Water in een tank is bederfelijk en kan een bron van bacteriën worden. Het is daarom verstandig om al het drinkwater in de tank om de drie à vier dagen te verversen.
Zorg dat al het water elke drie tot vier dagen helemaal ververst is. Gebruik je weinig water? Vul de tank dan half. Dat scheelt ook nog eens in je gewicht.
Het is niet schadelijk voor de gezondheid, maar fris is het ook niet. Voor stilstaand water boven de 25 graden zijn er extra risico's. Dan gaan bacteriën groeien. Spoel daarom uw kranen door als het langer dan een week stil heeft gestaan.
Een camperdouche verbruikt ongeveer 5 liter water per minuut. Een niet zo lange douchebeurt van drie minuten vraagt dus 15 liter, per persoon, dat wel. Wie met twee personen twee nachten vrij wil staan, met douchebeurt, moet dus een watervoorraad van minimaal 80 liter hebben. Dat betekent een gewicht van 100 kg.
Het meest optimaal is om de leidingen en watertank twee maal per jaar te reinigen. Een keer aan het einde van het seizoen voordat de caravan of camper de stalling in gaat en een keer aan het begin van het kampeer seizoen.
Water in een tank is bederfelijk en kan een bron van bacteriën worden. Het is daarom verstandig om al het drinkwater in de tank om de drie à vier dagen te verversen.
Voor een tank van 100 liter water heb je één liter schoonmaakazijn nodig. Laat alles 24 uur inwerken en spoel de tank en leidingen ook weer goed door met schoon water. Belangrijk is dat je met alle middeltjes, welke je ook gebruikt, de leidingen goed vol laat lopen zodat die goed gereinigd worden.
Niet drinken uit de watertank van je camper of caravan
Omdat je nooit weet in hoeverre de waterslangen of de tank vervuild zijn, is het veiliger om geen water uit de tank te drinken.
Wanneer je met 2 personen onderweg bent is vaak 40-50 liter watervoorraad voldoende voor een aantal dagen. Meestal betekent dit een maximale vulling van de helft. Over het algemeen gebruik je in een caravan beduidend minder water dan in een camper.
In een flesje water zitten geen bacteriën en schimmels
En schimmels en bacteriën zitten er ook niet in, zolang de dop dicht blijft. Daarom bederft water niet. Je kunt het, ook na de datum op de fles, gewoon drinken.
Volgens Discovery News verandert 'oud' water inderdaad van smaak, maar het is niet gevaarlijk om te drinken. De koolstofdioxide in de lucht lost op in het water, waardoor het koolzuur ontstaat.
Echt ziek van de bacteriën in water word je volgens hoogleraar Zwietering meestal niet. "Het is vooral een vies idee dat er bacteriën in je flesje zijn gegroeid, maar het is geen gevaar voor de gezondheid. Het zijn meestal maar bacteriën uit je eigen mond."
Dat lozen van je grijswatertank of vuilwatertank doe je bij een afstortput bij een stortplaats. Zorg er voor dat wanneer je bij het sanistation bent dat je goed weet waar de uitloop van de vuilwatertank zit. Je verrijdt de camper dan zodanig dat de uitloop van de vuilwatertank zich boven de afstortput bevindt.
U kunt legionella-groei wel beperken door op het volgende letten: Stel de boiler of combiketel goed af (tenminste 60 graden). Gebruik het warme en koude water minimaal wekelijks. Spoel direct na terugkeer van vakantie even de kranen en douche door om het water te verversen.
Gebruik voor drinkwater twee tot vier druppels javelwater per liter onzuiver water tot vijf tot tien druppels per 20 liter zuiver water, wat een lichte chloorsmaak geeft (druppelteller van 20 druppels per ml). Laat de chloor 30 tot 60 minuten inwerken. Hoe kouder het water, hoe langer de inwerktijd.
Middels een terugslagventiel kan het water niet teruglopen in de watertank. Zodra de druk in de waterleiding wegzakt, bijvoorbeeld als je de kraan open zet, treedt de drukpomp automatisch in werking. Een membraan geeft de drukpomp een seintje waardoor hij water uit de watertank zuigt om de druk weer op te voeren.
Water kan je op elke camperplaats of camping bij vullen. Thuis is het meestal gemakkelijk om water te tanken, je hebt alles voorhanden of je hebt er alles op voorzien. Je schroeft de dop van de camper en plaatst een watervuldop met Gardena koppeling in de plaats. De slang eraan en vullen maar.
Een chemisch toilet hoor je elke paar dagen te legen, maar dit is afhankelijk van hoeveel mensen gebruikmaken van het toilet. Wij hanteren zelf een maximum van 4 dagen als je gebruikmaakt van de blauwe toiletvloeistof. Op de meeste toiletten zit een lampje dat gaat branden als de tank vol is.
Toch (langer dan één dag) bewaren? Zet dan vers kraanwater in een schone fles of afgesloten karaf in de koelkast. Dan blijft het twee tot drie dagen vers.
Vul de tank met een mengsel van chloor (bleekwater zonder geur- en verdikkingsmiddelen, ongeparfumeerd, met max 5% chloor) en vers drinkwater. Houd hierbij de verhouding aan 20 cc chloor op 50 liter drinkwater.
Wat caravans en campers betreft bestaan er twee soorten pompen: de dompelpomp en de drukpomp. Dompelpompen worden het meest gebruikt en hangen in de watertank. Drukpompen vindt je steeds vaker in campers terug en zijn buiten de watertank geplaatst.
Manieren om de vuilwatertank te reinigen
Giet wat warm water met Biotex in de vuilwatertank. Rijd een paar rondjes met de camper zodat het middel goed door de tank wordt geschud. Laat het water bijvoorbeeld een nacht weken en leeg dan de tank. Spoel vervolgens goed na.
Voor thermische desinfectie is namelijk een grote hoeveelheid warm water nodig, om een leiding minimaal 20 minuten te kunnen spoelen op een temperatuur van minimaal 60°C. Dat gaat niet lukken met een gewone, kleine boiler. De richtlijn stelt minimaal 20 minuten spoelen op een temperatuur van 60°C.