Daar zie je dat zonlicht het noorden van de planeet niet bereikt. Dit betekent dat het op 23 december de zon in Rovaniemi om 11:08 uur opkomt en om 13:23 uur ondergaat. Vanaf 6 juni is het tot en met halverwege juli 24 uur licht. Het is dus nooit 24 uur donker in Lapland maar wel 24 uur lang licht.
In de wintermaanden is het juist andersom: eind december is de zon vrijwel niet zichtbaar en is het zo'n 21 uur per dag donker. December en januari zijn dan dus de donkere maanden, waarbij het kort daglicht is in Lapland (van 09.30 uur tot 15.00 uur).
Aangezien het in juni en juli niet donker wordt in Lapland (in deze periode schijnt de middernachtzon 24 uur per dag), is het daardoor in de zomer niet mogelijk om het noorderlicht waar te nemen. De periode dat het noorderlicht dus daadwerkelijk zichtbaar is strekt zich uit van augustus tot en met mei.
Het is winter op Svalbard, en rondom de hoofdplaats van deze archipel in de ijselijke Barentsz-zee (die wij als Spitsbergen aanduiden) is het permanent duister. 's Nachts en overdag. Van november tot eind februari zijn de ruim drieduizend inwoners van de Noorse nederzetting verstoken van daglicht.
Tijdens de Noorse zomer gaat de zon niet onder boven de (noord)poolcirkel en is deze gedurende een aantal maanden 24 uur per dag zichtbaar. De Middernachtzon is te zien doordat de aardas gekanteld is. Deze as is de denkbeeldige lijn die dwars door de aarde de noordpool en zuidpool met elkaar verbindt.
IJsland: het land van de middernachtzon
Hoewel de middernachtzon piekt in juni, is het al in mei 's nachts licht in IJsland en dat gaat door tot in augustus. Dit komt omdat IJsland vlak bij de poolcirkel ligt.
De meeste kans om het Noorderlicht te zien heb je meestal tussen november en half april. Als je dus speciaal gaat voor de Noorderlicht reizen zou dit de beste reistijd voor het Lapland Noorderlicht zijn. De beste tijdstippen om het Noorderlicht te zien liggen meestal tussen 22.00 en 02.00/03.00 uur (lokale tijd).
Zonder overstappen op uw bestemming
Het Pure Noorden is veel dichterbij dan je denkt. Voigt Travel vliegt je in nog geen 3 uur van Amsterdam naar Fins Lapland, ter hoogte van de poolcirkel of nog noordelijker!
De beste periode om het noorderlicht te zien ligt tussen september en april, tussen 18:00 en 01:00 uur 's avonds. Het mooiste moment ligt vaak tussen 22:00 en 23:00 uur. Het noorderlicht is er eigenlijk het hele jaar door, dus niet alleen in de herfst en winter.
De aarde draait met een gekantelde as ten opzichte van de zon, en in de zomermaanden is de Noordpool naar de zon gericht. Daarom gaat de zon voor enkele weken niet onder boven de poolcirkel. In Noorwegen is Spitsbergen de plek waar de middernachtzon het langst te zien is.
Wanneer de dagen korter worden in de winter wordt het ook steeds vaker mogelijk het natuurfenomeen te zien. In Fins Lapland is het 200 dagen van het jaar mogelijk om het noorderlicht te zien.
Sneeuw- en ijstijd
In het hoge noorden van Lapland vallen de eerste sneeuwvlokken vaak al in september. Vanaf november is het land bedekt onder een dikke laag sneeuw. De meeste sneeuw valt in december en januari.
Daar heb je gemiddeld 300 dagen per jaar goed zicht op het Noorderlicht, of ga met een hondenslee-expeditie mee waarbij je genoeg kans hebt op de Aurora. Wanneer je de meeste kans hebt om de aurora in Groenland te aanschouwen hangt af van je locatie.
Op 23 september komt de zon om 06:57 uur op en gaat hij om 19:03 uur onder. De zon staat 12 uur 6 min. boven de horizon (de daglengte). Op 23 september begint de astronomische ochtendschemering (eerste lichtstralen) om 05:29 uur en om 20:31 uur is het volledig donker (het einde van astronomische avondschemering).
De winterperiode in Lapland loopt van december tot maart en kan extreem koud zijn. De gemiddelde dagtemperatuur ligt dan tussen de -10oC en -5oC. Vaak zijn de avonden en nachten nog iets kouder. Heel af en toe daalt het kwik tot maar liefst -40oC!
Hoe koud is het in Lapland in de winter? In de wintermaanden, tussen december en april, zakken de temperaturen naar ongeveer -5ºC tot -15ºC. Soms schommelt het kwik rond het vriespunt, maar er wordt ook wel eens -20ºC tot -30°C op de thermometer aangetikt. De gevoelstemperatuur is anders dan in Nederland en België.
Net boven de poolcirkel ligt Rovaniemi, de hoofdstad van Fins Lapland. Hier vind je Santa Claus Village, waar de enige echte Kerstman (Joulupukki in het Fins) kantoor houdt.
De beste prijs voor een enkele vlucht naar Lapland vanaf Nederland was in de afgelopen 72 uur € 143 (Amsterdam Schiphol naar Rovaniemi). De beste prijs voor een retrourvlucht naar Lapland vanaf Nederland was in de afgelopen 72 uur € 144 (Amsterdam Schiphol naar Rovaniemi).
In delen van Nederland bestaat er vanavond een kans om het noorderlicht te zien. Ook in Belgisch Limburg zou er voor het eerst in 18 jaar een kleine kans bestaan om het natuurfenomeen te kunnen aanschouwen. Door hevige zonneactiviteit is er momenteel een plasmawolk op koers richting de aarde.
#2 Het Noorderlicht is altijd anders
Dat maakt het ook zo bijzonder. Afhankelijk van de aardse gassen waarmee deeltjes botsen, verschillen de kleuren van felgroen naar rood, maar zelfs oranje, wit en blauw zijn mogelijk. Groen licht bevindt zich op de onderste laag, waardoor je deze kleur het vaakst kunt zien.
Waar kun je het Noorderlicht het best zien? Eigenlijk maakt het weinig uit, als je maar ten noorden van de Poolcirkel zit. De populairste plekken zijn het noorden van Noorwegen, (Fins) Lapland en IJsland. Maar ook in (noord) Rusland, Groenland, Canada, Alaska en een stukje van Zweden is het Noorderlicht te aanschouwen.
De middernachtzon is een natuurlijk fenomeen waarbij de zon om middernacht boven de horizon staat, en dus ook gedurende de rest van de dag en nacht. Dit fenomeen komt jaarlijks tijdens een bepaalde periode in gebieden rond en vooral ten noorden van de noordpoolcirkel voor, zoals Noord-IJsland en Noord-Scandinavië.
Het stadje Utqiaġvik, voorheen bekend al Barrow, ligt in het noorden van Alaska en is tevens de meest noordelijke bewoonde plaats van Noord-Amerika. De minimumtemperatuur is er 324 dagen onder het vriespunt.
Yuma is een stad in het Zuiden van Arizona, aan de grens met Mexico, en telt het meeste aantal zonuren ter wereld. De zon schijnt er maar liefst 4015 uren per jaar, dat is gemiddeld elf uur per dag. In juli schijnt de zon er zelfs bijna veertien uur per dag, het dubbele van in België.