Meestal kan er tot 6 weken na de bekendmaking van uw verzoek om te kappen bezwaar gemaakt worden tegen het kappen. 3 Hoe lang is de kapvergunning geldig? Meestal een half jaar. Daarna moet er weer opnieuw aangevraagd worden.
Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat een kapvergunning voor een boom in Nederland gemiddeld € 88,60 kost.
Alleen de eigenaar van de grond waar de boom op staat kan een kapvergunning aanvragen. Dus een huurder van een woning kan zelf geen kapvergunning aanvragen. De regels voor kapvergunningen worden per gemeente vastgesteld en vastgelegd in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) en ook via 'Omgevingsloket Online'.
Toch gebeurt het soms dat een boom een direct gevaar is voor zijn omgeving. De gemeente mag de boom dan kappen of fors snoeien zonder een vergunning aan te vragen. Dat heet een noodkap.
Onder houtopstand wordt verstaan: een zelfstandige eenheid van bomen, boomvormers, struiken, hakhout of griend, die een oppervlakte grond beslaat van 10 a of meer, of bestaat uit een rijbeplanting die meer dan 20 bomen omvat, gerekend over het totaal aantal rijen.
Voor elke boom met een stamomtrek vanaf 80 centimeter (gemeten op 1,30 meter hoogte) die u wilt kappen, heeft u een kapvergunning nodig. Eerst mochten bomen (dikker dan 80 cm) in particuliere tuinen vaak zonder vergunning gekapt worden. Dit mag nu niet meer.
Wanneer je bomen gaat kappen zonder vergunning kan de rechter je daarvoor een boete opleggen. Vaak is dit dan een boete voor het "Negeren van een gemeentelijke bepaling", het rooien van bomen waar eigenlijk een schriftelijke vergunning voor moeten worden aangevraagd. Het boete bedrag ligt dan rond de 750,- euro.
De straffen die staan op het overtreden van de gemeentelijke regels met betrekking tot houtkap zijn niet mis. In geval van een overtreding loop je het risico op ten hoogste zes maanden hechtenis, een taakstraf of een geldboete van ten hoogste 20250 euro.
"Een beetje boom is al gauw 8.000 euro waard." Dat een boom grote ecologische waarde heeft is bij de meeste mensen wel bekend. Maar boomtaxateur Joost Verhagen legt uit dat het voortijdig kappen van bomen ook nog eens flink wat geld kost. De kennis over de baten van een boom kan beter, vindt Verhagen.
VERPLICHTE KAPVERGUNNING
Een kapvergunning is verplicht voor het vellen van hoogstammige bomen. Onder de term 'hoogstammig' verstaat men bomen met een stamomtrek van minstens 1 meter (te meten vanaf 1 meter boven de grond).
De Nederlandse wet geeft aan dat in de periode van 15 maart tot 15 september geen bomen omgehakt of weggehaald mogen worden. Vaak moet je bij het rooien van bomen een kapvergunning aanvragen en wordt geadviseerd om het rooien door een professioneel bedrijf uit te laten voeren.
In volgende gevallen vervalt de volledige omgevingsvergunning: als de verwezenlijking van de vergunde stedenbouwkundige handelingen niet werd gestart binnen de 2 jaar na het verlenen van de definitieve omgevingsvergunning.
In beginsel heeft een omgevingsvergunning een onbeperkte geldigheidsduur. Omgevingsvergunningen kunnen worden verleend voor activiteiten met een aflopend of eindig karakter, zoals bijvoorbeeld bouwen, het uitvoeren van werken, geen bouwwerk zijnde, slopen, kappen en het wijzigen van een monument.
Hoe kan ik achterhalen of er een vergunning nodig is en of die ook is verleend? Of uw buren een vergunning nodig hebben, kunt u nakijken op de website omgevingsloket online. Door het beantwoorden van een aantal vragen komt u erachter of uw buren wel of geen vergunning nodig hebben voor het nieuwe bouwwerk.
Snoei maximaal 20% van de blad dragende takken weg. Door meer weg te snoeien wordt de groei van de boom belemmerd, omdat de boom dan te weinig bladeren heeft.
Via de website van de gemeente waarin je woonachtig bent, kan je een kapvergunning aanvragen. Dit kan ook schriftelijk. Er worden een aantal gegevens gevraagd, zoals waar de boom staat, wat de afmetingen zijn, welke boom het betreft, in welke omgeving deze staat en enkele foto's van de situatie.
Wilt u een boom snoeien, verplanten (verplaatsen) of kappen? Dan heeft u meestal een omgevingsvergunning nodig. Met een 'boom' wordt bedoeld: een gewone boom, een conifeer, een hulst of een heel grote struik (heester).
Hieronder vallen alle bomen die minstens vier meter hoog zijn en op 1,50 meter van de grond een stamomtrek hebben van minstens 40 cm. Ook hier is het kappen van monumentale bomen verboden. Indien de boom ziek of dood is, mag je deze zonder vergunning vellen.
Taalkundig is er echter een verschil tussen bomen kappen en bomen rooien. Er zijn boomverzorgers die andere tarieven hanteren voor het bomen kappen dan voor het bomen rooien.
Door gebruik te maken van kapvergunningen kan de gemeente zorgen dat er niet teveel groen verdwijnt. De gemeente kan ook van je vragen dat je een nieuwe boom plant als je een boom kapt. Zo wordt de hoeveelheid groen toch gewaarborgd.
Bij het manueel vellen van bomen klimt men met speciaal klimgereedschap in de boom en wordt de boom stukje bij beetje ontmanteld. Takken worden afgezaagd en met behulp van touwen naar beneden gelaten. Ook de stam kan op deze manier worden afgezaagd indien het niet mogelijk is om de gehele stam in één keer te vellen.
Houtopstand of Rijbeplanting
Een houtopstand is een zelfstandige eenheid van bomen, boomvormers, struiken, hakhout, of griend met een oppervlakte van 10 are of meer, of een rijbeplanting van 20 bomen of meer. Een weg of een sloot onderbreekt de zelfstandige eenheid of rijbeplanting niet.