Vaak is het voldoende dat mensen gerustgesteld worden dat er geen ernstige oorzaken voor een droge keel zijn. De klacht verdwijnt namelijk vaak geleidelijk en vanzelf, met af en toe nog opspelen van de droogte klachten. Na verloop van weken tot maanden is het vaak definitief verdwenen.
Drink voldoende water
Een droge keel is een ongelukkige keel. Door onvoldoende te drinken kan de keel snel droog een geïrriteerd aanvoelen. Wanneer je voldoende drinkt verklein je de kans dat je keelpijn zult hebben. Toch kan voldoende water drinken ook nog helpen wanneer het kwaad al geschied is.
Gorgel met uw hoofd achterover voor 30 seconden en spuug de oplossing uit. Doe dit maximaal 3 keer per dag. Als u op een snoepje (denk aan een dropje of zuurtje) zuigt, maakt u meer speeksel aan. Hierdoor smeert u uw keel, en is uw keel minder schor en droog.
Regelmatig koud water drinken of op een snoepje zuigen, kan helpen tegen de pijn. Neem bij heftige pijn paracetamol. Antibiotica hebben bij keelpijn meestal geen zin.
Hoestsiroop, keelpastilles, zoutwater gorgelen, het zijn allemaal middelen die keelpijn te bestrijden. Toch is er één middel dat de beste remedie schijnt te zijn: gember-citroen thee met honing.
De enige manier om te aan te tonen of je besmet bent met het coronavirus is door middel van een PCR-test of een erkende corona zelftest of sneltest (antigeen). Iedereen met klachten die kunnen duiden op Covid-19 kan zich laten testen bij de GGD.
Vaak voorkomende klachten coronavirus
hoesten; benauwdheid; verhoging of koorts. plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping).
Typische symptomen die horen bij een corona infectie zijn: keelpijn, neusverkoudheid, koorts, droge hoest en vermoeidheid. Ook slijm ophoesten, hoofdpijn en verlies van reuk en smaak komen voor. Bij de meeste mensen verdwijnen de klachten binnen één week, hoewel een hoestje soms langer kan aanhouden.
Vermijd zoete melkproducten
Zoete zuivelproducten houden het slijm vast in je keel, hierdoor moet je vaker slikken. Gevolg: nog meer keelpijn. Je mag wel kwark, yoghurt en karnemelk nemen, omdat zure zuivelproducten geen kwaad kunnen (geen extra slijmvorming).
Voor als je last van je keel begint te krijgen is de tijm thee een aanrader. Dit verzacht namelijk de geïrriteerde keel. De smaak is misschien even wennen, maar je merkt snel verschil. In het oosten wordt kurkuma (geelwortel) gebruikt vanwege de ontstekingsremmende werking en helpt tegen koorts en pijn.
slikklachten, zoals moeilijk kunnen slikken, pijn bij het slikken of vaak verslikken. veel slijm in de keel. het gevoel dat er iets blijft hangen in de keel. klachten aan 1 of beide oren, zoals dichte oren, slecht horen, pijn die van de keel naar de oren straalt.
Als u veel last van uw keel heeft, kunt u een verzachtende hoestdrank voor de keel gebruiken. Om de keel te verzachten, kunt u ook een lepel honing of een dropje nemen. Door veel te drinken, vooral warme dranken, verzacht u ook de keel.
Soms kunt u de speekselvorming stimuleren door voedsel te kiezen waar u goed op moet kauwen, zoals bruinbrood of rauwe groenten. Andere manieren om de klachten te verlichten zijn: zuur voedsel zoals fruit eten, sabbelen op een suikervrij zuurtje of kauwgom en vaak kleine slokjes water drinken.
Blijf goed kauwen
Kauwen zorgt voor de aanmaak van meer speeksel. Door bijvoorbeeld op (suikervrije) kauwgom, komkommer of stukjes wortel te kauwen wordt er meer speeksel aangemaakt. Ook zuigen op waterijs, of pepermunt kan helpen om meer speeksel aan te maken.
Warme kruidenthee met honing
Heb je last van keelpijn? Warme thee met honing verzacht de keel en werkt tegen hoesten. Voeg er eventueel nog extra citroen aan toe voor extra vitamine C. Tip: vitamine C is hittegevoelig dus laat de thee dan wel wat afkoelen.
Kies voor zacht fruit zoals aardbei, banaan, framboos, kiwi, mango, meloen, nectarine, peer, perzik en pruim. Hard fruit zoals appels en ananas kun je eventueel pureren. Fruit uit blik is ook vaak zacht, maar levert minder vitamines dan vers fruit.
Honing is niet alleen heel lekker, het heeft ook een ontstekingsremmende, antibacteriële en verzachtende werking op de keel. Bovendien is honing rijk aan vitamines en mineralen. Dit maakt honing een zeer goed middel om verkoudheid, keelpijn of hoest tegen te gaan.
Er worden veel zuigtabletten verkocht die zeggen keelpijn of keelontsteking te kunnen verminderen, maar de werking daarvan is niet wetenschappelijk bewezen. Een simpel dropje of zuurtje werkt dus even goed.
De hoofdsymptomen van COVID-19 met de omikronvariant zijn vergelijkbaar met de bekende eerdere virusvarianten, te weten: luchtwegklachten en koorts. Verlies van reuk/smaak wordt bij een infectie door de omikronvariant minder vaak gerapporteerd dan bij eerdere virusvarianten en keelpijn lijkt juist vaker voor te komen.
Ze hebben berekend dat bij omikron gemiddeld 3,4 dagen zit tussen het moment dat iemand met het virus klachten krijgt en het moment dat een aangestoken huisgenoot de eerste symptomen ontwikkelt. Bij de deltavariant bedroeg die periode gemiddeld 3,9 dagen bij mensen uit hetzelfde huishouden.
Klachten zijn: hoesten, verkoudheid, keelpijn, moeilijk ademen of koorts (38 graden of hoger). Uit de test komt dat u corona heeft. Meestal mag u weer naar buiten als beide punten voor u kloppen: U heeft 24 uur of langer geen klachten meer.
Het is namelijk gekend dat PCR testen nog lange tijd na de besmettelijke periode positief kunnen blijven. Wel kan men eventueel een zelftest uitvoeren na dag 7. Indien die positief zou zijn is dit een teken dat men meer dan waarschijnlijk nog besmettelijk is.
Positieve testuitslag, geen nieuwe test nodig
Als je positief bent getest op corona, daarna hersteld bent en geen nieuwe of ernstiger klachten hebt, is opnieuw testen bij de GGD binnen 8 weken niet zinvol. De PCR-test is heel gevoelig en kan lang positief blijven zonder dat je besmettelijk bent.
Het kan per persoon verschillen hoe lang het duurt voordat je hersteld bent. Sommige mensen ervaren alleen verkoudheidsklachten en herstellen binnen enkele dagen, maar er zijn ook gevallen bekend van mensen die langdurig (vele weken) (verkoudheids)klachten blijven houden.