Het duurde meestal twee jaar om een kasteel te bouwen. Maar met echt grote kastelen waren de bouwers soms wel tien jaar of langer bezig. Van de houten kastelen is er niet één bewaard gebleven. Van de stenen kastelen bestaan er nog ongeveer driehonderd.
Ze bestonden uit een houten toren met daaromheen een wal van aarde en een gracht. Bovenop die wal stond meestal een hek van houten palen met scherpe punten. Later kwamen er kastelen van steen. Die konden niet zo makkelijk in brand vliegen en ze waren veel sterker dan hout.
De eerste kastelen werden tussen 800 en 1000 na Christus gebouwd. In die tijd maakten de Noormannen de kusten van Europa onveilig: ze plunderden dorpen en boerderijen. De mensen waren bang en probeerden hun woning en hun land tegen de indringers te beschermen. Sommigen bouwden een wal of muur om hun huis.
Windsor mag dan het oudste kasteel ter wereld zijn (900 jaar), dit optrekje is nog steeds favoriet bij de Britse koninklijke familie.
Na 1600 wordt er geen kasteel meer gebouwd zoals bedoeld in de middeleeuwen. Het kasteel wordt of een plaats om in hoofdzaak te wonen of krijgt een specifiek militair karakter.
Kasteel Hoensbroek mag zich het 'Allermooiste kasteel van Nederland' noemen. Een vakjury koos het Limburgse kasteel uit een top 5 waar ook Kasteel Westhove (ZL) , Kasteel de Haar (UT), Kasteel Huis Bergh (GD) en Kasteel Doorwerth (GD) in stonden.
In een kasteel wonen de kasteelheer met zijn vrouw en kinderen. Ook de bedienden wonen in een kasteel. Belangrijke mensen woonden in de hoofdburcht. Minder belangrijke mensen in de voorburcht.
Burg Hochosterwitz, Oostenrijk
De nummer één is… het kasteel Hochosterwitz in Oostenrijk! Dit bijzondere kasteel verdient de eerste plek voor de mooie route naar de burcht toe.
Verspreid over het hele land vind je ongeveer 700 kastelen, waarvan veel al dateren uit de Middeleeuwen. In dit blogartikel lees je meer over dé mooiste kastelen en burchten die een bezoekje waard zijn!
Malbork, ook wel bekend als Slot Mariënburg, is het grootste kasteel ter wereld. Je vindt dit kasteel in het gelijknamige plaatsje Malbork in het noorden van Polen, vlakbij de stad Gdansk. Het kasteel is gebouwd in 1274 en werd vanwege de toenemende grootte van het leger gedurende de jaren steeds verder uitgebouwd.
Door de vloer op pilaren te bouwen, kon bijna de hele vloer door de rookgassen worden verwarmd. Soms werd de rook ook door holtes in de muur geleid alvorens uit het gebouw te ontsnappen, waardoor dus ook de muren werden opgewarmd.
Bescherming tegen de vijand
Een kasteel werd vaak gebouwd op een motte, een heuvel. Eromheen lag een slotgracht met een ophaalbrug. De toren was de woning van de kasteelheer. Er was ook een binnenplaats met dikke muren eromheen.
Vaak werd er flink gevochten om zo'n kasteel. Als er niet gevochten werd, ging het leven op het kasteel er meestal rustig aan toe. Er werd gewoond, geleefd, plezier gemaakt. In de woonkamer van het kasteel was een lekkere openhaard.
Relatief welvarende vrije boeren bouwden houten constructies. De muren waren met leem aangesmeerd en de daken waren van stro. De hutten van armere boeren bestonden vaak uit niet meer dan een uitgegraven kuil met een dak van stro. Deze woningen hadden geen vaste vloer.
In deze gaten schoven de werklieden dikke houten balken, waaromheen ze vervolgens de steiger bouwde. Deze zat daardoor stevig in de stenen muur verankerd. Wanneer een sectie van de muur voltooid was, werden er bovenin nieuwe gaten gemaakt, waarna de balken een stuk omhoog werden verplaatst.
In Nederland heeft u als kasteelheer of -dame voldoende keuze. Een kasteel dat helemaal gerestaureerd is of u koopt een kasteel als opknapper.
In een beschermd natuurgebied bij Rossum zijn archeologen op zoek naar de resten van een duizend jaar oud kasteel; de Hunenborg. Mogelijk gaat het om het oudste kasteel van ons land. Tot nu toe is er nauwelijks iets over de geschiedenis van de burcht bekend.
De plek met de meeste kastelen is Wales, waar je meer van deze imposante bouwwerken per vierkante kilometer vindt dan waar dan ook in Europa.
Slot Mariënburg, het grootste kasteel van Europa (Malbork, 40 km van Gdansk)
Kasteel de Haar is het grootste kasteel van Nederland en ligt vlak buiten Utrecht en slechts een half uur rijden van Amsterdam. Het heeft alles wat je van een kasteel verwacht; torens en transen, grachten, poorten en ophaalbruggen.
Er wordt geschat dat er 45.000 kastelen in Frankrijk zijn. Er zijn 35.000 gemeenten.
De slotgracht: kastelen waren vaak omringd door een natte of droge gracht, die diende om muren en poorten te beschermen tegen het gebruik van stormrammen.
Soorten. Kasteel Rouge (8%), geïntroduceerd in 2007, een mengsel van het bruin bier met zoete kersen.