Volgens Schols werkt het snel proberen af te koelen met bijvoorbeeld koud water niet goed. ,,Laat het eten langzaam afkoelen op het aanrecht of eventueel in de koelkast.'' Er bestaat nóg een manier om de opname van zetmeel te bemoeilijken volgens Elferink.
Wil je een koude pastasalade maken? Dan is het juist een goed idee om de pasta onder koud water af te spoelen. Zo koelt de pasta namelijk sneller af én kleeft het niet aan elkaar.
Zorg er wel voor dat de pasta snel afkoelt. Zet de restjes daarom binnen 2 uur in de koelkast. Houd er wel rekening mee dat gekookte pasta gaat plakken. Om het plakken te voorkomen, kan je een lepeltje olijfolie door de pasta heen roeren.
Wanneer je de pasta overgiet met koud water, spoel je het zetmeel weg. Het zetmeel maakt de saus die je achteraf over de slierten doet romiger, en zorgt ervoor dat de pasta zich goed vasthecht aan de saus.
Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
tip 3 – gebruik geen deksel
Je heb vast wel eens meegemaakt dat er veel schuim op het kookwater ontstaat. Soms kan dat zelfs zo veel zijn, dat het over de pan heen stroomt. Om dat te voorkomen, gebruik je beter geen deksel tijdens het koken van pasta.
Redactrice Sofie: “Simpel: pasta die je met saus gaat serveren, mag je niet spoelen omdat je dan het zetmeel wegspoelt dat de saus aan de pasta laat plakken.
Koude pastasalade is heel gezond.Gezonder zelfs dan warme pasta. Dat heeft alles te maken met het zetmeel dat in de pasta zit. Wanneer je pasta namelijk laat afkoelen wordt het zetmeel omgezet in resistent zetmeel, wat zich als een voedingsvezel gedraagt.
Op Instagram werd het volgende trucje gedeeld: je kookt pasta op een normale manier, maar in plaats van deze in een vergiet te doen, zet je de vergiet op de pan en giet je dan het water af. De pasta blijft zo in de pan en hoef je niet heen en weer te vervoeren.
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
De 'truc' om pasta gezonder te maken is door het eerst af te laten koelen. ,,Als je pasta of aardappels laat afkoelen wordt het aanwezige zetmeel omgezet in resistent zetmeel. Dit zetmeel gedraagt zich als voedingsvezel. Voedingsvezels worden in de dunne darm bijna niet opgenomen'', vertelt Tijn Elferink.
Als je een grotere portie spaghetti of ovengerechten zoals lasagne of cannelloni over hebt, is pasta opwarmen in de oven een goede optie. De temperatuur wordt gelijkmatiger verdeeld waardoor alles mooi doorwarmt. Verwarm de oven voor op 175°C. Bedek je overschotje pasta of lasagne met aluminiumfolie.
Conserveren in de koelkast
Pasta gemaakt van bloem gaat eerder aan elkaar plakken en verkleuren (dan is-ie niet meer goed) dan pasta gemaakt van griesmeel. Het is 2 à 3 dagen houdbaar in de koelkast, maar ook pas nadat je het even hebt laten drogen op een doek in je keuken of in de oven met de ventilator aan.
Producten gemaakt van tarwe, zoals brood en pasta, passen juist in een gezond voedingspatroon. Wie wil afvallen kan gewoon pasta eten. Het is echter beter om de voorkeur te geven aan volkoren pasta, omdat het gezonder is, meer vezels bevat en beter verzadigt dan pasta gemaakt met witte geraffineerde meel.
Probeer dus de pasta pas te koken vlak voordat je 'm wilt serveren. Er zijn overigens wel situaties waarin je de pasta lang laat staan na het afgieten, bijvoorbeeld bij een pastasalade. Spoel in dat geval de pasta even af met koud water.
Als je een koude take-away komen halen bent of je hebt nog een restje over van de vorige dag, dan kan je deze steeds opnieuw opwarmen in de microgolfoven of op het vuur. Als je een gerecht uit de ” Creamy Corner ” sectie hebt genomen, dan warm je deze best op max. 600 watt op.
Ja en nee. Veel mensen denken dat je van het eten van pasta aankomt omdat het zo veel koolhydraten bevat. Maar de koolhydraten uit pasta zijn het probleem vaak niet. Mits je over de dag niet meer energie binnenkrijgt dan dat je verbrandt, maakt pasta zeker niet dik.
Minder calorieën in rijst
Gewone gedroogde pasta bevat bijvoorbeeld 371 calorieën terwijl dat bij rijst slechts 347 calorieën zijn. Gekookte pasta is dan weer goed voor 141 calorieën terwijl je met gekookte rijst amper 101 calorieën binnen krijgt.
Om te weten of je pasta perfect al dente is, is er één simpele vuistregel: proef! Je pasta is klaar als de buitenkant gaar is en de binnenkant nog ietsje stevig aanvoelt. Kook je 'm langer dan dit punt, dan is je pasta te ver waardoor hij plat en plakkerig wordt.
Verse pasta bewaren
Verse pasta kun je enkele dagen bewaren in de koelkast. Rol hem op tot nestjes, bestuif met bloem en bewaar onder een theedoek in de koelkast. Let erop bij gevulde pasta (ravioli, tortellini…) dat ze elkaar niet raken.
Hoeveel gram ongekookte pasta per persoon? Zet jij vanavond een lekkere pasta op tafel? Ga dan bij een hoofdgerecht voor volwassenen uit van 100 tot 125 gram ongekookte, gedroogde pasta per persoon. Voor kleinere eters, kinderen of voorgerechten kun je uitgaan van 80 gram.
Het zout in het water brengt je pasta namelijk op smaak. Dat kan écht het verschil maken tussen een flauw en een heerlijk pastagerecht. Je brengt niet enkel de pasta zélf op smaak, je doet dat bovendien al helemaal in het begin van het kookproces.
Dat schuim bestaat namelijk uit gluten die tijdens het koken uit de pasta sijpelen. De olie verzwakt de oppervlaktespanning van het water, waardoor het schuim niet beklijft. Een betere oplossing tegen schuimen is het vuur wat lager zetten.
De olijfolie zorgt dat er heerlijke aroma's vrijkomen tijdens het koken en geeft een subtiele smaak aan het kookwater dat de pasta absorbeert. Een smaak die veel zachter is dan als je na het koken enkele druppels over de pasta zou gieten.