Over het algemeen werkt deze verdoving na 10 minuten, maar men moet tussen 20 en 30 minuten wachten voor de pijnlijke gewaarwordingen echt worden getemperd. Er zijn twee technieken mogelijk bij een bevalling met een epidurale verdoving: De injectie van een eenmalige dosis anestheticum dat langer werkt.
Uw huid wordt ontsmet en de specialist geeft u een plaatselijke verdoving op de plaats waar hij de epidurale injectie gaat toedienen. Na inwerking van de verdovingsvloeistof krijgt u de eigenlijke epidurale injectie. De behandeling duurt ongeveer 10 minuten. Elke medische handeling brengt risico's met zich mee.
Afhankelijk van het gebruikte medicijn zal het 1,5 tot 5 uur duren voordat de verdoving is uitgewerkt. De eerste tekenen dat de verdoving aan het uitwerken is, zijn bijvoorbeeld tintelingen of het terugkomen van de kracht in uw onderlichaam. Ook kan pijn optreden.
De eerste 24 uur na de behandeling mag u niet actief deelnemen aan het verkeer. U doet het de eerste dag best ook rustig aan. Het is mogelijk dat uw nek of rug pijnlijk aanvoelen in de dagen na de behandeling. Dit is een gevolg van de prik zelf en van de reactie van het lichaam op een lichaamsvreemde stof.
Met de epidurale verdoving zorgen we ervoor dat je de weeën nog voelt maar geen pijn meer hebt. Het is mogelijk dat je helemaal geen pijn meer hebt tijdens de ontsluitingsfase of tijdens het persen. Soms kunnen je benen slap worden of krijg je een tintelend gevoel in je buikhuid of benen.
Vraag je een epidurale, dan betaal je daar in een éénpersoonskamer ongeveer 200 euro extra voor, in het weekend of 's nachts kan dat zelfs oplopen tot 400 euro.
Veiligheid. Een epidurale verdoving is veilig.
De meeste patiënten krijgen een epidurale injectie in liggende houding, echter soms kan hij worden uitgevoerd in zittende houding. Op de plaats waar u de epidurale injectie krijgt, wordt de huid gedesinfecteerd, afgedekt met steriele doeken en plaatselijk verdoofd. Dit prikje kan even pijnlijk zijn.
Op de dag van de behandeling moet u rustig aan doen. Vanaf de volgende dag mag u alles weer doen wat u kunt en wilt. Pijnstillers kunnen vaak niet direct gestopt worden na de behandeling. Wanneer u de indruk heeft dat de pijn minder wordt, dan stopt u als eerste met de sterkste medicatie.
Bij een epidurale corticosteroïdeninjectie krijgt u een plaatselijk verdovingsmiddel en een ontstekingsremmend geneesmiddel (corticosteroïd) ingespoten. Deze injectie wordt gezet ter hoogte van de epidurale ruimte bij de nek, borstwervelkolom, de lage rug of het stuitje. Dit hangt af van hoe de pijn uitstraalt.
Na een algehele verdoving blijft u in ieder geval op de uitslaapkamer totdat u weer redelijk wakker bent en uw toestand stabiel is. In geval van verdoving met een ruggenprik blijft u totdat de verdoving begint uit te werken en u uw benen weer een beetje kunt bewegen.
Veel patiënten voelen zich nog dagen en soms zelfs maanden na een grote ingreep moe. Als uw lichaam een grote wond heeft zorgen uw hersenen er voor dat u het wat rustiger aan gaat doen. Zo herstelt u sneller.
Na een cortisone-injectie in een gewricht is het belangrijk dat je dat gewricht 24 uur laat rusten en gedurende de eerste week niet intensief belast (niet sporten). Het is mogelijk dat je de dag zelf wat meer pijn hebt in het gewricht. Hiervoor neem je best een pijnstiller op basis van paracetamol.
Een dagklinische behandeling kan 2 tot 3 uur duren. Zorg ervoor dat iemand u thuis brengt, u mag namelijk 24 uur na uw behandeling niet plaatsnemen achter het stuur. De dag van de behandeling is het aangeraden geen belastende inspanningen uit te voeren.
Bij een epidurale injectie krijgt u ontstekingsremmende medicijnen toegediend via een injectie in de rug. Deze behandeling kan pijnklachten verminderen bij bijvoorbeeld een hernia. Bij een langdurige behandeling kan de pijnspecialist kiezen voor het plaatsen van een katheter (slangetje) om de medicijnen toe te dienen.
Het is mogelijk dat u napijn krijgt ter hoogte van de prikplaats. U kunt dan in overleg met uw (huis)arts een pijnstiller nemen. Na een zenuwblokkade kunnen de pijnklachten eerst enkele weken erger worden. Het effect kan pas na zes weken tot drie maanden beoordeeld worden.
Deze ruggenprik is een combinatie van 2 soorten. De spinale ruggenprik verdooft het onderlichaam tijdens de operatie. De epidurale ruggenprik zorgt vervolgens voor pijnstilling in de dagen na de operatie via een dunne katheter (slangetje) in de rug. Als u wilt, kunt u tijdens de operatie wakker blijven.
Een anesthesioloog voert de ruggenprik uit. U komt op de rand van het bed zitten in licht voorovergebogen houding. Doordat u de rug bol maakt, ontstaat er meer ruimte tussen de ruggenwervels, waardoor het prikken van de injectie gemakkelijker verloopt.
Een hernia is vaak erg pijnlijk, maar gelukkig onschuldig en bij de meeste mensen gaan de pijnklachten na zes tot negen weken vanzelf over. De huisarts kan u hierover uitstekend informeren en u hierbij begeleiden. Ook kan de huisarts voor de juiste pijnstilling zorgen.
Sommige patiënten zijn al geholpen met één injectie, maar meestal dient een kuur van meerdere injecties gevolgd te worden. Doordat er geen orale inname van cortisone is, wordt de maag niet belast. Bij behandeling van een rugprobleem zoals hernia kan een cortisone-injectie dus nuttig zijn.
Bijwerkingen van epidurale anesthesie
Door de bloeddrukdaling kan eventueel de hartslag van uw baby ook veranderen. Dit wordt zichtbaar op het hartfilmpje (CTG-bewaking). Door de verdoving van het onderlichaam kunt u bij epidurale pijnbestrijding moeilijk voelen of uw blaas vol is. Ook plassen kan moeilijk zijn.
Meestal raadt men aan om een epidurale verdoving te zetten vóór de opening van de baarmoederhals 6 à 7 cm bedraagt. Daarna begint de eigenlijke bevalling en zal de epidurale verdoving waarschijnlijk pas werkzaam zijn als de bevalling er alweer op zit.
Epidurale ruggenprik
Je hebt dan wel nog controle over de spieren in je onderlichaam. Na ongeveer een kwartier begint de ruggenprik te werken. Wanneer het tijd is om te persen, wordt er minder van de verdovende vloeistof toegediend zodat je beter kunt aanvoelen wanneer het tijd is om te persen.