Vers is het aan te raden om deze in een zakje te bewaren in de koelkast, waar deze nog een weekje houdbaar is. Gedroogd, afgesloten in een potje op een donkere plek, gaat deze jarenlang mee.
Gedroogde laurier is jarenlang houdbaar.
Houd er rekening mee dat deze bladeren misschien niet echt 'verlopen' of onveilig worden om te eten, maar dat ze na verloop van tijd wel hun smaak en kracht kunnen verliezen, waardoor ze minder effectief worden in uw gerechten . Hoe weet u of gedroogde laurierbladeren bedorven zijn? De meest effectieve manier om te weten of gedroogde laurierbladeren bedorven zijn, is door hun geur en smaak.
Ook al zegt de 'tenminste houdbaar tot' stempel iets anders, hele kruiden zoals hele zwarte peper zijn na 4 jaar nog vers. Gemalen specerijen zijn 2-3 jaar houdbaar en gedroogde groene kruiden zoals gedroogde oregano en tijm blijven 1 tot 3 jaar mooi van geur en smaak.
Verse laurierblaadjes en nieuwe gedroogde laurierblaadjes (dus niet de blaadjes die al vijf jaar in uw keukenkastje liggen) geven de beste smaak, terwijl oude gedroogde laurierblaadjes hun kracht hebben verloren .
Als je laurierblaadjes hebt die nergens naar ruiken als je ze doormidden breekt , moet je die laurierblaadjes weggooien. Het vervangen van die container met laurierblaadjes van betere kwaliteit was een openbaring voor mij.
Bewaar gedroogde laurierblaadjes in een luchtdichte container of een afgesloten plastic zak . De gedroogde blaadjes blijven tot een jaar goed.
Gedroogde kruiden en specerijen verlopen niet echt of "verslechteren" in de traditionele zin . Wanneer er van een specerij wordt gezegd dat deze bedorven is, betekent dit simpelweg dat deze het grootste deel van zijn smaak, kracht en kleur heeft verloren. Gelukkig is het onwaarschijnlijk dat u ziek wordt van het eten van een specerij die bedorven is.
Bewaar gedroogde groene kruiden (zoals basilicum en oregano) zes maanden tot drie jaar , en let op het vervagen van kleur en smaak om u te begeleiden. Hoewel deze kruiden er aantrekkelijk uit kunnen zien als ze boven het fornuis worden tentoongesteld, kunnen ze door blootstelling aan hitte en vocht sneller hun smaak verliezen.
Specerijen die een paar dagen over de houdbaarheidsdatum zijn, zijn doorgaans nog veilig om te gebruiken. Voor een beter idee van hoe lang uw specerijen houdbaar zijn, volgt hier een korte lijst: Hele specerijen: 2-3 jaar . Gemalen specerijen: 2-4 jaar.
Droog verse laurierblaadjes voor gebruik het hele jaar door. Ze blijven een jaar of langer goed in een luchtdichte container of pot.
Volgens een oude boerenwijsheid helpen laurierbladeren bij een goede nachtrust. Wikkel een paar laurierblaadjes in een doekje en leg dit onder je hoofdkussen. Hoewel het effect deels aan het placebo-effect te danken kan zijn, kan het geruststellend werken als je erin gelooft.
Laurierbladeren hebben krachtige antioxiderende eigenschappen (flavonen, flavonolen en fenolen). Het is rijk aan mineralen en voedingsvezels. Laurierbladeren zijn een goede bron van vitamine A, vitamine C, vitamine B6, calcium, ijzer en mangaan.
Gedroogde laurierblaadjes kunnen worden bewaard in een afgesloten container op een koele, droge en donkere plek, zoals de kruidenkast of voorraadkast; ze blijven tot twee jaar goed voordat ze hun aroma verliezen . U kunt de afgesloten gedroogde laurierblaadjes ook in de vriezer bewaren, wat ervoor zorgt dat het laurierblad zijn smaak en bloemige potentie behoudt.
Laurier: vers of rustig gedroogd
Olijfgroen, dat is de juiste kleur voor gedroogde laurierblaadjes. Je kunt ze aan de stengel bewaren. Of, stop ze los in een afgesloten pot op een droge, donkere plek. Zo blijven ze ongeveer één jaar goed.
Vers of gedroogd
Over het algemeen kun je gedroogde laurierblaadjes gebruiken als een krachtige smaakmaker in stoofschotels, soepen en sauzen, terwijl je verse laurierblaadjes kunt gebruiken wanneer je een subtielere smaak en aroma in je gerecht wilt.
Als u gedroogde kruiden op de juiste manier bewaart, zult u het volgende een nuttige richtlijn vinden: Gedroogde bladeren en bloemen hebben een houdbaarheid van 1-2 jaar . Wortels, zaden en schors kunnen 2-3 jaar meegaan.
Kurkuma en gember krijgen doorgaans de meeste aandacht, maar gedroogde oregano is een ander kruid dat krachtige voordelen biedt voor uw gezondheid. Het is antibacterieel, bevat antioxidanten en essentiële vitaminen en wordt beschouwd als een remedie voor meerdere kwalen.
Dankzij de hoge concentratie aan antioxidanten helpt oregano bij het neutraliseren van vrije radicalen en het versterken van het immuunsysteem. Dit maakt het kruid effectief bij het beschermen tegen ziekten en het behouden van een gezond lichaam.
Bacillus cereus kan ook aanwezig zijn in kruiden en specerijen, meestal in hoeveelheden lager dan 103 cfu/g, maar kan zich in voedsel waaraan het wordt toegevoegd tot hoge niveaus (105 – 106 cfu/g) vermenigvuldigen; dit kan voldoende zijn om voedselvergiftiging te veroorzaken als het voedsel op de verkeerde manier wordt behandeld of bewaard4,6-7 .
Als u uw gedroogde kruiden en bloemen op de juiste manier droogt en bewaart, blijven ze 9 tot 12 maanden goed.
Oregano is het kenmerk van de mediterrane keuken. Onmisbaar bij pizza, pasta en tomatengerechten. De aromatische bladeren, meestal in gedroogde vorm, brengen vlees, vis, salades, maar ook sauzen of soepen op smaak. Het aroma wordt vaak gecombineerd met knoflook, pepers, tomaten, uien en olijven.
Door de bladeren in te vriezen, wordt de groei van micro-organismen geremd, waardoor bederf wordt voorkomen en hun bruikbaarheid wordt verlengd . Dit is met name gunstig voor personen die een overvloed aan verse laurierbladeren hebben en deze willen bewaren voor toekomstig gebruik.
KRUIDEN DROGEN AAN DE LUCHT
Hang het kruid per bosje ondersteboven op aan een touw. Belangrijk is dat ze op een donkere, luchtige en droge plek kunnen opdrogen. Wanneer de blaadjes gemakkelijk van de takken kunnen worden afgehaald, zijn je kruiden perfect gedroogd en klaar voor gebruik in je favoriete gerechten.
Voeg een of twee blaadjes toe aan de melk als je een bechamelsaus maakt, gooi ze zelfs in het kokende water voor aardappelen. Voeg ze toe aan marinades voor allerlei soorten vlees en strooi ze natuurlijk in langzaam gegaarde stoofschotels.