Een Tempur matras kent een unieke garantie van 10 jaar. Een kwalitatief goed matras ken een gemiddelde levensduur van 8 a 10 jaar. Het advies is na deze 10 jaar een nieuw matras aan te schaffen, al is het maar uit hygiënische oogpunt. De geadviseerde vervangingstermijn is daarom ook gesteld op 10 jaar.
Gemiddeld genomen is het aan te raden om iedere acht tot tien jaar je matras te vervangen. Zo zorg je ervoor dat je lichaam de juiste ondersteuning blijft krijgen. Tegelijkertijd voorkom je dat je matras erg onhygiënisch wordt. De precieze levensduur van een matras is echter afhankelijk van een aantal factoren.
Een traagschuim matras gaat ongeveer 8 tot 10 jaar mee. Maar hierbij geldt wederom dat de kwaliteit hierop van grote invloed is. Traagschuim vormt namelijk erg goed naar het lichaam maar beschikt over wat minder veerkrachtigheid dan koudschuim.
Uitstekend.De Tempur matras past zich uitstekend aan dankzij de visco-elastische cellen die onder invloed van je lichaamswarmte en druk uitdeinen. Matig. In de praktijk zien we dat de Tempurmatras vaak niet de juiste ondersteuning biedt, vooral in buik- en zijlig.
Het is waarschijnlijker dat uw lichaam meer is 'afgestemd' op uw bed. Als u een bed deelt, kan het af en toe draaien van uw matras van het hoofdeinde naar het voeteinde helpen (let op: niet omdraaien).
Het is een merk dat vaak geïmiteerd wordt, let dus goed op. Een Tempur matras zal wat duurder zijn dan een kopie en herken je steeds aan het logo op de matras. Het merk investeert ook continu in onderzoek en nieuwe ontwikkelingen. Matrassen van Tempur hebben een hogere densiteit en dus een hogere levensduur.
Tempur is in bijna alle opzichten vergelijkbaar met Royal Health Foam. Beide merken maken geweldig goede producten, kiezen voor kwaliteit en comfort en bieden drukverlagende (traagschuim) matrassen. Kwaliteit staat bij beide bedrijven hoog in het vaandel en beide merken hebben een vergelijkbare opbouw van de matrassen.
Uit de matrassentest van de Consumentenbond is in 2023 het Matt Sleeps Matt matras gekroond tot 'Beste uit de test'. Het Matt matras is een 7-zones traagschuim/koudschuim matras met een aanpasbare hardheid. Dit matras is te koop via de webshop van Mattsleeps en kost €520,- (90x200 centimeter).
Tempur topper: comfortabel slaapcomfort
De Tempur oplegmatras is verkrijgbaar in vrijwel alle maten en heeft een dikte van 7cm waardoor het op ieder type matras past. De beste combinatie is de combinatie met een Tempur outlet matras. De hoes van deze topper is eenvoudig te verwijderen en te wassen op 40 graden.
Alle matrassen van TEMPUR® zijn voor een deel gemaakt van TEMPUR® materiaal.Dit is een visco-elastisch en temperatuurgevoelig materiaal, ook wel traagschuim genoemd. Dankzij de open celstructuur vormt het materiaal zich naar de contouren van uw lichaam voor een ongeëvenaard comfort en ondersteuning.
Een doorgezakt matras herken je aan kuilvorming. Deze kuilen ontstaan op plekken waar je vaak ligt en zijn ook zichtbaar wanneer er niemand op ligt.
Polyether matrassen gaan over het algemeen 4 tot 6 jaar mee. Latex matrassen gaan iets langer mee namelijk zo'n 7 tot 9 jaar.Pocketveer en koudschuim matrassen houden het 8 tot 12 jaar vol. Elk materiaal heeft z'n specifieke eigenschappen, waardoor de levensduur verschil per type matras.
Als u bijvoorbeeld even uit bed gaat, kan het niet dat de matras helemaal koud wordt. Maar de belangrijkste reden om uw matras na 10 jaar te vervangen, is hygiëne. Het dag na dag, jaar na jaar beslapen, maakt van de matras een broeihaard van bacteriën.
De uitslag Consumentenbond matrassentest begin 2023: Het Lidl-matras heeft het “beste koop” label gekregen en het Emma O2 matras is als “best getest”. Het matras 'Meradiso', is een 7-zones koudschuim matras.
Een matras gaat gemiddeld 8 tot 10 jaar mee.
Voor een goed matrasonderhoud, is het belangrijk je matras vier maal per jaar in de lengte te draaien. Zo komt het voeteneinde aan het hoofdeinde te liggen. En omgekeerd. Door je matras te draaien, wordt het gewicht van de slaper over de matras verdeeld en voorkom je kuilvorming.
Een topper wordt vaak gezien als een tussenoplossing wanneer een matras niet meer lekker ligt. Echter is het beter om een nieuw, kwalitatief hoogwaardig matras aan te schaffen wanneer u overweegt om een topper te nemen. Een topper gaat namelijk niet helpen wanneer er al een kuil in uw huidige matras zit.
Doordat traagschuim matrassen drukverlagend werken worden de drukpunten als nog goed verdeeld. Het biedt tot twee keer meer drukverlaging waardoor uw gewrichten en spieren worden ondersteund. Daarnaast zorgt het traagschuim ervoor dat het matras zich perfect naar uw lichaam gaat vormen.
Traagschuim. De beste matrastoppers voor rugpijn zijn meestal gemaakt van traagschuim, latexschuim of koudschuim. Toppers van boxspring traagschuim zijn effectief omdat traagschuim zich naar je lichaam vormt, waardoor de uitlijning van je wervelkolom en nek verbetert.
Voor een zijslaper is een matras met comfortzones doorgaans het meest geschikt. Een matras met comfortzones zorgt ervoor dat je lichaam overal voldoende ondersteuning krijgt. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat je schouder in een onnatuurlijke houding komt te liggen.
The Vividius door Hästens
De Vividius wordt verkocht door de reguliere matrassenhandelaar Hästens, maar is met 140.000 euro in aanschafwaarde wel het duurste matras op de lijst. Het Zweedse Hästens maakt al ruim 160 jaar matrassen, en weet dus goed waar ze mee bezig zijn.
Traagschuim matras
Traagschuim is een schuim dat zacht wordt als het door het lichaam word verwarmd. Het is zeker geschikt voor ouderen, omdat het drukverlagend werkt. Het vormt zich zo naar het lichaam, dat het voelt alsof u in een perfecte mal ligt.
Het grootste verschil tussen M Line en Tempur matrassen is dat M line naast traagschuim in een aantal modellen ook pocketveren en “schokdempers” verwerkt en het matrasoppervlak in 5 zones onderverdeeld. De M line Slow Motion IV vertoont bijvoorbeeld gelijkenissen met de Tempur Original 20 cm matras.
Matrassen voor zorgbedden of voor in ziekenhuis gebruik
Er zijn twee type anti- decubitus matrassen: curatieve en preventieve matrassen. Preventieve anti-decubitus matrassen zorgen voor een egale drukverdeling waardoor het lichaamsgewicht goed verdeeld wordt waardoor de drukverdeling perfect is.
Tempur matrassen kunnen in principe op elke ondergrond geplaats worden. De invloed van de bodem op het totale slaapcomfort is ongeveer 20%. Dus een goede combinatie tussen bodem en matras is essentieel voor een goede nachtrust.