Vanaf de leeftijd van 3 weken is de werpkist, hoe ruim deze ook is, te klein voor de pups De pups moeten de kist zelfstandig uit kunnen en de wereld gaan ontdekken. De wereld buiten de kist moet veilig onderzocht kunnen worden.
De werpkist heeft doodligstangen. Dit voorkomt dat de pups stikken of geplet worden door mama Yara. Deze worden na een week of 2 verwijderd en vervangen door een klein puppytoilet.
Bij de meeste rassen is het in de eerste dagen wel nodig om bij de warmteplaat nog enkele dagen met een warmtelamp bij te verwarmen. Gebruik geen dik vetbed op een warmteplaat, want dan bereikt de warmte uw pups onvoldoende en kan in sommige gevallen de plaat oververhit raken.
Bereid je voor door voldoende oude kranten in huis te hebben. Zo kun je de werpkist meerdere keren per dag verschonen. Zowel bij teven als poezen zorgt de moeder voor een schoon nest, totdat de kleintjes gaan lopen.
De ideale omgevingstemperatuur in de directe omgeving van de pups is 29-32°C. Voor de teef ligt de ideale temperatuur een stuk lager. In een goed geïsoleerde werpkist wordt dan ook meestal een temperatuur van 24-27°C aangehouden.
Het is verstandig om de pups te merken met bijvoorbeeld nagellak of een wollen bandje, zodat ze allemaal goed uit elkaar gehouden kunnen worden. Je kunt hiervoor ook de gekleurde bandjes van Trixie gebruiken. Weeg de pups de eerste paar dagen elke 12uur, en daarna elke dag totdat ze ongeveer 4 weken oud zijn.
Pups moeten 5 tot 6 keer per dag gevoerd worden. Op een leeftijd van 6 tot 8 weken zijn de meeste pups aan het vaste voer gewend. Hierna hoeven ze niet meer bij de moeder te drinken, dit wordt spenen genoemd.
Op de bodem van de werpkist leg je best iets dat niet te hard schuift. Ideaal is golfkarton. Hier hebben de pups grip op en het is niet giftig. Neem je kranten, dan kan je er best een goed wasbaar deken overleggen.
Op 10 dagen tijd moet hun geboortegewicht verdubbeld zijn. Bij teven rond 5 kg zullen de pups rond de 150 gram wegen bij de geboorte en moeten ze zo'n 20 gram per dag bijkomen. Teven rond de 10 kilo zullen pups van ongeveer 200 gram op de wereld zetten. Ze moeten zo'n 30 gram per dag bijkomen.
Er ontstaat steeds meer werk, van 1 uur per dag in het begin naar 5 uur per dag na 8 weken. Laten we zeggen gemiddeld 3,5 uur per dag gedurende 9 weken (220u). Daarnaast komen de nieuwe baasjes natuurlijk een pup uitzoeken, sommige komen nog graag een keer tussendoor kijken, enzovoort.
Zo'n dertig jaar geleden vonden fokkers en dierenartsen het vaak nog 'heel normaal' als er in een nest 1-2 pups of zelfs nog als er (in grotere nesten) 3-4 pups dood geboren werden of binnen enkele dagen na de geboorte stierven.
Als je puppy 2 kilo weegt, dan heeft zij 210 x (2) 0,75= 353 kilocalorieën per dag nodig. Als je puppy 5 kilo weegt, dan heeft zij 210 x (5) 0,75= 702 kilocalorieën per dag nodig. Als jouw puppy 10 kilo weegt, dan heeft zij 210 x (10) 0,75= 1180 kilocalorieën per dag nodig.
Brinta met melk voor puppy's
Je hoort vaker dat puppy's Brinta met melk krijgen. Dit klopt, dit behoort tot het eerste vaste voedsel van jonge honden.
De dracht of zwangerschap van de hond
Na een succesvolle dekking wordt de teef zwanger van 1 tot soms wel 15 pups. Vaak hebben grotere honden grotere nesten dan kleine hondenrassen. Een teef is gemiddeld 64 dagen drachtig, maar er bestaat een grote spreiding. De dracht duurt normaliter tussen de 57-69 dagen.
Werpkist met anti doodligstangen
Hiermee verklein je het risico dat de moederhond op een pup gaat liggen en dat de pup stikt.
Een hond krijgt in een aaneengesloten periode van 12 maanden maximaal 1 nest. Een kat krijgt in een aangesloten periode van 12 maanden maximaal 2 nesten. Of maximaal 3 nesten in 24 maanden.
Risico's bij pasgeboren puppy's
Als ze piepend rondkruipen, duidt dit meestal op een probleem. Ze kunnen honger hebben of het te warm of te koud hebben. Als de pups door de moeder niet warm gehouden worden biedt een warmtelamp uitkomst.
In hun eerste levensweek moeten pasgeboren puppy's om de 2 uur worden gevoed. Dus uw pasgeboren puppy moet de hele dag om de twee uur poepen. Uw pasgeboren pups hebben ook een of twee nachtelijke voedingen nodig, afhankelijk van hoe goed de honden slapen.
Ze moeten echter wel eerst met elkaar leren omgaan. Stimuleer hun prille relatie door je pup iets lekkers te geven wanneer jij aandacht geeft aan je kind, of ga samen met je kind en hond wandelen. Leer je kind de hond te respecteren en laat hem of haar niet om zijn nek hangen of te ruw met hem spelen.
Het navoelen van de baarmoeder is vaak erg onbetrouwbaar omdat deze door de dracht sterk verdikt is. Het wordt dat ook zeker aanbevolen om tijdens de zwangerschap een röntgenfoto te maken zodat het aantal pups geteld kan worden. Op deze manier kan met zekerheid het einde van de bevalling worden vastgesteld.
Warmtelamp pups: Puppies hebben warmte nodig om op temperatuur te blijven. Wanneer de moeder niet in de buurt is zal er gebruik gemaakt moeten worden van bij voorkeur een rode warmte lamp voor pups. 150 of 175 watt is voldoende.
Thermometer omgevingstemperatuur. Puppy onderleggers 60 x 60 cm. Telefoonnummer van de dierenarts. Minimaal 1 warmwater kruik.
Tijdens de derde week van hun leven wordt het steeds leuker om de pups te observeren. Hun vacht krijgt meer kleur en er komen ook eventueel tekeningen in. De pups horen en zien nu, ze doen pogingen om op hun pootjes te staan en om te lopen. Ze mogen al een beetje voedsel krijgen.
Wanneer de pup twee weken oud is gaan zijn ogen open. Hij begint meer te lopen in plaats van te kruipen en zal steeds meer op onderzoek uit gaan. Vanaf deze periode kunnen puppies beginnen met leren en ook zullen zij steeds vaker buiten het nest gaan poepen en plassen.
Neem jouw kids dan ook een keer mee en laat de pups wennen aan het toekomstige thuis. Als de pups ongeveer zeven weken oud zijn is het tijd voor een pup kiezen uit een nest.