Bewaar verse, ongekookte erwten maximaal 3 dagen in de koelkast. Gekookte erwten kun je maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren.
Doperwten kun je in de koelkast tot 5 dagen bewaren. Eet ze bij voorkeur zo vers mogelijk, binnen een paar dagen. Verse doperwten kun je eventueel ook tot 2 dagen op de fruitschaal bewaren. Verse doperwten kun je ook invriezen.
Is de verpakking geopend? Dan kun je de spliterwten zeker 1 jaar bewaren. Gaat het om een gesloten verpakking? Houd dan het bewaaradvies en houdbaarheidsdatum op de verpakking aan.
Hoe bewaren? Bewaar ongedopte, verse erwten in een open zak op een koele plaats (koelkast) niet langer dan twee tot drie dagen (afhankelijk van de temperatuur).
Erwten bereiden & bewaren
Verse erwten kun je eventueel ook tot 2 dagen op de fruitschaal bewaren. Verse erwten kun je ook invriezen. Wel even blancheren (kort verhitten) vlak voor invriezen.
Bewaar verse, ongekookte erwten maximaal 3 dagen in de koelkast. Gekookte erwten kun je maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren.
V: Hoe lang zijn diepvrieserwten houdbaar? A: Als ze goed geblancheerd en ingevroren zijn, kunnen ze zonder problemen tot wel 2 jaar bewaard worden.
Diepvrieserwten kunnen langere tijd in de vriezer worden bewaard, maar als ze eenmaal ontdooid zijn, is hun houdbaarheid in de koelkast beperkt. Als u diepvrieserwten ontdooit en in de koelkast bewaart, blijven ze doorgaans ongeveer 3 tot 5 dagen goed. Het is belangrijk om ze in een luchtdichte verpakking te bewaren om de versheid te behouden.
Laat de peulvruchten nu minimaal 8 uur in het water staan. Langer, tot zeg 12 uur, is geen probleem. Zeker peulvruchten die wat ouder zijn mag je best wat langer laten weken. Dit omdat de schil dan wat harder is geworden.
De beste manier om ze te bewaren is door ze in te vriezen . Let op: Het inblikken en drogen van eetbare erwtenpeulen wordt afgeraden vanwege ongewenste veranderingen in textuur.
Gekookte spliterwten kunnen maximaal een week in de koelkast bewaard worden, en maximaal 6 maanden in de vriezer .
Verdeel de soep in kleine portie en laat deze snel afkoelen. Bijvoorbeeld door de bakjes in een grote bak met koud water te zetten. Zet de bakjes vervolgens in de koelkast om verder af te koelen tot maximaal 7 °C. Zo kun je de soep 2-3 dagen bewaren.
Doe de spliterwten samen met het vlees, 2 liter water, de laurierblaadjes en enkele zwarte peperkorrels in een grote soeppan. Breng het water aan de kook en laat dit minstens 2 uur zachtjes pruttelen. Hoe langer de soep kookt, hoe zachter de erwten worden en hoe meer smaak er vrijkomt.
Gekookte groene erwten kunnen tot 4 dagen in de koelkast bewaard worden in een luchtdichte verpakking . Tot 8 maanden in de vriezer.
Ongekookte erwten zouden een onmiskenbaar heldergroene kleur moeten hebben, dus als uw erwten ziekelijk bruin, geel of grijs zijn geworden, of als ze zichtbare tekenen van schimmelgroei vertonen , zijn ze bedorven. Bovendien zouden de erwten geen sterke geur of een papperige, slijmerige textuur moeten hebben.
Waarom zijn doperwten goed voor je gezondheid:
Ook vitamine C, vitamine K en folaat (vitamine B11) zijn volop aanwezig.Daarnaast bevatten doperwten kalium, een mineraal dat onder andere betrokken is bij de regulatie van je bloeddruk. Doperwten bevatten voor een groentesoort relatief veel koolhydraten en eiwitten.
Gooi het weekwater weg. Je gooit dan weliswaar wel wat voedingsstoffen weg, maar ook de anti-nutriënten. Die laatste wegen zwaarder.
Bonen mogen niet langer dan 12 uur geweekt worden.
Sommigen zeggen dat bonen slechts 4 uur geweekt moeten worden, maar 12 uur is de bovengrens. Als je de bonen langer dan 12 uur laat weken, loop je het risico dat de bonen zowel hun karakteristieke smaak als textuur verliezen .
In principe hoeven spliterwten niet altijd geweekt te worden. Het is wel zo dat de erwten eerder gaar zijn wanneer ze geweekt worden. Ongeweekte spliterwten hebben namelijk twee maal de hoeveelheid kooktijd nodig om gaar te worden.
Voor een vlezigere, rijkere bouillon kun je ook een stukje ham, gezouten varkensvlees of spek aan de pot toevoegen, in welk geval je het zout weg moet laten. VOORBEREIDING: De gekookte erwten kunnen in hun kookvocht tot 4 dagen in de koelkast worden bewaard.
Tekenen dat erwten niet meer goed zijn, zijn onder andere een verandering van kleur naar bruin, geel of een doffe tint; de aanwezigheid van schimmel; of een sterke geur.
Zodra ze bevroren zijn, doe je de erwten in een diepvriesbestendige zak of bak en bewaar je ze tot een jaar lang . Als je van de erwten wilt genieten terwijl ze van de beste kwaliteit zijn, probeer je bevroren erwten dan binnen acht maanden te consumeren.
Giet de erwten af in een vergiet en doe ze dan meteen in het ijswater om het koken te stoppen. Vries ze in zoals verse erwten op een bakplaat met rand of doe ze in diepvriescontainers of -zakken. Label de zakken met naam en datum en vries ze tot 9 maanden in . Een pond gekookte erwten levert ongeveer 1 pint bevroren op.
Naast vezels zit er in de erwten ook vitamine C, kalium, ijzer, B-vitamines en foliumzuur. Als je doperwten wilt eten buiten het seizoen, kun je het beste kiezen voor bevroren doperwten. Hierin blijven de meeste voedingsstoffen namelijk bewaard.
De peulen zijn schoon als ik ze uit de tuin haal. Ik dop ze binnen een paar uur, controleer ze op vuil en vries ze dan meteen in. De erwten die ik deze winter heb gebruikt en die ik zonder blancheren heb ingevroren, waren heerlijk . Ze smaakten net als erwten die rechtstreeks uit de tuin komen.