Hoelang dwangvoeren? Net zolang tot de patiënt én zelf eet én voldoende keutels van normale grootte en vorm maakt. Het belangrijkste voedingsbestanddeel voor cavia's is hooi. Hooi bevat vezels die nodig zijn voor een goede darmwerking en bacterieflora.
Geef kleine beetjes tegelijk, verdeeld over 6-8 keer per dag (liefst zo vaak mogelijk). Zorg dat een ziek konijn zoveel binnenkrijgt dat het niet afvalt (dagelijks wegen). Een richtlijn voor de hoeveelheid dwangvoer is 25 - 50 ml per kg lichaamsgewicht per dag.
Een cavia die niet eet gaat snel achteruit. Probeer hem aan weer aan het eten te krijgen met: yoghurt, geraspte wortels of andere lekkere hapjes.
Gemiddeld hoort een cavia zo'n 30-45 gram voer per dier per dag te krijgen. Zorg er daarnaast voor dat de cavia's voldoende vezelrijk hooi krijgen. Tip: voorkom selectief eetgedrag. Laat ze het volledige bakje leegeten en geef cavia's alleen wat ze per dag op kunnen.
Critical Care schildpad
Plantenetende schildpadden hebben tweemaal daags 2 tot 3 ml opgeloste Critical Care per kg lichaamsgewicht nodig. Afhankelijk van hun activiteitsgraad en gewichtsontwikkeling zal dit geleidelijk (7 tot 10 dagen) tot tweemaal daags 10 ml per kg lichaamsgewicht verhoogd worden.
Hoeveel dwangvoer per dag? We adviseren om 3 a 4x daags 10-15 ml per cavia te geven. Weeg de cavia elke dag op een keukenweegschaal en als de cavia afvalt geef dan meer dwangvoeding!
Net zolang tot de patiënt én zelf eet én voldoende keutels van normale grootte en vorm maakt.
Het is dan ook verstandig dit extra aan te bieden, bijvoorbeeld door dagelijks een vitamine C tabletje als snoepje te geven. Knaagdieren, zoals cavia's, kunnen namelijk niet lang overleven zonder eten.
Daarentegen is het eten van teveel biks (hardvoer) ongezond voor cavia's. Hier zitten weinig vezels in en het teveel eten hiervan kan op verschillende manieren problemen geven voor het dier. Zo worden ze bijvoorbeeld snel te dik. Ook kunnen ze problemen krijgen met hun darmstelsel.
Een richtlijn voor de uiteindelijke hoeveelheid is ongeveer 50-100 gram verse groente per kilogram lichaamsgewicht per dag. Geschikte groenten (Het beste is om te variëren) Andijvie, broccoli, komkommer (met mate), paprika, radijs, tomaat, witlof, wortel en wortelloof.
Hoe lang kan ik een cavia zonder grote problemen alleen laten? Als het echt niet te vermijden is, kan een cavia maximaal 2 dagen alleen gelaten worden, als er genoeg water en voer beschikbaar is. Optimaal is het absoluut niet, maar soms is het echt niet te vermijden.
Een cavia kan bij de geboorte ongeveer 75 tot 125 gram wegen. Een volwassen vrouwtje (zeugje) weegt tussen de 700-900 gram, maar de zwaardere rassen meer (ruim een kilo). Een volwassen mannetje (beertje) weegt tussen de 1200-1700 gram.
Pak met je niet-schrijfhand de kop beet. Met je schrijfhand pak je het spuitje en steekt het tuitje voorzichtig aan de zijkant van het bekje (achter de hoektand) in. Hoeveelheid voeding per dag: A/D: Een kat van 4 kilo heeft per dag zo'n 1,5-2 blikjes A/D nodig, dit mag je verdelen over 4-6 keer.
Konijnen mogen absoluut niet langer dan 12 uur zonder hooi of ander eten zitten.
Een konijn dat niet eet wordt binnen afzienbare tijd heel erg ziek. Het maagdarmkanaal kan binnen enkele uren gaan stilliggen en daardoor wordt gas gevormd. Deze gasbuik is zeer pijnlijk, waardoor het konijn helemaal niet meer wil eten. Hierdoor kan een konijn dat niet eet binnen 24 uur te komen overlijden.
Cavia's poepen de hele dag en nacht door. Ze produceren zo'n 150 tot 200 keutels in een etmaal. Een deel daarvan eten ze weer op, dus je vindt niet alles terug in de kooi. Het opeten van de eigen poep heet coprofagie.
Cavia's kunnen niet tegen extreme koude, warmte of regen. Ze zijn zéér gevoelig hiervoor en kunnen snel dood gaan aan een longontsteking! In de winter moeten ze in een tocht- en vorstvrije schuur staan of binnenshuis worden gehouden. Pas ook op in de zomer.
Welke groentes mogen niet aan cavia's gevoerd worden? Wat giftig is voor je cavia is rabarber, ui, champignons en prei. De groentes die je geeft mag je nooit koken en ze moeten vers zijn! Ook noten, zaden en zuivel zijn niet goed voor je cavia en mag je dus niet geven.
De cavia eet ongeveer 80 maaltijden per etmaal. Elke dag wordt de hoeveelheid voer gegeven voor de gehele dag, vers water en ruim voldoende hooi. Cavia's kunnen in tegenstelling tot andere dieren niet tegen vasten en moeten dus altijd ruim voldoende voer hebben.
De cavia's doen een week met water, hard voer gaat over het algemeen wel rap op, maar dan hebben ze het hooi nog. Een ruif hooi gaat ongeveer 2 tot 3 dagen mee.
Als hij echt niet drinkt dan moet je niet langer wachten en hem direct ORS geven. Met een spuitje voorzichtig in z'n bekkie spuiten. Basis regel is dat ORS nooit zouter dan je eigen traanvocht mag smaken.
in de darmen zitten veel bacteriën, darmflora genoemd. Deze bacteriën zijn belangrijk voor de vertering. Als er echter een verandering optreedt, kunnen slechte bacteriën de overhand nemen. Het evenwicht wordt verstoord en de bacteriën kunnen gas produceren waardoor een gasbuik ontstaat.
Als hij zelf niet wil of kan eten, dan is het verstandig om zo snel mogelijk te beginnen met dwangvoeren. Hier kunt u zelf dus ook al mee beginnen, zonder verder overleg met een dierenarts. Dwangvoeren gaat het makkelijkst met speciaal konijnen dwangvoer, bijvoorbeeld Critical Care®.
Om het medicijn of voer te geven houdt u met één hand de kop vast. Doe dat zo losjes mogelijk, afhankelijk van in hoeverre het konijn tegenstribbelt. Zorg indien nodig dat u met de duim of wijsvinger van die hand bij de mondhoek van het konijn kan zodat u een lip kunt optillen. In de andere hand neemt u de spuit.