Gekookt water blijft 24 uur lang gesteriliseerd.
Maar is het eigenlijk wel gezond om dat restje water opnieuw op te warmen in je waterkoker? “Ja,” zegt Tara Eikenaar, woordvoerder bij het Voedingscentrum. “Het kan geen kwaad. Water, gekookt of ongekookt, kun je drie dagen buiten de koelkast bewaren.
Na openen, (folie doorgeprikt en toedieningssysteem verwijderd), fles afsluiten en in de koelkast maximaal 24 uur bewaren. Indien verbonden met het toedieningssysteem (aseptisch gehandeld, gesloten systeem) heeft de fles een aanhangtijd van maximaal 24 uur.
Sterilisatie in een kookpot
Dompel de flessen en schroefdoppen onder in een grote kookpot met water. Zorg dat alles volledig onder water zit. Verpak ze eventueel in een propere keukendoek om klotsen te vermijden. Laat het water gedurende 10 minuten koken.
Gekookt water kan in gesteriliseerde, goed afgesloten containers in de koelkast worden bewaard gedurende 3 dagen of gedurende 24 uur indien bewaard op kamertemperatuur en uit direct zonlicht. Vanaf 4 maanden kan uw baby ongekookt water drinken.
U kunt afgekoeld gekookt water in gesteriliseerde flessen doen en ze afgesloten met een ring en schijf in de koelkast bewaren tot u ze nodig hebt . Gebruik deze flessen binnen 24 uur. Als u gekoeld gekookt water gebruikt, kunt u het water lichtjes opwarmen door de fles in een bak met warm water te zetten.
Het koken van water doodt alle microorganismen (virussen, bacteriën en parasieten) die maagdarm-infecties kunnen veroorzaken. Laat het water minimaal 5 minuten koken. Boven 3000 meter 1 minuut langer laten koken, boven 4000 meter 2 minuten langer.
Het klinkt misschien als de milieuvriendelijke optie, want je verspilt zo natuurlijk geen water. Maar: de UK Tea and Infusions Association waarschuwt dat je de waterkoker beter niet nog een keer aan kan zetten met hetzelfde water. Wanneer je water voor de tweede keer kookt, wordt het water vies en de thee smakeloos.
Als u het water kookt, gaan alle eventuele aanwezige bacteriën dood en kunt u het kraanwater weer veilig drinken.
Hoe lang moet water gekookt worden? Krachtig koken gedurende ten minste een volledige minuut is de veiligste en meest effectieve methode van desinfectie.
Breng helder water aan de kook gedurende 1 minuut (op hoogtes boven 6.500 voet, kook gedurende 3 minuten). Laat het gekookte water afkoelen. Bewaar het gekookte water in schone, ontsmette containers met strakke deksels.
Steriel water bewaren
Bewaar gekookt water in een goed afgesloten, gesteriliseerde container gedurende 1 dag (24 uur) op kamertemperatuur of maximaal 3 dagen (72 uur) in de koelkast.
Kokend water doodt of inactiveert virussen, bacteriën, protozoa en andere pathogenen door hitte te gebruiken om structurele componenten te beschadigen en essentiële levensprocessen te verstoren (bijv. eiwitten denatureren). Koken is geen sterilisatie en wordt nauwkeuriger gekarakteriseerd als pasteurisatie.
Gekookt water kan in een geschikte en schone container in de koelkast worden bewaard en moet binnen 24 uur worden gebruikt .
Voordelen van warm water drinken
De theorie is dat warm water zou helpen om moeilijk verteerbare voeding op te lossen, waardoor het sneller door de darm kan bewegen en zo een soepele stoelgang kan ondersteunen. Daarnaast geloven sommige mensen dat warm water helpt bij het oplossen van vetten en oliën in maaltijden.
ð« Over het algemeen geldt dus: heb je nog water in je waterkoker staan? Dan kun je dat veilig hergebruiken als je de waterkoker regelmatig gebruikt. Je kunt hierbij maximaal 3 dagen aanhouden.
Na 3 minuten koken zijn alle bacteriën in het water dood. U kunt het water nu veilig drinken.
Gebruik voor drinkwater twee tot vier druppels javelwater per liter onzuiver water tot vijf tot tien druppels per 20 liter zuiver water, wat een lichte chloorsmaak geeft (druppelteller van 20 druppels per ml). Laat de chloor 30 tot 60 minuten inwerken. Hoe kouder het water, hoe langer de inwerktijd.
Hoewel kokend water bacteriën in het water elimineert, maakt het het kraanwater niet zuiver. Water kan andere verontreinigingen bevatten, zoals microplastics, pesticiden, meststoffen, industriële chemicaliën, hormonen, medicijnen, zware metalen en neurotoxische micro-organismen die niet worden verwijderd door kokend water.
Kokend water is nefast voor de theebladeren en het tast de aroma's aan. Laat het gekookte water dus altijd 3 à 5 minuten afkoelen voor je het op de thee giet of meet de watertemperatuur met een thermometer voor je de theeblaadjes erin laat infuseren.
Gekookt water dat bij kamertemperatuur wordt bewaard, bederft sneller. Bovendien is het aan te raden om het gekookte water binnen 24 uur te gebruiken. Na deze periode neemt het risico op besmetting toe, zelfs als het gekoeld is bewaard.
De enige manier waarop de samenstelling van gekookt water verandert, is dat exact dezelfde opgeloste stoffen (mineralen) nu in een kleiner volume zitten, maar dit gebeurt ook al na één maal koken. Iedereen kan dus met een gerust hart een kopje thee zetten met water dat al één of meerdere keren heeft gekookt.”
De gouden regel is eenvoudig: elke fles die je voor de eerste keer gaat gebruiken, moet worden uitgekookt. Door alle onderdelen los van elkaar vijf minuten in kokend water te steriliseren, weet je zeker dat alle productieresten en bacteriën worden verwijderd. Na het uitkoken is de fles direct klaar voor veilig gebruik.
Je kunt gekookt water in goed afgesloten containers 6 maanden bewaren. Schrijf de vuldatum op de containers, zodat je weet wanneer je ze moet bijvullen.
Stefan Kools, teamleider chemische waterkwaliteit en gezondheid bij wateronderzoeksinstituut KWR: 'Een paar keer water koken maakt amper verschil. Dan zitten stoffen als arseen en nitraat nog steeds ver onder de Nederlandse gezondheidswaarde. Ons water is echt veilig, ook als je het vaker kookt.