Toch moet u er rekening mee houden dat het zeker een jaar duurt voor al het vocht uit de muren is verdwenen. Zo lang hoeft u natuurlijk niet te wachten met inrichten en wonen. Met een tijdelijk (bouw)behang zijn uw muren voldoende aangekleed en kunnen ze toch gewoon blijven drogen.
Na de bezetting wacht je best 24 uur om een bouwdroger te plaatsen. Dan kan je er namelijk zeker van zijn dat de bezetting ondertussen is uitgehard. Hoe sneller je dan een bouwdroger plaatst hoe beter. Hoe langer je wacht hoe meer de bezetting zal beginnen “zweten”.
Deze 3 maanden wachttijd voor het verhuizen zijn essentieel om je nieuwbouw te laten drogen. Maar het is niet voldoende om vocht te vermijden in je woning. Nieuwbouw heeft ongeveer 2 jaar nodig om volledig te drogen. Om vocht te vermijden nadat je verhuisd bent, kan je de woning verwarmen en vooral ook ventileren!
Meestal is het oppervlak na een paar weken droog – in de wintermaanden duurt het iets langer – maar in de muren zit dan nog steeds veel vocht. Een beetje afhankelijk van het huis en de gebruikte materialen kan het een jaar duren voordat al het vocht uit de woning is verdwenen.
Over het algemeen duurt het ongeveer een jaar voordat het bouwvocht volledig uit de woning is verdwenen. Waarschijnlijk wil je niet zo lang wachten met je muren afwerken. Kies dan bijvoorbeeld voor silicaatverf. Silicaatverf sluit de muur niet af waardoor deze nog verder kan drogen en de verf niet afbladdert.
Ja, ook 's nachts kan de bouwdroger aan blijven staan. Let wel op de afvoer! De bouwdroger zal continu water af voeren. Zorg er daarom voor dat de bak die dit water opvangt groot genoeg is om niet te overstromen.
Hoelang duurt het voor een bouwdroger de woning droog heeft? In optimale omstandigheden – dat wil zeggen: 2 cm pleister en bij een temperatuur van 20 graden Celsius – kan een pand na een periode tussen twee en drie weken al droog zijn. Veel hangt echter wel af van de condities.
Bij de bepaling van het aantal benodigde bouwdrogers speelt het volume van jouw woning een doorslaggevende rol. Hoe groter de ruimte die vochtvrij gemaakt moet worden, hoe meer bouwdrogers je zal moeten huren. Ook de indeling van je woning is belangrijk. Heb je veel tussenmuren, dan heb je meer toestellen nodig.
Na de voorlopige oplevering wordt jij de eigenaar van de woning. Je kan je intrek nemen in de woning en beginnen met de verhuis. Dit is ook het moment waarop je de nodige verzekeringen dient af te sluiten om je eigendom te beschermen tegen brand, diefstal en inbraak, …
De bouw van een nieuwbouwwoning in een project duurt gemiddeld een jaar. Het is even geduld hebben dus. Wat gebeurt er allemaal in die twaalf maanden? Het bouwproces doorloopt 3 fases: de ruwbouwfase, de afbouwfase en de oplevering.
De bouw van een nieuwbouwhuis duurt normaliter een jaar tot anderhalf jaar. In die periode heeft u naast de woonlasten van uw huidige woning, ook nog een kostenpost voor de aanschaf van de grond (waar uw nieuwbouwhuis gebouwd gaat worden) en de bouwkosten. Deze kosten worden betaald vanuit een bouwdepot nieuwbouw.
Als u nieuwbouwwoning net is opgeleverd dan zijn de wanden vaak behangklaar en de plafonds met spackspuitwerk afgewerkt. Als u maar een beperkt budget heeft kunt u dus alleen de muren laten behandelen met stucwerk.
Door goed te ventileren en de juiste temperatuur van rond de 20 / 22 graden Celsius is het nieuwe stucwerk binnen 10 dagen gedroogd. In de meeste gevallen gaan wij als stukadoors uit van 1 mm per dag aan droging. Dus bij 1 cm stucwerk is dit 10 dagen. Mits er een goede luchtcirculatie is.
Droogtijden van pleister en chape
Algemeen kan men stellen dat met de inzet van de juiste bouwdrogers tot 70% sneller gedroogd wordt in vochtige periodes t.o.v. natuurlijke droging.
Stroomverbruik wordt geminimaliseerd omdat de machines vaak 24/7 draaien. De bouwdrogers van Bouwdroger-huren.nl zijn zeer energiezuinig en verbruiken slechts 0,75kW per uur. Dit komt neer op nog geen 17 eurocent per uur. Moet er altijd een opvangbak worden geleegd?
Zet de ventilator altijd in de ruimte waar ook de droger staat. Plaats deze zo dat deze de relatief drogere lucht uit de ruimte waar de bouwdroger staat naar de andere te drogen ruimte en/of ruimtes wordt geblazen.
Wanneer dat bouwvocht niet wordt aangepakt, kunnen er niet alleen schimmelproblemen ontstaan, maar kan ook de afwerking van je woning in het gedrang komen: denk maar aan afbladderende verf en opbollende parket. Om je bouwproject snel en vlot te laten verlopen kies je dus het best voor een bouwdroger.
Doordat bouwdrogers een natuurlijk droogproces volgen, zijn ze allerminst schadelijk voor je woning. Omdat een bouwdroger gebruik maakt van een droogproces volgens het condensatie principe, is dit een 100% veilige methode om komaf te maken met vochtproblemen. Daardoor is het risico op barsten of scheuren vrijwel nihil.
In de regel heeft stucwerk per 1 millimeter aangebracht stuc, één dag nodig om op te drogen. Als het gestucte oppervlakte geheel dezelfde kleur heeft dan kunt u stellen dat het droog is. Onvoldoende droog is het als er nog 'donkere' vlekken zichtbaar zijn.
Door een speciaal hiervoor ontwikkelde techniek toe te passen zal de ruimte en zo ook de isolatie onder je vloer drogen in een gemiddelde droogtijd van 28 dagen! Hierdoor krijgen schimmels geen kans zich te gaan ontwikkelen en zal het water niet aangezogen worden door je muren met zeer lange droogtijden als gevolg.
Nieuwbouwhuis: tot 4.000 liter vocht
Daarnaast zit er vocht in bouwmaterialen, zoals beton. Als het huis eenmaal af is, zit veel van dit vocht nog in de wanden, vloeren en plafonds. In een gemiddeld nieuwbouwhuis gaat het om zo'n 3.000 tot 4.000 liter!
Nadat het huis is opgeleverd, duurt het nog een jaar of twee voordat al dit vocht is verdwenen. In die twee jaar gaan je muren 'werken' en hier zul je dus rekening mee moeten houden bij het uitkiezen van je wandafwerking.
Een hygrometer geeft de relatieve luchtvochtigheid aan in procenten. Als de waarde tussen 40 en 60 procent ligt, dan zit je goed. Als je te hoog of juist te laag zit, dan kan het zijn dat je de lucht moet bevochtigen of juist minder vochtig moet maken, afhankelijk van de situatie.