Je kunt karten reserveren per heat. Eén heat duurt 12 minuten. Afhankelijk van waar jouw voorkeur naar uitgaat kun je één of meerdere heats reserveren. Meestal boeken mensen twee of drie heats, het is natuurlijk de uitdaging om je snelste rondetijd te verbeteren.
De gemiddelde snelheid bij karts ligt rond de 60 km per uur. Pas op want dit is de gemiddelde snelheid! Ons circuit heeft een aantal pittige bochten en verrassende chicanes. Aangevuld met twee grote rechte stukken en een unieke fly-over van over de 145m lang kunnen er snelheden boven de 60 km behaald worden.
Een heat kost ongeveer tussen de 12 en 16 euro. Een ezelsbruggetje: één minuut karten kost dus iets meer dan één euro. Dat is ook een makkelijke manier om te berekenen of de prijs voor een race netjes is, of véél te hoog. Een 1-uursrace zal dus zo'n € 75,00 euro kosten.
Bij bijna alle kartbanen in Nederland is 1 heat karten 10 minuten. Dit kan je altijd zien bij de deal van de kartbaan.
Je gemiddelde rondetijd in een 270cc kart is 47.50 seconden of sneller.
Het Canadese bedrijf Daymak maakt deze supersnelle elektrische kart. Hij gaat 0 naar 100 km/u in anderhalve seconde. De nieuwe C5 Blast-kart heeft een DC-motor met 10KW en 12 kleine elektrische motoren. Het prijskaartje is fors: 60.000 dollar.
Automaat privé kart: max. 120 km/h. Schakelkart: max 160 km/h. Superkart: max 250 km/h.
Een heat is een ronde van een aantal minuten, waarin je met je kart zoveel mogelijk rondjes over de kartbaan probeert te maken. Het aantal minuten die een heat duurt, verschilt per kartbaan. Dit ligt tussen de 8 en 12 minuten.
Op de meeste kartbanen ligt de minimale lengte tussen de 1,35 tot 1,50 meter. Sommige kartbanen hebben echter andere minimale eisen of beschikken over kinderkarts. Als je kleiner dan 1,35 meter bent, dan kun je in dat geval plaatsnemen in kinderkarts. Houd er rekening mee dat de snelheid dan meestal lager ligt.
De kartbaan van Tim & Tom Coronel is 425 meter lang en beschikt over snelle en langzame bochten, een tunnel en een fly-over. Het ontwerp van deze kartbaan is geïnspireerd op de Jarenlange ervaring op Nationale en Internationale circuits van Tim en Tom.
Is karten gevaarlijk? Zolang je je bij recreatie karten aan de veiligheidsregels houdt, is het niet gevaarlijk. Je moet verplicht een helm op en bij lang haar je haar vastmaken onder de helm. Ook krijg je vaak een beschermende overall of jas.
Zeker als je net begint is met makkelijk om snel harder te gaan met wat simpele tips. Sneller gaan dan de gemiddelde karter is niet moeilijk. Een hoop mensen denken dat ze kunnen rijden maar gebruiken totaal de verkeerde techniek.
Een vraag die regelmatig gesteld wordt is of je geld kunt verdienen met de kartsport. Win je bijvoorbeeld prijzengeld? Nee, in de meeste klassen win je een trofee of medaille en als je geluk hebt win je weleens het inschrijfgeld voor een wedstrijd terug, maar dat is zelden.
Karten in Nederland is toegankelijk sportvermaak, dat je met bijna iedereen kunt doen. Je hebt geen rijbewijs of diploma's nodig om bij Coronel Kartracing in een kart te stappen. De algemene regel is dat je minimaal 12 jaar oud moet zijn en een minimumlengte van 1,58 meter moet hebben.
Op de meeste kartbanen geldt de regel dat je in ieder geval een lange broek en dichte schoenen zonder hakken moet dragen. Verder hoef je niks speciaals mee te nemen, een helm en beschermende race kleding zoals een overall of jack en/of beschermstukken krijg je ter plekke.
€ 19,50 per persoon.
Het karten is vanaf 12 jaar met een minimale lengte van 1.58m. tot maximaal 120 kg. Voor kinderkarten op woensdagmiddag, in het weekend en in de vakanties geldt een uitzondering dan is de minimale leeftijd 8 jaar en minimale lengte 1.30m.
Een kart weegt tussen de 100 en 200 kilo. Ben jij 10 kilo zwaarder dan de winnende karter, kun je claimen dat jij met 5 tot 10 procent strafgewicht reed. Bij een echte auto zou dat neerkomen op 150 kilo bagage of twee passagiers.
Het is een intensieve sport, vooral omdat je op een racedag niet slechts 10 minuten aan het rijden bent. Meestal rijd je minimaal een uur, waarbij vooral je armen en nek het zwaar te verduren krijgen.
In een normale huurkart karten is relatief veilig te noemen. Hier kan je vervelende blessures aan overhouden, maar zware ongelukken gebeuren nauwelijks. Als je met een eigen, snellere kart het circuit opgaat, zal die kans wat groter zijn.
Nee, je hebt geen rijbewijs nodig om te mogen karten. Wel geldt er een minimum lengte voor de verschillende soorten karts.
Snelheid superkart
Een superkart heeft een motor met zo'n 250cc en vaak is het een schakelbak met 5 of 6 versnellingen. Het gewicht is veel lager dan een auto, waardoor je als een speer over het circuit schiet. Je kan dan ook snelheden behalen van zo'n 250 km/h.
In Nederland zal een 100cc niet veel harder dan 110 gaan, en de kans is groot dat er dan ook een tandwielverhouding voor een Nederlandse baan op de kart gemonteerd is. In het buitenland zijn er inderdaad banen waar de karts veel harder gaan, en 140 is dan best haalbaar.
De volwassenenkarts beschikken over 6,5 PK en 200 CC.