Monstera Laten Klimmen. Om een Monstera goed te laten klimmen is het dus zaak een mosstok te plaatsen. Kies er een die op de groei is, dus een beetje een grote of kies voor de uitschuifbare mosstokken. Deze mosstok zet je in de aarde wanneer je de Monstera gaat verpotten.
Een Monstera komt oorspronkelijk voor in het regenwoud van Midden-Amerika en kan hier tot wel twintig meter hoog in bomen klimmen. Gelukkig houdt 'ie zich in je woonkamer een beetje in, maar ook hier kan de plant gemakkelijk twee meter hoog worden.
Monstera opbinden
Om te voorkomen dat de plant alle kanten op gaat groeien kun je er voor kiezen om een mosstok te plaatsen. Om zo min mogelijk wortels te beschadigen kun je het beste de mosstok plaatsen als je de plant gaat verpotten. Als je de takken van de Monstera gaat opbinden gebruik dan touw of wol.
Grote Monstera ondersteunen
Naarmate de gatenplant groter wordt, zal hij gaan hangen. Je moet de stengels dus ondersteunen, bijvoorbeeld met een mosstok of kokos plantenstok. Je kan die vinden bij diverse tuincentra en doe-het-zelfzaken.
Monstera laten klimmen
Besproei de mosstok regelmatig met water. Doordat deze vochtig is stimuleer je de luchtwortels om hier in te groeien. Zo hoef je de Monstera niet verder op te binden, maar zet ze zichzelf vast. Het opbinden is in eerste instantie nog steeds nodig, maar dat is dan meer de opstart.
Dit kun je doen door een net te spannen of draden te spannen langs de muur of schutting. Daar leid je dan de plant langs. Een andere manier is door jonge loten telkens vast te binden aan een nieuw stuk touw, waarmee je ze omhoog trekt. Zo groeit de plant steeds hoger.
Monstera deliciosa
De gekweekte plant klimt meestal langs een mosstok omhoog. Vaak zijn ook de luchtwortels zichtbaar. De inkepingen die aan de zijkant van het blad ontstaan, reiken soms wel tot aan de nerf. Hier en daar vormen zich ook gaten in het blad.
Als er onder de grond geen ruimte meer is om te groeien, groeit je plant boven de grond ook slechter of zelfs helemaal niet. Hier leer je alles over verpotten. Krijgt je plant voldoende licht? - wanneer een plant te donker staat laat hij snel blad vallen en zal hij veel minder snel nieuwe blad maken.
Monstera heeft ongeveer eens per week een flinke scheut water nodig – bij temperaturen boven de 20 graden wel twee keer per week. Ook is het goed om regelmatig vloeibare plantenvoeding mee te geven met het water. Doe dat ongeveer eens per maand in de winter, en eens per twee weken of eens per week in de zomer.
Je Monstera vindt het heerlijk op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Zorg er daarom voor dat de Monstera niet in direct zonlicht staat, maar wel op een lichte plek. Twee meter van een raam op het oosten, westen of noorden is perfect.
Om een Monstera te stekken moet je een blad hebben + stengel + luchtwortel. Knip 1 à 2 centimeter onder de luchtwortel. De luchtwortel kan heel lang zijn (soms wel een meter) of slechts als een knobbeltje de stengel uitsteken. Een lange luchtwortel kun je afknippen tot handzaam formaat (5 centimeter).
Het ligt er aan hoe je je plant laat groeien, wat je met de luchtwortels kunt doen. Groeit jouw Monstera op een mospaal, dan kun je de punt van een luchtwortel tegen de paal leggen, zodat deze hierin gaat groeien. Dit kun je nog extra stimuleren door de mosstok regelmatig te vochtig te maken met de plantenspuit.
Als de monstera een aantal jaar oud is, komen er allerlei vertakkingen tevoorschijn. Dit zijn luchtwortels die een plek zoeken om zich aan vast te hechten. Bind ze aan de stok en de plant zal mooi verder groeien in de hoogte. Zo kunt u de plant mooi in vorm houden.
De Monstera heeft voldoende licht nodig, om grote en gezonde bladeren te maken. Je kunt de bladeren met en zonder gaten zien als een ander soort blad: als de plant nog jong is (of te weinig licht krijgt) maakt hij juveniel blad, blad in de jeugd fase.
De Monstera doet ook niet zo moeilijk over de plek waar hij komt te staan. Zolang hij niet direct in het felle zonlicht staat komt het wel goed. Je kunt deze kamerplant zelfs op een schaduwplek in het huis zetten en in de meeste gevallen zal hij het daar prima naar zijn zin hebben.
Zodra je plant weer een groeispurt heeft gehad en de mosstok is ontgroeid, dan kan je mosstokken zoals je die in de winkel hebt gekocht makkelijk verlengen. Het enige wat je hoeft te doen is een nieuwe mosstok te kopen en deze in de oude te schuiven, ze aan elkaar te bevestigen.
Door droge lucht kunnen de bladeren bruine randen krijgen, bruine plekken krijgen en/of gaan krullen. Om de lucht vochtiger te maken zet je schaaltjes met water op de verwarming, en verwen je je Monstera deliciosa eens per week met de fijne nevel uit je plantenspuit.
Af en toe een geel of bruin blad aan een Monstera is niet zo erg. Maar zijn er meerdere gele of bruine bladeren aan de plant, dan is het verstandig om meer of juist minder water te geven. Bruine bladeren wijzen over het algemeen op te weinig water. Terwijl geel blad een kenmerk is van te veel water.
De prachtige grote bladeren zorgen ervoor dat deze plant een eyecatcher in huis wordt. Deze Monstera is 150 cm hoog en kan doorgroeien tot ongeveer 170 cm hoog. De potmaat van deze grote groene kamerplant is 27 cm. Hoe groter de bladeren zijn, hoe groter de gaten in de bladeren.
De plant moet nog acclimatiseren
Als je een plant verplaatst, moet hij wennen aan een nieuwe plek. Dat geldt als je hem in huis verplaatst, maar ook als je hem net hebt gekocht bij een tuincentrum of kweker. Het kan wel een jaar duren voordat hij zich helemaal op z'n plek voelt – maar meestal gaat het wel wat sneller.
Dat kan verschillende oorzaken hebben. Ten eerste hebben jonge bladeren nog niet veel gaten. Dat is gewoon en de bladeren die vervolgens verschijnen zullen steeds meer gaten vertonen. Ontvouwen de bladeren van een oudere plant zich zonder gat, dan is er meer aan de hand.
Gatenplant (Monstera)
Je kunt een gatenplant gerust op een donkere plaats neerzetten. Een lichtere plek vindt hij ook geen probleem, maar zorg dat de plant niet in direct zonlicht staat.
Er zijn vele opties voor het opbinden en ondersteunen van planten. Zo zijn er onder andere halfronde steunen van metaal, trellis en kunststof of metalen ringen met grondpin koop. Maar u kunt ook u zelf iets maken. Daarvoor zijn bijvoorbeeld stokken van bamboe of snoeihout geschikt.
De Gatenplant is een klimplant, waardoor het mooier is als je de plant begeleidt. Hiervoor kan je het beste een mosstok gebruiken. Deze zijn te vinden bij benodigdheden. De luchtwortels van de plant zullen zich hechten aan de vezels van de mosstok, waardoor de plant omhoog “klimt”.
Een klimrek tegen muur of schutting
Staat je bak tegen een schutting of muur dan hoef je geen frame te maken. Alleen maar iets waaraan je je net of gaas aan vast maakt. Zorg wel voor minstens 10 cm ruimte tussen je net of gaas en de schutting. Dan hebben je planten aan de achterkant van het net ook nog wat ruimte.