Bewaar je ze gewoon op kamertemperatuur dan blijft een bloemkool ze slechts twee à drie dagen smakelijk. Bewaar je deze in de groentelade van de koelkast of in een kelder, dan blijft deze goed gedurende zes à acht dagen. Als je ze bewaart, laat je best voldoende blad aan de kool om uitdrogen te voorkomen.
Verse bloemkool in de koelkast is zeker drie dagen houdbaar, en als je het loof om de kool laat dan blijft de bloemkool tot een week goed. Gekookte bloemkool bederft snel. Een dag of twee in de koelkast is de maximale houdbaarheid. Verse bloemkool bewaren in de diepvries is ook een optie.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Voorgesneden bloemkool wordt slap, beschimmelt, of verspreidt een zure geur.
Een bloemkool is ongeveer een week houdbaar in de koelkast. Buiten de koelkast kun je er ongeveer 3 tot 5 dagen mee doen. Zodra de bruine vlekken zwart worden en de bloemkool papperig aanvoelt, is het wel tijd om er afscheid van te nemen.
TGT-datum (te gebruiken tot)
Dan kunnen bacteriën zich gaan vermenigvuldigen die je vaak niet kunt zien, ruiken of proeven. Gooi de producten dan ook weg als de TGT-datum is verstreken, omdat het dan niet meer veilig is het product te eten.
Als de vlekken in plaats van lichtbruin donkerbruin tot zwart van kleur zijn, de wrongel een papperige textuur heeft gekregen of een onaangename geur heeft, is het het beste om de bloemkool weg te gooien en een verse te halen . Dit zijn allemaal tekenen van verval en bederf. Het is een ingrediënt van $ 3 dat je waarschijnlijk al eerder hebt gezien.
Spikkelziekte is een schimmelziekte bij koolplanten, waarbij met name de oudere bladen worden aangetast. Op de koolbladeren vormen zich grijsbruine, ronde vlekken, die scherp aftekenen tegen het overige weefsel. Op de vlekken vormen zich talrijke schimmelsporen.
Zwarte schimmel op Bloemkool manifesteert zich voornamelijk als donkere vlekken op het oppervlak van de plant, wat leidt tot verminderde groei en aangetaste kwaliteit van de producten. Het ontstaat voornamelijk in vochtige omstandigheden en heeft invloed op gewassen tijdens natte seizoenen.
Als bloemkool bruine vlekjes vertoont kun je die stukjes gewoon wegsnijden: maar je voorkomt ze door de witte 'bloem' goed af te dekken met de groene bladeren. Bewaar de bloemkool ook met de stronk naar beneden om verkleuren te voorkomen, en eventuele aanraking met vocht te minimaliseren zodat hij niet gaat schimmelen.
Zijn bloemkoolbladeren eetbaar? Je kunt bloemkoolbladeren eten . Ze zijn net zo eetbaar als de bloemkoolstengels of -roosjes (de onrijpe bloemen van de plant) die we meestal koken. Ze zijn ook een veelzijdig ingrediënt dat een lekkere smaak toevoegt aan veel gerechten.
Rooster het, stoom het, pureer het, maak er rijst van of maak er soep van – roze of wit, dat maakt niet uit.
bloemkool kan ook nog wel eens gebrek hebben aan borium of molybdeen. Heb je te weinig borium in de grond, dan zal kool bijvoorbeeld bruin verkleuren, dit komt echter weinig voor.
Snij de bloemkool in roosjes of laat hem heel. Bloemkool kan het best kort worden gekookt tot hij zacht maar nog enigszins knapperig is. Vermijd overkoken, want dan is de smaak minder en vallen de kroppen uit elkaar.
Bewaar verse bloemkoolkoppen in een losjes gesloten of geperforeerde plastic zak in de koelkast . Bloemkool heeft luchtcirculatie nodig, dus sluit of knoop de zak niet dicht. (Als u een in plastic verpakte bloemkoolkop in de supermarkt hebt gekocht, maak dan gewoon de knoop los.)
In bloemkool zitten de vitamines B1, B2, B6, B11, C en K. Tevens bevat deze groente ontzettend veel mineralen zoals kalium, calcium, zink, fosfor, magnesium en ijzer. Mineralen zijn goed voor ons: we krijgen er bijvoorbeeld een mooie huid van, meer energie, sterke tanden en glanzend haar.
Wat is het voedingsadvies voor bloemkool? Voor volwassenen geldt het advies om 250 gram groente per dag te eten.
Bloemkool die bedorven is , heeft een scherpe, onaangename geur en de vlekken zijn meestal donkerbruin of zwart geworden . Wil je bloemkool langer bewaren? Je kunt hem blancheren en in roosjes invriezen!
Al een dag na de houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in de groenten zitten. Die bacteriën kun je niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. Zorg daarom dat je de groenten invriest of bereidt voordat je die datum bereikt.
Bloemkool wordt geel door de zon. Door de bloem met haar eigen bladeren te bedekken vangt de bloem geen zon.
Voorgesneden bloemkool wordt slap, gaat zuur ruiken of beschimmelt. Bederf herken je snel met je zintuigen. Dus kijk, proef of ruik goed. Verwijder voor gebruik de bladeren en snijd de dikke stronk eruit.
In de meeste gevallen heeft het ingeslikte beetje schimmel geen gevolgen. Toch blijft het advies om waakzaam te zijn voor symptomen als misselijkheid, diarree en kortademigheid. Voor mensen met een verzwakt immuunsysteem is het verstandig een dokter te raadplegen na de consumptie van schimmels.
Maar onlangs ontdekte ik dat die vlekken helemaal geen schimmel zijn . Ze zijn het resultaat van oxidatie. "De vlekken die je op bloemkool ziet, zijn meestal plekken waar de groente is gaan verouderen en oxideren, wat kan gebeuren door blootstelling aan lucht en licht," legde Norah Clark uit, een chef-kok en gediplomeerd diëtiste.
Het hele groeiseizoen jouw koolbed afdekken met insectengaas, fijn vogelgaas of vezelvliesdoek kan ook. Oost-Indische kers trekt ook koolwitjes aan. De rupsen die daarop zitten, heb je dan toch niet meer op jouw kool of je kunt ze er makkelijker vangen.
Verse groenten en vers vlees in de koelkast en producten als kruiden en brood op een droge plaats. Gooi beschimmelde producten weg.
Vooral witte bloemkolen zijn heel gevoelig voor zonnebrand.Dit betekent, das ze verkleuren als ze worden blootgesteld aan te veel zonlicht. Je zal de groente nog steeds kunnen opeten, maar mits enkele tips kan je de verkleuring van de bloemkool voorkomen.