De warmte heeft dus een stevige weg af te leggen voor het je ruimte kan opwarmen. Reken erop dat de temperatuur in je woonkamer 1 graad per uur stijgt. Daarom kan je je vloerverwarming nooit onder de 18 graden laten zakken, ook niet 's nachts.
Je kan echter pas de vloerverwarming (op een normale manier) gebruiken, eens de chape volledig is opgedroogd. Dit duurt gemiddeld 21 tot 28 dagen bij zo'n chapevloer (cementvloer). Na deze periode van 2 tot 3 weken, kan je de vloerverwarming beginnen opzetten.
Heeft u vloerverwarming? Dan is het niet verstandig om uw huis zo veel af te laten koelen. Het kost dan namelijk juist meer energie om in de ochtend weer op temperatuur te komen. Als u vloerverwarming heeft, kunt u de thermostaat 's nachts dus beter op 18 graden zetten.
Temperatuurschommelingen zorgen ervoor dat de vloer uitzet en krimpt. Zolang de temperatuur niet te warm wordt ingesteld, is er van schade geen sprake. Sommige installateurs geven 55 graden als maximum watertemperatuur. Wij adviseren echter een maximum van 45 graden aan te houden.
Twee graden lager als je Lage Temperatuur Verwarming of vloerverwarming hebt. Als je Lage Temperatuur Verwarming (LTV) of vloerverwarming hebt, duurt het langer om je huis 's morgens weer op te warmen. Daarom kun je de verwarming 's nachts beter maar twee graden lager zetten en zeker geen vijf graden.
Wat is de ideale temperatuur vloerverwarming? Voor de beste temperatuur thermostaat vloerverwarming, adviseren wij u deze in te stellen op een watertemperatuur tussen de 30° en 40°C.
Zet de thermostaat als je thuis bent één graad lager dan je gewend bent. Daarmee bespaar je gemiddeld 120 m3 gas per jaar (120 euro). Als je in huis bezig bent, is 19 graden vaak warm genoeg. Zet de thermostaat 's nachts op 15 graden, daarmee bespaar je gemiddeld 125 m3 gas per jaar (125 euro).
Aangezien elektrische vloerverwarming snel opwarmt kan deze wel worden uitgeschakeld. Maar ook dit kost energie wanneer u van een koude ruimte naar een warme ruimte wilt gaan. In het geval van vloerverwarming op water adviseren wij om de vloerverwarming te verlagen in plaats van uit te schakelen.
Je kunt een lager gasverbruik met vloerverwarming bereiken en ervaart een hoger comfort door de aangename warmte. Met een vloerverwarming bespaar je tot wel 10 tot 15% op de gaskosten in vergelijking met gewone radiatoren.
Ja, vloerverwarming is zuiniger dan radiatoren. En dat heeft verschillende redenen: Met vloerverwarming kan je jouw gewenste temperatuur ongeveer 2°C lager instellen dan bij radiatoren. Het geeft immers een hogere gevoelstemperatuur omdat de warmte via de vloer langs je lichaam 'glijdt'.
Vloerverwarming in de nacht uit of aan? Het wordt aangeraden om de vloerverwarming in de nacht niet volledig uit te zetten. Het is beter om de vloerverwarming op een lager niveau in te stellen; hierbij wordt 18 graden aangeraden.
Wanneer de vloerverwarming aan wordt gezet bij een koude vloer duurt het een aantal uren voordat je vloer voelbaar warmer wordt. In de meeste gevallen moet je hierbij denken aan 3 tot 4 uur. Dit betekent dat je ketel zeker 4 uur staat te loeien voor er überhaupt iets voelbaar wordt aan de vloer.
Wanneer een vloerverwarmingsverdeler zonder circulatiepomp wordt toegepast, moet vanaf de warmtebron een grote waterhoeveelheid naar de verdeler kunnen stromen. Is die transportleiding te smal of de circulatiepomp te zwak, dan komt er te weinig warm water in de leidingen, waardoor uw vloerverwarming niet goed opwarmt.
Volgen van het opstookprotocol neemt 23 dagen in beslag. Dit betekent dat een normale bouwvloer ca. 7-10 weken nodig heeft om voldoende te drogen voordat het parket gelegd kan worden.
In de zomer kun je de vloerverwarming helemaal uitzetten. Maar het kan financieel interessanter zijn om de temperatuur op een bepaald minimum te houden. Houdt hiervoor 16 graden aan. Zo blijft de temperatuur constant.
Cv-ketel met vloerverwarming
Heeft u alleen vloerverwarming in uw woning? Dan is het aan te raden om de watertemperatuur van de CV-ketel lager in te stellen. Een hoge temperatuur is niet nodig voor deze vorm van verwarming. Vaak kunt u de standaardinstelling van 80/90 graden verlagen naar 60 of zelfs 50 graden.
Het gasverbruik bij douchen tijdens een gemiddelde douchebeurt van vijf minuten bedraagt 0,2 m³. Er is voor een douchebeurt van vijf minuten namelijk vijftig liter warm water nodig.
Kosten per dag
Als je een euro betaalt per kuub gas, betaalt een gemiddeld huishouden dit jaar bijna € 1000 aan de verwarming. Deel het bedrag door zes maanden en je komt uit op een bedrag van pak 'm beet € 5,50 per dag. Dit bedrag fluctueert natuurlijk.
De temperatuur van vloerverwarming wordt geregeld door een thermostaat. Deze meet de kamertemperatuur en geeft een signaal door aan de cv-ketel (in het geval van warmwaterverwarming) of de aansluiting van de elektrische verwarming. Bij een vloerverwarming met warm water wordt de circulatie geregeld door een verdeler.
In de meest gevallen wordt de pomp automatisch ingesteld op de hoogste stand. Logisch, want zo wordt het huis ook het snelst warm. Zeker wanneer de vloerverwarming net is aangelegd is dat prettig. Maar als het huis eenmaal op temperatuur is, hoeft de pomp niet meer op vol vermogen te draaien.