Je bent altijd tot je achttiende verzekerd op de zorgpolis van je ouders. Ook als je niet meer thuis woont. Woon je niet meer thuis omdat je studeert? Vaak kun je dan nog wel meeverzekerd zijn op de polis van je ouders.
Kinderen zijn tot hun achttiende gratis meeverzekerd voor zowel de basis- als de aanvullende zorgverzekering, dat is wettelijk zo bepaald. Het is voor kinderen dan niet nodig om een aparte zorgverzekering af te sluiten. Na hun achttiende moet er voor hen ook premie betaald worden.
In de meeste gevallen kun je als ouder je kind meeverzekeren op je aansprakelijkheidsverzekering tot zijn of haar 27e levensjaar. De voorwaarde is dat je kind thuis woont, of uit huis woont en studeert. Je kind mag dan niet getrouwd zijn. Vraag deze voorwaarden altijd voor de zekerheid na bij je verzekeraar.
Voor kinderen tot 18 jaar betalen ouders of verzorgers geen zorgpremie. Vanaf je 18e verandert dit en moet je een eigen basisverzekering hebben. Het maakt geen verschil of je thuiswonend bent of op kamers zit.
Je kind(eren) zijn tot 18 jaar gratis meeverzekerd op jouw zorgpolis, maar niet automatisch. Het is belangrijk dat je de geboorte van jouw kind zelf binnen vier maanden aan je zorgverzekeraar meldt. Kinderen onder de 18 jaar betalen geen premie en geen eigen risico.
Voor het recht op zorgtoeslag maakt het niet uit of jij zelf of je ouders de zorgverzekering betalen. Ook maakt het niet uit of je zelf een verzekering hebt afgesloten of meeverzekerd bent op de polis van je ouders.
Voor kinderen onder de 18 jaar hoeft voor een basisverzekering geen een premie te worden betaald. Zij hebben daarom ook geen recht op zorgtoeslag. Een kind kan bij de polis van één van de ouders worden meeverzekerd, maar kan voor een basispolis vaak ook gratis bij een andere zorgverzekeraar worden verzekerd.
Vanaf die dag mag je stemmen, zelfstandig rijden als je een rijbewijs hebt, drank en wiet kopen, een bankrekening openen, geld lenen, een woning kopen en zelfs minister-president worden. Vanaf je 21ste verandert er niet meer zoveel.
U bent in elk geval aansprakelijk voor schulden tot uw kind 12 jaar is. Daarna hangt het van de situatie af of u moet betalen. Voor aankopen bent u meestal aansprakelijk tot 18 jaar. En voor schade en boetes meestal tot 16 jaar.
Tot hun 18ejaar betalen ouders vrijwel alle kosten van levensonderhoud. Kinderen zijn gratis meeverzekerd voor ziektekosten en aansprakelijkheidsverzekering. Als tegemoetkoming in deze kosten ontvangen zij kinderbijslag. Ouders met een laag inkomen ontvangen daarnaast een kindgebonden budget.
Ben je klaar met studeren en woon je niet meer thuis? Dan moet je een eigen aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Ook als je ouder bent dan 27 moet je je eigen aansprakelijkheidsverzekering afsluiten, ook als je nog thuis woont of studeert. Je valt dan niet meer onder de dekking van de verzekering van je ouders.
De aansprakelijkheidsverzekering dekt bijna alle schade die wordt veroorzaakt aan derden. Hierbij zijn de verzekeringsnemer en zijn of haar gezinsleden meeverzekerd. Dat geldt dus ook voor de kinderen.
In Nederland dient iedereen verplicht verzekerd te zijn voor de zorg. Hetzelfde geldt voor uw kinderen, alhoewel hier enige regels en uitzonderingen op van toepassing zijn. In de regel zijn kinderen tot hun 18e levensjaar meeverzekerd met hun ouders.
Wanneer de groeischijven bij kinderen na verloop van tijd dichtgroeien is lengtegroei niet meer mogelijk. Dit gebeurt bij Nederlandse meisjes gemiddeld rond het 16e jaar en bij jongens rond het 18e jaar (Coene, E. H.,Kollaard, S., 2013).
Vanaf 18 jaar is een zorgverzekering verplicht. Daarom gaat u of uw kind premie betalen vanaf de 1e maand na de 18e verjaardag. Ook krijgt uw kind te maken met een eigen risico. Het verplicht eigen risico.
Echtgenoten en geregistreerde partners moeten elkaar onderhouden. Ook na de scheiding. Ouders hebben die plicht voor hun kinderen tot 21 jaar.
Ouders hebben een onderhoudsplicht voor hun kinderen totdat deze 21 zijn. Dat betekent dat je er verantwoordelijk voor bent dat je kind onderdak, kleding, voeding, scholing en medische hulp krijgt. Als er een conflict is tussen ouders en kinderen, dan kan je kind in sommige gevallen toch een aanvullende beurs krijgen.
Eerste Hulp Bij Schulden
Je aanvaardt de erfenis: als er schulden zijn, zal je daar ook voor moeten opdraaien. Je moet ook erfbelasting betalen. Je verwerpt de erfenis: je weet dat er schulden liggen op de erfenis en je aanvaardt de erfenis niet. Je zal dus niets krijgen van de erfenis.
Een kind mag vanaf zijn 12e verjaardag dus niet zelf kiezen waar hij/zij gaat wonen of hoe vaak hij/zij naar de andere ouder gaat. Pas vanaf het moment dat een kind volwassen is, vanaf zijn/haar 18e verjaardag, mag een kind zelf keuzes maken.
Meerderjarige kinderen uit huis zetten
Een meerderjarig kind mag zonder meer uit huis worden gezet, omdat je als ouder dan niet meer het gezag over je kind hebt. Je onderhoudsplicht blijft echter wel bestaan (uitzonderingen daargelaten) tot je kind 21 jaar wordt.
De meeverzekerde is een persoon op wiens naam de verzekering niet staat, maar die wel meeverzekerd is op de verzekering. De verzekering staat op de naam van de hoofdverzekerde.
De basisverzekering dekt de meeste noodzakelijke zorg en is gratis voor kinderen tot 18 jaar. Kinderen zijn daarnaast verzekerd voor zorg uit het aanvullende pakket van de ouder waarbij ze staan ingeschreven.
Je bent wettelijk verplicht je pasgeboren kind uiterlijk vier maanden na de geboorte aan te melden bij je zorgverzekeraar. Je kind is dan met terugwerkende kracht vanaf de geboorte meeverzekerd op de polis van een van de ouders. Als je bij ons verzekerd bent, kun je je kind hier aanmelden.