Een ander woord voor de eerste menstruatie is de 'menarche'. De gemiddelde tijd dat je bloed is vier tot vijf dagen, maar je menstruatie kan drie tot acht dagen aanhouden.
Je borsten gaan groeien en je krijgt haar onder je oksels.Op je vagina gaat er ook haar groeien en je merkt dat er af en toe wat wit slijm uit komt. Allemaal tekenen dat je eerste menstruatie eraan komt. Ongesteld zijn duurt ongeveer een week en gebeurt meestal een keer per maand.
Bij de eerste menstruatie is er vaak nog licht bloedverlies en roodbruine afscheiding. Je dochter kan (ook de dagen ervoor al) last hebben van buikpijn, rugpijn, hoofdpijn, vermoeidheid en emotionele buien.
Meestal word je tussen de leeftijd van 11 en 16 jaar voor het eerst ongesteld. Soms komt je ongesteldheid pas later. Bijvoorbeeld door stress, hard sporten, te weinig eten, eetproblemen of te mager zijn. Ook als je nog niet ongesteld wordt, is er een kans dat je zwanger kunt worden.
Geef eventueel tips tegen menstruatiepijn, bijvoorbeeld een warme kruik, een bad, rust of een massage. Laat zien welke producten er zijn die ze tijdens de menstruatie kan gebruiken. Leg uit hoe ze de producten moet gebruiken. Laat je dochter rustig uitproberen wat het best bij haar past.
Nadat je ongesteld bent geworden, groei je gemiddeld nog 5 cm. Het kan ook 3 of bijvoorbeeld 11 cm zijn. Je bent dus niet 'uitgegroeid' als je ongesteld bent geworden. De leeftijd waarop je voor het eerst ongesteldheid wordt, hangt vooral af van erfelijke factoren.
De beste tip die we je kunnen geven om je menstruatie op gang te brengen is gezond eten, ontspannen, lichaamsbeweging en je niet druk te maken als je een keer wat later ongesteld wordt. Er kunnen verschillende oorzaken zijn dat je niet ongesteld bent geworden of onregelmatig ongesteld bent.
Bij de meeste meisjes komt de eerste menstruatie (ongesteld zijn) tussen hun 10e en 15e jaar.
Bij meisjes begint de puberteit met borstontwikkeling op een gemiddelde leeftijd van 10,5 jaar. Daarna volgt: De menstruatie is pas 2 tot 2,5 jaar na het begin van de borstontwikkeling te verwachten, meestal rond 13 of 13,5 jaar. De groeispurt bij meisjes stopt na de eerste menstruatie (menarche).
Hoe kun je de eerste menstruatie herkennen? De eerste menstruatie kun je als volgt herkennen: Je vindt lichte, roodbruine afscheiding in je ondergoed. Je vindt een of meerdere druppeltjes bloed in je ondergoed.
Net toen je dacht dat één menstruatie per cyclus genoeg was, blijkt dat het mogelijk is om meer dan één keer per maand ongesteld te worden. Twee of meer keer bloeden in één maand wordt veroorzaakt door een hormonale disbalans.
Als de eicel geen zaadcel tegenkomt, sterft ze af.De zachte binnenkant is niet meer nodig en verdwijnt in de vorm van slijm en bloed samen met de eicel door de vagina uit je lichaam. Dit is de menstruatie. Dan ben je ongesteld.
Als je ongesteld bent of bijna wordt, kun je pijn en krampen hebben in je onderbuik. Het is vervelend, maar kan geen kwaad. Wat helpt is ontspannen: door rust, een warme kruik, bad, massage of oefeningen. Neem zo nodig een pijnstiller.
Als je last hebt van menstruatiekrampen kun je pijn hebben in je onderbuik en soms ook in je onderrug. Vaak is het een zeurende en/of krampende pijn gedurende de dagen dat je bloedverlies hebt. Soms kan de pijn ook al beginnen voordat je ongesteldheid begint.
Vooral in de puberteit en in de overgang is dat zo. Als je een tijd niet ongesteld wordt, kun je ook zwanger zijn. Andere oorzaken zijn: stress, heel vaak of heel zwaar sporten, eetproblemen, te weinig eten, erg mager zijn of medicijnen. Bespreek met je huisarts wat je daaraan kunt doen.
Over geslachtshormonen
Na het starten van de puberteit groeien jongens gemiddeld nog 30 cm en meisjes 20 cm. Meisjes groeien nadat ze ongesteld zijn geworden gemiddeld nog 5 cm.
Net als bij de vaginawand, kan het slijm- vlies van de baarmoeder na de overgang kwetsbaar worden. Dit kan bloedverlies geven. Dit bloedverlies is onschuldig. Sommige vrouwen krijgen toch nog een menstruatie nadat zij meer dan een jaar geen menstruaties hebben gehad.
Een meisje wordt ook ongesteld. Dit kan beginnen tussen de 8 en 14 jaar waarbij 12 jaar gemiddeld is. Eén tot twee jaar na de eerste menstruatie wordt de groeispurt minder.
Meisjes baby's kunnen een nep menstruatie krijgen, ook wel 'pseudo menstruatie' genoemd. In de baarmoeder krijgt je baby ook wat van jouw hormonen mee. Hierdoor kan er na de geboorte wat bloed of extra afscheiding uit de vagina van je dochtertje komen. Diezelfde hormonen kunnen ook zorgen voor opgezette borstjes.
Mag ik zwemmen tijdens mijn menstruatie? Ja!De voordelen van tampons zijn vanzelfsprekend wanneer je sport tijdens je menstruatie, vooral als je wil gaan zwemmen. Je hoeft je geen zorgen te maken over lekjes want de tampon absorbeert het vocht al in je vagina.
Je menstruatiecyclus begint op de eerste dag van de menstruatie.De cyclus eindigt op de dag vóór de eerste dag van de volgende menstruatie. Hoe lang je menstruatiecyclus duurt, verschilt per vrouw. Gemiddeld duurt de cyclus 28 dagen, maar bij sommige vrouwen is dit 21 dagen en bij anderen 36 dagen.
IJzer en vitamines B: ijzerrijke voeding en voeding met vitamines B6, B12 en B11 (foliumzuur) – deze voedingsstoffen helpen om bloed op te bouwen en zijn dus erg goed om te eten tijdens je ongesteldheid. Je vindt deze stoffen bijvoorbeeld in bladgroenten, avocado's en grasgevoed biologisch vlees.
Hoe lang moet je zijn als je 11 bent? Meisjes van elf jaar met een lengte van ongeveer 149 cm wegen gemiddeld 38 kg, met een minimum van ongeveer 32 kg en een maximum van 50 kg. Jongens van elf jaar met een lengte van ongeveer 149 cm wegen gemiddeld 36 kg, met een minimum van 31 kg en een maximum van 46 kg.
Maar het gebeurt doorgaans niet compleet onverwacht: meestal heeft een meisje al wat schaamhaar en okselhaar en zijn haar borsten al één of twee jaar aan het groeien. Ook heb je voor de eerste menstruatie meestal al een paar maanden witte afscheiding.
Stemmingswisselingen als je ongesteld bent
Doordat de hormonen schommelen in het lichaam tijdens de cyclus kun je stemmingswisselingen ervaren. Helemaal omdat het hormoon oestrogeen twee weken voor de menstruatie daalt en het hormoon progesteron toeneemt. Vaak zorgen de hormonen als je ongesteld bent ook voor eetbuien.