Na volledige vaccinatie is een kind langdurig, waarschijnlijk levenslang, beschermd tegen hepatitis B. De vaccinaties worden gegeven op het consultatiebureau.
Twee prikken zorgen er voor dat je levenslang beschermd bent, maar de eerste prik zorgt al direct voor bescherming van minimaal 1 jaar. De tweede prik haal je 6-12 maanden na de eerste prik. De vaccinatie kost in totaal €90 of €45 per prik.
Bij de eerste vaccinatie wordt bloed afgenomen. In het bloed is te zien of je ooit besmet bent geweest en of de infectie chronisch is. Je kunt namelijk ongemerkt besmet zijn. Bij de de tweede vaccinatie krijg je de uitslag van het bloedonderzoek.
Hepatitis B kan binnen 6 maanden vanzelf genezen als u op volwassen leeftijd besmet bent geraakt. Blijft het hepatitis B-virus langer dan 6 maanden in uw bloed, dan kan een behandeling met medicijnen zinvol zijn. De behandeling gebeurt in een hepatitis-behandelcentrum.
Beschermingsduur. Als uit de titerbepaling blijkt dat er voldoende anti stoffen zijn aangemaakt, is er een minimale beschermingsduur van 15 jaar.
Bij volwassenen is altijd een serie van drie vaccinaties nodig voor een goede opbouw van de bescherming. De tweede vaccinatie volgt ongeveer 1 maand na de eerste. De derde vaccinatie volgt 5 maanden na de tweede. Bij 99% van de gezonde kinderen en jong volwassenen is na drie prikken een goede afweer opgebouwd.
Het risico op het ontwikkelen van een chronische HBV-infectie varieert van 90% bij de pasgeborenen, 25% tot 30% bij kinderen onder de 5 jaar tot minder dan 5% bij volwassenen (Lok 2007).
Een hepatitis B infectie geneest meestal vanzelf, maar vooral bij kinderen kan de infectie chronisch worden. Dan blijft het virus aanwezig en kan de lever jaren lang, zonder ernstige klachten ontstoken blijven. Dit kan uiteindelijk leiden tot grote beschadiging van de lever of leverkanker.
Bij acute hepatitis B hoeft u niet met medicijnen behandeld te worden. Het virus verdwijnt in 90 procent van de gevallen, meestal binnen zes maanden. In ongeveer 10 procent van de gevallen wordt de ziekte chronisch. Bij chronische hepatitis B hebt u soms wel behandeling nodig.
Algemeen wordt aangenomen dat de werkingsduur na 15-20 jaar verdwenen is. Studies naar de effectiviteit van de BCG-vaccinatie bij adolescenten en volwassenen laten onvoldoende bewijs zien om (voor de WHO World Health Organization (World Health Organization )) BCG-vaccinatie daarvoor aan te bevelen.
Hepatitis B komt vaak voor in Zuid-Amerika, het grootste deel van Afrika en delen van Azië. In Rusland, het Midden-Oosten en het noorden van het Afrikaanse continent komt hepatitis B in mindere mate voor, maar vormt het wel een gezondheidsrisico.
Daarom hebben we uw vaccinatiegegevens bij elkaar gezet op MijnRIVM. Daar ziet u welk vaccin u heeft gekregen tegen COVID-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus. In de toekomst kunt u hier ook informatie vinden over de kindervaccinaties die u heeft gehad via het Rijksvaccinatieprogramma.
Symptomen bij acute hepatitis kunnen zijn: moeheid, koorts, spier- en gewrichtspijn, misselijkheid en buikpijn, terwijl kleurverandering van urine, ontlasting, ogen en huid kunnen optreden. Hepatitis is een ontsteking van de lever. Het woord hepatitis komt van “hepar”, het Griekse woord voor lever.
De huisarts kan via bloedonderzoek de diagnose van hepatitis B stellen. Het bloed wordt onderzocht op de aanwezigheid van antistoffen tegen het hepatitis B-virus. Antistoffen zijn vanaf ongeveer zes weken na besmetting in het bloed aantoonbaar.
De kans dat je als man die seks heeft met mannen met het hepatitis B-virus in aanraking komt, is in Amsterdam ongeveer 20%. Hoe meer mannen zich laten vaccineren, des te kleiner de kans dat hepatitis B zich verder verspreidt.
Klachten zijn onder andere vermoeidheid, geen zin in eten, misselijkheid en soms geelzucht. De vergrote lever veroorzaakt buikpijn. De tijd dat je je ziek voelt varieert tussen enkele weken en 3 maanden of langer.
Hepatitis B is een soa (seksueel overdraagbare aandoening) die vooral voorkomt bij mannen die seks hebben met mannen. Het hepatitis B virus veroorzaakt een ontsteking van de lever. Je kunt het oplopen door onveilig te vrijen of via bloedcontact.
Het hepatitis B-virus wordt overgedragen door onveilige seks en door bloedcontact. Daarom moet u altijd heel zorgvuldig bloedcontact vermijden en veilig seks hebben met wisselende of nieuwe seksuele partners. U kunt zich ook laten inenten (vaccineren) tegen hepatitis B.
Je kunt ziekteverwekkers bij je dragen zonder dat je er zelf iets van merkt. Na een besmetting kan het zelfs vier maanden duren totdat de ziekte in het bloed aantoonbaar is. In die periode, de zogenaamde windowfase, kan bloed van een donor wel patiënten besmetten.
hepatitis B-virus (HBV), de meest voorkomende en meest besmettelijke vorm.
Na het volledig afronden van de DKTP Difterie, kinkhoest, tetanus, polio (Difterie, kinkhoest, tetanus, polio)-hib-hepB, DKTP- en DTP-vaccinatie schema zijn kinderen voor lange tijd beschermd. Voor hepatitisB zelfs levenslang.
Reisvaccinaties worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Je kunt wel een vergoeding krijgen met een aanvullende verzekering. Ook de kosten voor preventieve geneesmiddelen zoals malariapillen worden met zo'n verzekering vaak vergoed. Let wel op het maximale bedrag en percentage dat je vergoed krijgt.
Bekijk op de website www.rijksvaccinatieprogramma.nl welke vaccinaties je allemaal hebt gehad. Vervolgens kun je bedenken naar welke landen je de afgelopen jaren op vakantie bent geweest.