De beste methode om je vlees te ontdooien, is door het ruim van tevoren uit de vriezer te halen en in de koelkast te leggen. Afhankelijk van de grootte en dikte van het vlees, kan dit proces enkele uren tot een volle dag in beslag nemen.
Als u van tevoren weet dat u uw rundergehakt wilt gebruiken, is het ontdooien in de koelkast de veiligste manier om dit te doen. Het duurt ongeveer 24 uur om een pond rundergehakt volledig te ontdooien in de koelkast , maar als uw rundvlees in kleinere bevroren porties is, zal het sneller ontdooien.
Leg het bevroren vlees dan in een pan met kraanwater, met de plastic verpakking er nog omheen. Binnen 15 minuten is het dan ontdooid. Haal de hamburgers een half uur voor het koken uit de verpakking.
Snel en veilig ontdooien
Je kan voedingsmiddelen vlak voor gebruik ontdooien in de magnetron of in een pan met heet water (au bain-marie). Roer regelmatig en maak de voedingsmiddelen onmiddellijk klaar. Ontdooide voedingsmiddelen opnieuw invriezen zorgt voor kwaliteitsverlies. Doe het bij voorkeur niet.
Ontdooien in de koelkast
De beste manier om producten te ontdooien is om het 24 uur van tevoren uit je vriezer te halen en in je koelkast te leggen. Door je product op deze manier langzaam te ontdooien behoudt het meer kwaliteit. Ook bespaar je zo energiekosten. Dek het product altijd af als je het in de koelkast zet.
Sneller dan ontdooien in de koelkast: Water geleidt warmte 20 keer sneller dan lucht. Hierdoor ontdooit vlees in water een veel vlugger dan in de koelkast. Zelfs vlees dat in ijskoud water ligt ontdooit veel sneller dan wanneer je het vlees op kamertemperatuur laat ontdooien.
Je kunt ze prima vanuit bevroren toestand bakken. Let op de hitte. Gebruik een middelmatig/laag vuur, anders verbrandt de buitenkant terwijl de binnenkant nog rauw/gedeeltelijk bevroren is. Het kost wat geduld, ze zullen niet zo snel gaar zijn als een burger die niet bevroren is.
Je wilt je grill voorverwarmen tot hoge temperatuur en dan je bevroren burgers op de grill leggen.Bak ze ongeveer 5 tot 6 minuten aan één kant, draai ze om en bak ze nog eens 5 tot 6 minuten aan de andere kant .
Vlees bewaren
Eenmaal ontdooid vlees mag je niet opnieuw invriezen. Bereid vlees kun je in de koelkast maximaal drie tot vier dagen bewaren. Open verpakkingen vers (of ontdooid) rund- of varkensvlees kun je maximaal twee dagen in de koelkast bewaren.
Kortom, ja, het is volkomen veilig om burgers te bereiden vanuit hun bevroren staat op een BBQ, grill of open vuur . Hoewel het veilig is om gegrilde bevroren burgers te consumeren, kunnen ze hun smaak, textuur en rokerigheid verliezen ten opzichte van hun verse tegenhanger als ze niet met zorg worden ingevroren (niet alle bevroren burgers zijn slecht).
Een handige tip: het is mogelijk om het vlees eerst te ontdooien, vervolgens te portioneren naar wens, en daarna thuis opnieuw in te vriezen. Hiermee kun je de hoeveelheden aanpassen aan jouw behoeften, terwijl je de kwaliteit en veiligheid van het vlees behoudt.
Bevroren: ± 6 minuten. Ontdooid: ± 4 minuten. Scheutje olie in de pan, middelmatig vuur en product regelmatig keren.
Over het algemeen duurt het ontdooien in de koelkast één tot twee dagen .
Op een hele warme zomerdag verandert dit advies naar niet langer dan een uur. Door het voedsel langere tijd ongekoeld te bewaren geef je ziekmakende bacteriën een kans. Het Voedingscentrum adviseert daarom om voedsel in ieder geval nooit te laten ontdooien op het aanrecht, op de verwarming of met warm water.
De slechtste manier is in de magnetron, maar als je het moet doen, wikkel de burger dan in het broodje en dan in een papieren handdoek . De beste manier is in een afgedekte pan, op laag vuur, met een beetje olie.
Selecteer de ontdooioptie of stel de magnetron in op 40-50% . De benodigde tijd is afhankelijk van het type hamburgervlees en de dikte. Het is het beste om ze te ontdooien in stappen van 30 seconden, controleer, draai om en herhaal totdat ze ontdooid zijn. Het zou 3-5 minuten moeten duren.
De beste resultaten worden bereikt wanneer burgers volledig ontdooid zijn. U kunt echter bevroren burgers in de pan bakken door deze stappen te volgen. Voeg bevroren burgers toe aan de pan, dek af en bak 8-10 minuten aan de eerste kant. Haal de deksel eraf en bak 8-10 minuten aan de tweede kant of totdat de burgers de gewenste gaarheid hebben bereikt .
Het moet echt koud water zijn, geen lauw water. Lauw water kan bacteriën laten broeien. Maar geen nood, het ontdooien met koud water gaat vrij snel. Een stukje vis- of kipfilet is in ongeveer 20 minuten ontdooid op deze manier, dikke stukken hebben wat meer tijd nodig.
Oven (250°C): verwarm de bevroren hamburgers in het midden van de voorverwarmde oven ca 13 minuten (ontdooid: ca 9 minuten). Halverwege de baktijd keren.
Deze methode, bekend als de koudwaterontdooitechniek, versnelt het proces door gebruik te maken van het principe van warmteoverdracht . Omdat water warmte beter geleidt dan lucht, kan bevroren vlees de warmte uit het water sneller absorberen, wat resulteert in een sneller ontdooiproces.
Het is verleidelijk om voor warm water te gaan, maar dat verhoogt het risico op bacteriën en de binnenkant van het vlees kan zelfs al wat beginnen garen. Koud water is dus een veiligere keuze.
Vul een schaal met koud kraanwater en leg het bevroren vlees daarin op het keukenblad, buiten de koeling. Natuurlijk moet het wel goed verpakt zijn; in een vacuüm zak of in een stevige zip-lock. Het water trekt erg snel de kou uit het vlees zodat het vlot naar de 0 graden gaat.