Het komt vaak voor dat stress een onregelmatige cyclus veroorzaakt, dus trek niet direct conclusies als je te laat of te vroeg menstrueert of zelfs een maand overslaat tijdens een stressvolle periode. Er is voor vrouwen zelfs een verband gevonden tussen het hebben van een stressvolle carrière en korte cyclus.
Stress. Als je een lange tijd stress ervaart door bijvoorbeeld heel hard en veel te werken, kan het zijn dat je lichaam minder hormonen aanmaakt die de eisprong stimuleren. Het gevolg is dat je menstruatie uitblijft.
De meeste vrouwen worden vanzelf weer ongesteld, vaak binnen enkele maanden, soms pas na een jaar. Gebeurt dat niet, maak dan weer een afspraak met uw huisarts.
Zowel psychische als fysiologische stress heeft invloed op de duur van de menstruatiecyclus bij vrouwen. Dat zijn de resultaten van een Zwitserse longitudinale studie, die werd uitgevoerd bij bijna 300 vrouwen, met gegevens over meer dan 1.200 cycli.
Primaire amenorree (het uitblijven van de menstruatie)
te traag werkende schildklier, onbehandelde glutenintolerantie) of doordat je te hard hebt gevast (anorexia) of te veel hebt gesport. Ook hormonale stoornissen (vb. PCOS), chromosomale afwijkingen of overgewicht kunnen een oorzaak zijn.
De beste tip die we je kunnen geven om je menstruatie op gang te brengen is gezond eten, ontspannen, lichaamsbeweging en je niet druk te maken als je een keer wat later ongesteld wordt. Er kunnen verschillende oorzaken zijn dat je niet ongesteld bent geworden of onregelmatig ongesteld bent.
Hoewel zwangerschap en ziekte ervoor kunnen zorgen dat je ongesteldheid later of helemaal niet komt, zijn er ook andere factoren, zoals stress of de natuurlijke schommelingen in je menstruatiecyclus, die een late ongesteldheid kunnen veroorzaken.
Er is echter een normale speling tussen de 37 en 42 weken. Dus als je binnen deze periode bevalt is dat heel normaal. Als je langer dan 2 weken overtijd loopt, noemen we dat serotien. Het is heel normaal om wat overtijd te lopen.
Wanneer je ovuleert, komt er prostaglandine vrij, een hormoon waardoor je lichaam pijn aankan. Je kan dan pijn voelen bij je baarmoeder, terwijl je nog niet ongesteld bent. Bij het vrijkomen van dit hormoon kunnen je baarmoederspieren samentrekken, waardoor je kramp in je onderbuik krijgt.
Bij stress geeft je lichaam het hormoon cortisol af. Als je daar te veel van in je bloedbaan hebt, dan kan het de aanmaak van oestrogeen en progesteron in je lichaam verstoren. En dat heeft weer invloed op je menstruatiecyclus.
Tijdens vroege zwangerschap kunnen je borsten voller voelen of gevoeliger zijn dan gewoonlijk en sommige vrouwen merken op dat het gebied rond de tepels (areola/tepelhof) donkerder is. Gevoelige borsten zijn een van de meest voorkomende vroege zwangerschapssymptomen, maar dit kan tijdelijk zijn.
De enige manier om erachter te komen of je daadwerkelijk zwanger bent, is een zwangerschapstest doen. Deze geeft met een behoorlijke zekerheid aan of je zwanger bent. Ben je dus overtijd doe dan altijd een zwangerschapstest.
Door allerlei oorzaken kan de menstruatie later beginnen, zoals door stress, spanningen, intensief sporten, te weinig eten, eetproblemen of te mager zijn. Als je (nog) niet menstrueert kan je toch vruchtbaar zijn.
Oorzaken onregelmatige cyclus
Het zou kunnen dat medicijngebruik een onregelmatige menstruatie veroorzaakt. Dat komt doordat sommige medicijnen de aanmaak van oestrogeen en progesteron veranderen.
Vaak gaat het om een zeurende pijn in de onderbuik, meestal meer naar links of rechts, richting je liezen. Ook ervaren zwangeren soms een kortdurende stekende pijn in dat gebied, bijvoorbeeld bij snel opstaan, hoesten of niezen. Wat vaak voldoende helpt tegen bandenpijn is warmte (kruik, douche/bad) en rust.
Buikpijn eerste trimester
In het eerste trimester van je zwangerschap bereidt jouw lichaam zich voor op een groeiende baby. Je baarmoeder groeit en dat kan af en toe voor wat (lichte) krampen in je onderbuik of onderrug zorgen. Veel vrouwen vergelijken deze krampen met typische menstruatiepijn.
Symptomen. De overgang begint vaak met een verandering in het menstruatiepatroon. De menstruaties komen korter na elkaar en worden vaak heviger; soms zijn er ook bloedstolsels. Vervolgens wordt de pauze tussen de menstruaties steeds langer en uiteindelijk blijven ze helemaal weg.
Na 42 weken zwangerschap kan serotiniteit voor de volgende gezondheidsrisico's zorgen: De placenta kan minder goed gaan werken. Wanneer je overtijd bent, raakt de placenta minder goed doorbloed. Hierdoor wordt de kans groter dat deze onvoldoende zuurstof en voedingsstoffen levert aan je kindje.
16 dagen of meer overtijd
Vanaf 16 dagen overtijd geldt de wettelijk verplichte bedenktijd van 5 dagen. Je kunt in de meeste klinieken terecht voor een abortusbehandeling tot 12 weken zwangerschap. Een paar klinieken hebben ook een vergunning voor een latere zwangerschapsafbreking.
Als je 1 dag overtijd bent, kan je meteen een zwangerschapstest doen. Met een vroege zwangerschapstest kan je al eerder testen, zo'n vier dagen voor je NOD. Deze testen zijn wel iets minder betrouwbaar.
Dit kan komen als je eisprong of je innesteling later heeft plaatsgevonden dan je zelf denkt. Je kunt overwegen een 'vroege zwangerschapstest' te kopen. Deze is extra gevoelig en detecteert ook een hele lage hCG waarde (dus beginnende zwangerschap), zelfs al 5 dagen vóór je verwachte menstruatie.
Is het mogelijk dat ik wel zwanger ben, maar toch een negatieve uitslag van een zwangerschapstest krijg? Ja, dat is mogelijk. Een negatieve uitslag betekent niet dat u niet zwanger bent, het houdt in dat uw hCG-waarden nog niet hoog genoeg zijn voor de test om het hormoon in uw urine te detecteren.