Het Voedingscentrum adviseert om water in flesjes geopend maximaal 3 dagen buiten of 3 tot 7 dagen in de koelkast te bewaren.
In een flesje water zitten geen suikers of andere lekkernijen waar schimmels en bacteriën zo dol op zijn. En schimmels en bacteriën zitten er ook niet in, zolang de dop dicht blijft. Daarom bederft water niet. Je kunt het, ook na de datum op de fles, gewoon drinken.
Het antwoord zal je verbazen. Zelfs als het vies smaakt of oud is, blijft het veilig om te drinken. De meeste mensen vinden een glas water dat een nacht heeft gestaan nog wel veilig om van te drinken.
Volgens Discovery News verandert 'oud' water inderdaad van smaak, maar het is niet gevaarlijk om te drinken. De koolstofdioxide in de lucht lost op in het water, waardoor het koolzuur ontstaat.
Plastic flesjes hoeft je dus echt niet om het minste of geringste weg te gooien. Hoe lang je ze kunt bewaren, hangt voornamelijk af van hoe je met de verpakking om gaat. Gaat-ie regelmatig in de vaatwasser, dan is het snel gedaan met je fles. Ook kun je hem beter weghouden bij bacteriën die niet van jezelf zijn.
Herhaald gebruik: pas op voor bacteriën
Elke keer als je een flesje aan je mond zet komen er bacteriën in en op het flesje terecht. Deze gaan zich nestelen in de kleine scheurtjes en gaatjes die ontstaan bij herhaald gebruik. Als je dan nieuw water in een flesje doet, kunnen deze bacteriën zich snel vermenigvuldigen.
Een waterflesje dat continue opnieuw gebruikt wordt, kan wel miljoenen bacteriën bevatten als het niet goed schoongemaakt wordt. Vooral op uittrekdoppen zitten er veel, omdat die lastig schoon te spoelen zijn. Gelukkig kunnen deze bacteriën meestal geen kwaad.
Bewaar het water op een koele, donkere plek.
Door zonlicht kunnen er tevens algen en schimmels in doorzichtige flessen of bakken groeien, zelfs in afgesloten flessen die je in de winkel hebt gekocht. Bewaar plastic bakken en flessen niet in de buurt van chemische middelen, vooral benzine, kerosine en pesticiden.
In een fles waaraan gedronken is, zie je vaak witte velletjes zweven die je niet vindt in een ongeopende fles. De bacteriën voeden zich met de voedselresten uit de mond en sterven. Daardoor krijgt het water na enkele dagen een sterke rioollucht: het begint te stinken.
Bedorven water ruikt muf
Zodra je water muffig begint te ruiken, zit het volgens Waternet vol met bacteriën. Die geur ontstaat door de gassen die de bacteriën uitscheiden. Het is volgens het waterbedrijf lastig waar te nemen, omdat je het niet ziet of proeft.
Kan hier het water ook opraken? Gelukkig hoeven wij ons in Nederland, ook bij een tijdelijk watertekort op tropische dagen, geen zorgen te maken over de drinkwatervoorraad. Het water dat vandaag uit de kraan komt is honderden, soms wel duizenden jaren geleden gevallen als regen.
De algemene richtlijn is om voedselveilige plastic flessen te gebruiken. U kunt ook glazen flessen gebruiken zolang ze geen non-food artikelen hebben opgeslagen. Roestvrij staal is een andere optie, maar u kunt uw opgeslagen water niet met chloor behandelen, omdat het staal corrodeert.
Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Bacteriën. Experten raden aan om je drinkfles minstens één keer per dag af te wassen met water en zeep, wil je een broeihaard van bacteriën vermijden. Die kunnen zich namelijk snel vermenigvuldigen, aangezien je via je mond bacteriën achterlaat op je fles.
Deze bacteriën zie je vaak niet in het water, maar je kunt ze wel ruiken. Dus ruikt het water in de fles muffig? Dan kun je het beter niet drinken. Het zit dan vol met bacteriën.
Om je herbruikbare fles weer zo goed als nieuw te krijgen, kun je 'm even laten weken in een sopje van baksoda en warm water. Reinig hem vervolgens met een borstel en spoel even na met natuurazijn. Gebruik zeker geen chemische middelen: die doden wel alle bacteriën, maar laten een vieze nasmaak achter.
Minimaal 3 liter water per persoon x drie dagen (Zorg ervoor dat je dit altijd in huis hebt). Voorraad medicijnen, op een koele plaats bewaren.
Kraanwater is altijd via de kraan beschikbaar. U hoeft het dus eigenlijk niet te bewaren. Toch (langer dan één dag) bewaren? Zet dan vers kraanwater in een schone fles of afgesloten karaf in de koelkast.
Kortom; water opgeslagen in een jerrycan dien je regelmatig te verversen of te conserveren met een middel als Katadyn Micropur Classic zodat het water zo'n 6 maanden lang drinkbaar blijft. Als het om gebotteld water of water in folieverpakking gaat kun je het soms wel tien jaar of langer bewaren!
Veel water dat verkocht wordt in Nederland wordt aangeboden in plastic flessen gemaakt van PET . Voor de productie van PET (polyethykleentereftalaat) wordt antimoon gebruikt en dit kan lekken in het water. Antimoon is een kankerverwekkende stof die op de lijst 2B staat van kankerverwekkende stoffen.
Code 2: HDP of HDPE
Dit plastic wordt vaak gebruikt voor melkkannen, wasmiddelflessen, shampooflessen, speelgoed en plastic zakken. HDPE kun je veilig hergebruiken en wordt vaak gerecycled, waardoor het ook beter is voor het milieu.
Een drinkfles gemaakt van RVS is veilig om uit te drinken. RVS is niet schadelijk of giftig en het lekt geen chemicaliën, zelfs niet als de fles beschadigd raakt of als je de fles vult met hete vloeistoffen zoals thee en koffie.
Wanneer babyfles en speen vervangen
Voor alle spenen geldt: controleer ze regelmatig op zwakke plekken, scheurtjes of gaatjes en vervang een speen na ongeveer 6 weken. Er zijn geen strikte regels voor het vervangen van een plastic fles, maar het advies luidt om ze na 2 tot 2,5 maand te vervangen.
Als je een speen hebt gevonden die je kleintje prettig vindt, kun je de speen het beste elke 3 maanden vervangen om er zeker van te zijn dat het in goede staat is. Als je ergens een scheurtje ziet dan moet je de speen onmiddellijk vervangen.
De speen bepaalt voor een groot deel hoe snel je baby de fles leegdrinkt. Ga ervan uit dat je baby ongeveer 20 minuten nodig heeft voor een flesje. Drinkt je kind sneller? Dan is de kans op spugen of darmkrampjes groter.