De houdbaarheidsdatum op de verpakking is minimaal 6 maanden later dan de dag van aankoop. Heb je het pakje open gemaakt, dan zijn de doekjes nog een maand te gebruiken en WaterWipes adviseert ook om geen doekjes uit de verpakking te halen voor onderweg.
Om misverstanden te voorkomen: billendoekjes hebben een houdbaarheidsdatum die jaren na de productiedatum ligt. Ook billendoekjes bevatten conserveringsmiddelen tegen bacteriën en schimmels. Je hoeft je wat houdbaarheidsdatum betreft niet zoveel zorgen te maken.
Het gemiddelde aantal billendoekjes dat verbruikt wordt is zo'n 10 (per kind) per dag. Da's dus een pak in de week, en wanneer je kijkt naar de doekjes die enigszins fijn zijn voor babybillen, kom je uit op een flink bedrag.
Ze kunnen worden gebruikt om de babyhuid schoon te maken en tegelijkertijd te verzorgen, of om jouw handen snel schoon te maken als je niet direct naar de wastafel kunt lopen na een verschoning. En babydoekjes reinigen niet alleen de huid van je baby, ze helpen ook te beschermen tegen luieruitslag.
Eén poepluier per dag met gemiddeld 7 doekjes en 3 plasluiers is per dag gemiddeld 10 doekjes. Per maand zijn dat 300 doekjes. Voor negen maanden kom je uit op 2.700 billendoekjes.
Eerst en vooral vermijd je best billendoekjes met parfum of allergenen. Het kan dan misschien wel o zo fris ruiken, maar een baby heeft vaak een gevoeligere huid. Daarom kies je volgens de Consumentenbond liever voor Zwitsal Gevoelig Huidje Billendoekjes of Pampers Sensitive Babywipes.
De enige echt duurzame keuze volgens de Consumentenbond zijn wasbare babydoekjes. Deze zijn te koop van merken als Cheeky Wipes en BilliesBox. Je koopt een heel pakket bestaande uit meerdere doekjes, bewaarcontainer(s) en/of bewaarzakjes voor onderweg.
Ben jij op zoek naar de best geteste billendoekjes van 2022? Dan zijn de Pampers Aqua Pure Billendoekjes precies degene die je zoekt. Dit is de beste koop van billendoekjes op dit moment. Pampers Aqua Pure Billendoekjes zijn gemaakt van biologisch katoen en bestaan voor 99 procent uit puur water.
Ga er vanuit dat je per dag (vooral in het begin!) circa 8 tot 10 keer moet verschonen. Dat is ook logisch als je bedenkt dat jouw kleintje iedere 3 uur te eten krijgt. Als je dan berekent hoeveel luiers je nodig hebt in de eerste week na je bevalling, reken dan op circa 10 luiers x 7 dagen = 70 luiers per week!
Hoe vaak je een luier moet verschonen verschilt per baby. Ook hangt het af van hoe oud je baby is. Een pasgeborenen moet gemiddeld tussen de 8 en 10 keer op een dag verschoond worden. Daarintegen moet een wat oudere baby ongeveer 4 tot 6 keer per dag verschoond worden.
De kans bestaat dus dat na 12 maanden de geur bv afneemt, waarschijnlijk bederft het niet. Ik gebruik nu een pot zwitsal van 1,5 jaar oud, gaat prima!
Ontwikkeld speciaal voor jouw baby
Omdat we zelf ook ouders zijn, weten we hoe belangrijk het is dat onze producten mild, veilig en zacht zijn. Daarom hebben we onze geur speciaal ontwikkeld voor de gevoelige babyhuid. We gebruiken alleen milde, verzorgende ingrediënten die we testen volgens de strengste richtlijnen.
Houdbaarheidsdatum van luiers
Zo zullen de klitten- of plakband, het absorptievermogen, de elasticiteit, en de kleur aangetast worden. Daarom adviseren de meeste luier fabrikanten, zoals Pampers, om ze best weg te gooien twee jaar nadat je ze gekocht hebt.
Gemiddeld verbruikt een baby in het eerste levensjaar zeven luiers per dag. Dat is een behoorlijk aantal, dus je kunt er maar beter voor zorgen dat je altijd voldoende luiers op voorraad hebt. Wanneer je dit aantal per dag doorrekend naar een aantal luiers per jaar, dan kom je uit op een aantal van 2555 stuks!
Wat zit er in billendoekjes? Billendoekjes zijn meestal gemaakt van een textielvezels, zoals viscose en/of polyester. De vezels nemen goed water en vocht op. In het vocht van de doekjes zit bijna altijd water om schoon te maken en vette stoffen om de huid te verzorgen.
De Consumentenbond heeft verschillende luiers getest. In de uitslag staat Pampers met twee verschillende luiers bovenaan. Pampers Active Fit werd als beste getest en kreeg het rapportcijfer 8.
In het begin doe je je kind zo'n twee à drie keer per week in bad. De handjes kun je geregeld schoonmaken met een nat washandje. Heeft je baby een gevoelige huid of eczeem, dan volstaat gewoon water in het begin. Je kunt na een week wel beginnen met een scheutje wasgel of milde badolie in het bad te doen.
Reken voor de eerste weken op gemiddeld 8 à 10 luiers per dag. Vervang bij oudere baby's de luier ongeveer om de vier uur. Reken bij oudere baby's op gemiddeld 5 à 7 luiers per dag. Ververs de luier alleszins na elke voeding - zowel overdag als 's nachts.
In het begin moet je de luier het vaakst verversen. Bij een baby van 0 tot 6 maanden moet je namelijk de luier zo'n 8 keer per dag verschonen. Dit komt uit op zo'n 1.450 luiers in de eerste zes maanden nadat jouw kleintje geboren is. Vanaf dan kan je het aantal luiers per dag verlagen naar gemiddeld 6 luiers per dag.
Aantal natte luiers
Voor baby's wordt meestal als vuistregel aangehouden, dat zes tot acht flink natte katoenen luiers (of 4-6 wegwerpluiers) per etmaal betekent dat de baby voldoende voeding heeft binnengekregen.