Met een halve kop soda (niet hetzelfde als baksoda) of een fikse scheut natuurazijn in de lege trommel (dus niet in het zeeplaatje) draai je een wasprogramma op 90 graden. De hoge temperatuur en het schoonmaakmiddel lossen kalk, vet en vuil op en zorgen ervoor dat de was weer lekker ruikt.
De oplossing: draai wekelijks een wasbeurt op minimaal 60 graden (bijvoorbeeld handdoeken of beddengoed). Zo voorkom je bacteriegroei. En draai één keer per maand een was op 90 graden. Vetluis wordt gedood en nare luchtjes verdwijnen!
Ruikt je was juist heel muf? Dan kun je je kleding laten weken in koud water, gemengd met een kopje baking soda. Dit zuiveringszout helpt bij het vrijgeven van alle geurtjes die in de stof zitten. Vergeet niet om eerst even te kijken of je kleding tegen baking soda kan, door het op een stukje binnenin te testen.
Azijn. Azijn is niet alleen super in het vasthouden van kleuren, maar ook in het neutraliseren van geurtjes. Voeg een kopje azijn toe aan je was en de muffe lucht is zo verdwenen. Wat je ook kunt doen, is je kleding voor je ze gaat wassen, een uurtje laten weken in een emmer water met azijn.
Vaatwastabletten reinigen jouw wasmachine ook grondig. Vaatwastabletten zijn goed in het bestrijden van vetluis. Plaats 1 of 2 vaatwastabletten in de wasmiddellade en zet de kookwas aan.
"Onze experts raden het gebruik van azijn in wasmachines af", zegt Jennita van Herrikhuijzen van wasmachinefabrikant Miele. "We snappen de tip, want op het oog zorgt azijn ervoor dat je was of machine schoon kan worden. Maar de bijtende stoffen in azijn kunnen onder andere de rubbers van je wasmachine uitdrogen.
Met een halve kop soda (niet hetzelfde als baksoda) of een fikse scheut natuurazijn in de lege trommel (dus niet in het zeeplaatje) draai je een wasprogramma op 90 graden. De hoge temperatuur en het schoonmaakmiddel lossen kalk, vet en vuil op en zorgen ervoor dat de was weer lekker ruikt.
Een stinkende wasmachine wordt vaak veroorzaakt door vetluis. Door deze zeepbacterie ruikt het wasgoed niet fris, muf en schoon als het uit de wasmachine komt. Ook ontstaan vaak grijze vlekken, omdat in de rubbers van de deur een grijze drab blijft zitten. Veel problemen met de wasmachine komen voort uit vetluis.
Na het wassen kan je kleding wel fris ruiken, maar als het binnen hangt te drogen kan het met een nare geur opdrogen. Dit komt doordat het klam en vochtig is binnen, vooral in de zomermaanden. Hierdoor droogt de was ook klam op. Probeer, voornamelijk 's zomers, de was buiten te laten drogen.
Azijn zorgt ervoor dat textiel minder snel geel wordt, het werkt als een wasverzachter en maakt anti-statisch. Tevens neutraliseert azijn dankzij de zure bestanddelen stank. Bij het wassen van babykleding wordt het afgeraden om wasverzachter te gebruiken, omdat dit de gevoelige babyhuid kan irriteren.
Stinkt je was na het reinigen van je wasmachine nog steeds? Misschien gebruik je dan te veel of te weinig wasmiddel. Ook kun je een kopje schoonmaakazijn aan de was toevoegen en de was daarna nog eens laten draaien. Schoonmaakazijn neutraliseert vieze geurtjes en dit product zorgt dan ook voor een fris ruikende was.
Als wasverzachter zijn er verschillende soorten azijn inzetbaar. Natuurazijn wordt het meest gebruikt, omdat het relatief minder zuur bevat.Maar ook schoonmaakazijn en appelazijn zijn geschikt als wasverzachter. Ze kunnen ook nog eens statische elektriciteit verminderen.
Stinkt je wasmachine naar riool? Deze geur komt waarschijnlijkheid uit de afvoer van je wasmachine. Je lost dit probleem op door de afvoer goed schoon te maken. Koppel de afvoerslang los en spoel de afvoerleiding goed door met een heet sopje met hierin wat (baking)soda.
Als de wasmachine stinkt en de was muf ruikt na het wassen dan is 'vetluis' de boosdoener.
Je laat vochtige was te lang in de machine of wasmand liggen. De vochtige kledingstukken beginnen te broeden en, je raadt het al, gaan behoorlijk muf ruiken. Je wast stinkende kleding niet snel genoeg. Dat is vooral bij sportkleding waarin overmatig gezweet wordt een belangrijke factor.
Vetluis is een zeepbacterie die houdt van warme, vochtige plekken. Deze vetluis zorgt voor een muffe, zure geur in je wasmachine. Het kan zelfs tot grijze of bruine vlekken leiden op je schone wasgoed. Vaak hoopt vetluis zich op bij het rubber en het zeepbakje van de wasmachine.
Vetluis verwijderen
Draai een programma op 90 graden (minimaal 75 graden) zónder wasgoed en voeg een halve liter schoonmaakazijn toe aan het wasmiddelbakje. Doe dit minstens eenmaal per half jaar en je wasmachine zal weer als nieuw zijn. Draai minimaal eens per half jaar een kookwas op 90 graden.
#6 Gebruik niet te veel en niet te weinig wasmiddel
Daarnaast is het gebruik van te veel wasmiddel niet goed voor de wasmachine. Er kan 'vetluis' ontstaan, waardoor de kleding ook gaat stinken. Te weinig wasmiddel zorgt ervoor dat de kleding niet goed schoon wordt en de nare geurtjes in de kleding blijven hangen.
Een zweetgeur wordt veroorzaakt door de bacteriën die na het wassen zijn achtergebleven op je kleding. Gebruik hiervoor een flinke schep gewone kristalsoda (geen bakingsoda). Neem een emmer en doe daar flink wat soda in. Meng de soda met water totdat je een troebel mengsel hebt gekregen.
De wasmachine reinigen met azijn
Giet minstens 200 ml natuurazijn in het zeepbakje. Gebruik geen schoonmaakazijn, want daar kunnen de rubbers niet zo goed tegen. Zet de wasmachine op de heetste stand (90 of 95 graden) en draai een kort programma. Na afloop is uw machine weer kraaknet.
Een van de beste manieren om vetluis te bestrijden is door regelmatig een kookwas te draaien, op 90 graden. Dit doe je natuurlijk zonder wasgoed erin. Door de hoge temperatuur worden de bacteriën gedood en lossen het vet, vuil en zeepresten op. Doe dit één keer per maand of vaker als je veel op lage temperaturen wast.
Doe 2 blokjes in het zeepbakje en draai een kookwas op 90 graden. Het afwastablet zal dan de wasmachine van binnen reinigen. En hoe vaak? Om je wasmachine echt zuiver en schoon te houden wordt toch aangeraden om 1 tot 2 keer per maand je apparaat schoon te maken.
De waterhardheid verschilt per regio. Hoe harder uw water, hoe meer kalkdeeltjes erin zitten en hoe vaker u de wasmachine moet ontkalken. Over het algemeen raden we aan om dit elke twee maanden te doen.