil stappen kan deze zijn aandelen verkopen en aftreden als statutair bestuurder.
Laat uw bv ontbinden (liquideren)
Geef de ontbinding van uw bv door aan KVK via het formulier 'Ontbinding, vennootschap, rechtspersoon of maatschap' (pdf) . Dit wordt ook wel liquideren genoemd. De Algemene Vergadering van Aandeelhouders neemt hier een formeel besluit over.
Het in aanmerking te nemen liquidatieverlies wordt gesteld op het opgeofferde bedrag minus het totaal van de liquidatie-uitkeringen. Het opgeofferde bedrag is in beginsel de verkrijgingsprijs van de deelneming vermeerderd met eventuele kapitaalstortingen en verminderd met eventuele terugbetalingen van kapitaal.
De omvang van het liquidatieverlies is de uitkomst van het opgeofferde bedrag verminderd met de liquidatieuitkering. Dit opgeofferde bedrag bevat de koopprijs van de aandelen / hetgeen op aandelen is gestort en de nominale waarde van een onzakelijke lening die aan deze deelneming is verstrekt.
Een BV opheffen kost 250 euro exclusief BTW. Voor deze manier van opheffen wordt gebruik gemaakt van de turboliquidatie. Als deze vorm van opheffen niet mogelijk is, omdat er bijvoorbeeld schulden zijn, dan zal in goed overleg worden bekeken welk meerwerk nodig is om zo ook tot een aantrekkelijk vast tarief te komen.
Het opgeofferde bedrag is het bedrag dat betaald is om de aandelen te bemachtigen. Dit is over het algemeen gelijk aan de nominale waarde van het aandelenpakket (zie hierboven).
Ten eerste door een ontbindingsbesluit
Meestal is volgens de statuten voor zo'n ontbindingsbesluit een bijzondere meerderheid van stemmen vereist, evenals een bepaald quorum (dat wil zeggen: het aantal stemgerechtigden dat aanwezig moet zijn om een besluit te kunnen nemen). Raadpleeg daarom eerst de statuten.
Taak van de vereffenaar van een BV
De vereffenaar moet zijn werkzaamheden richten op vereffening, waaronder alle handelingen die kunnen leiden tot een vermeerdering van het liquidatiesaldo van een ontbonden NV of BV.
Keer je de liquidatiereserve vroeger uit? Dan betaal je een roerende voorheffing van 20%. Een liquidatiereserve kan vooral interessant zijn als je kmo-vennootschap bij de uitkering van een gewoon dividend 30% roerende voorheffing moet betalen.
Kort gezegd, je mag de liquidatiereserve enkel uitkeren als: de uitkering van het dividend niet tot gevolg heeft dat het netto-actief daalt onder een minimumgrens (balanstest). de vennootschap haar opeisbare schulden kan blijven betalen gedurende minstens 12 maanden volgend op de uitkering (liquiditeitstest).
De liquidatiebonus stemt overeen met het gedeelte van de liquidatie-uitkering dat het werkelijk gestort kapitaal van de ontbonden vennootschap overschrijdt. In beginsel is deze liquidatiebonus onderworpen aan 30% roerende voorheffing.
Vereffenende vennootschap of vennootschap in vereffening. Bij een ontbinding of vereffening op initiatief van de bedrijfleider moeten alle schulden betaald worden en het resterend vermogen moet worden verdeeld onder de partners en aandeelhouders.
Het ontbindingsbesluit is het besluit van de aandeelhoudersvergadering van de NV en BV of ledenvergadering van de vereniging om de rechtspersoon te ontbinden. Bij de stichting neemt het stichtingsbestuur het ontbindingsbesluit. Tenzij de statuten daarover een andere regeling bevatten.
Een ontbonden rechtspersoon bestaat in principe nog, tenzij deze geen baten meer heeft. De te vereffenen ontbonden rechtspersoon (“ in liquidatie”) houdt dus in geval van pas op te bestaan op het moment dat de vereffening gereed is.