Dit heeft te maken met de daluren. Wanneer je een studentenhuis met een dubbele elektriciteitsteller hebt, kan je beter in de avond of in het weekend wassen. Dan is namelijk het nachttarief van toepassing. De overschakeling van het tarief is in de meeste gevallen van 21:00 tot 06:00 uur of van 22:00 tot 07:00 uur.
Je betaalt de hele dag door hetzelfde tarief. Heb je wel dag- en nachtstroom? Dan betaal je 's nachts en in de weekenden minder dan overdag, en is het dus inderdaad (iets) goedkoper om op die momenten de wasmachine en de vaatwasser aan te zetten. Hoe laat het daltarief 's avonds ingaat, verschilt per regio.
Het daltarief voor stroom gaat om 21.00 uur of 23.00 uur in
In de rest van Nederland begint het om 23.00 uur. Het daltarief loopt altijd tot 7.00 uur. In het weekend en op officiële feestdagen geldt het daltarief de hele dag.
In tegenstelling tot 'enkel tarief' betaal je een lager energietarief voor 's nachts, de weekenden en de feestdagen. Overdag betaal je relatief een iets hoger energietarief. Of dagstroom en nachtstroom voordelig voor je kan uitpakken, hangt af van je gedrag en wanneer je relatief de meeste energie gebruikt.
Het verschil in prijs tussen dag- en nachtstroom (normaal- en daltarief) is ongeveer 1 à 2 cent per kWh. Als je gebruik maakt van dubbeltarief kun je dus veel voordeel hebben. Verplaats je energieverbruik dan zoveel mogelijk naar de avond en nacht (daltarief).
Het nachttarief/daltarief geldt ook in het weekend. Dus als je dan de was doet betaal je inderdaad minder elektriciteit. Voorbeeld van een meter die een dag- en nachttarief meet! Het tegenovergestelde van het dubbeltarief is het enkeltarief, dat ook wel continutarief wordt genoemd.
Vanaf 1 juli 2022, parallel met de invoer van het capaciteitstarief, zal het voordeel van het nachttarief helemaal verdwijnen. Dat geldt voor het onderdeel netkosten op de energiefactuur. De energieleverancier kan wel nog altijd beslissen om de werkelijke energiekosten aan een gunstiger tarief te verrekenen.
Heb je thuis zonnepanelen geïnstalleerd, dan is het dubbeltarief altijd voordeliger. Doordat de zon voornamelijk schijnt tijdens de uren dat het normaaltarief geldt, behaal je dubbel winst. Ten eerste neem je tijdens deze uren minder stroom af, omdat je eerst gebruik maakt van de stroom die jouw zonnepanelen opwekken.
Daluren. De daluren, oftewel de tijden buiten de ochtend- en middagspits, zijn op werkdagen van 0.00 - 6.30 uur, van 9.00 - 16.00 uur en van 18.30 - 0.00 uur. Op zaterdag, zondag en op feestdagen de hele dag.
Sinds 1 juli 2021 is nachtstroom alleen nog beschikbaar als men een slimme meter heeft. Huishoudens met analoge meters kunnen na die datum geen gebruik meer maken van nachtstroom.
Afhankelijk van de gemeente waar u woont en van uw netbeheerder, loopt het nachttarief tussen 21 uur en 6 uur, of tussen 22 uur en 7 uur.
Om het verschil tussen dag- en nachtstroom te meten heb je een slimme meter nodig. Zo kan de meter bijhouden welke stroom je overdag of juist 's nachts gebruikt. Heb je nog geen slimme meter? Dan is een apart daltarief voor stroom niet direct mogelijk voor jou.
Laat uw wasmachine dan 's nachts of tijdens het weekend draaien, wanneer uw elektriciteit goedkoper is. Hebt u zonnepanelen, dan kunt u beter overdag wassen met de gratis elektriciteit die ze opwekken.
Wassen en drogen
Draai je dan een standaard was, dan kost dit aan stroom maximaal 8 cent. Daarna lopen de kosten wat meer op: op 40 graden kost het 20 cent per beurt, bij 60 graden 26 cent en voor een was op 90 graden betaal je 48 cent. Hoe kouder de was, hoe goedkoper.
Voor de normale was kun je het beste het eco-programma gebruiken. Daarmee krijg je normaal vervuilde was goed schoon met minder energie. Het energielabel is gebaseerd op het eco-programma. Was die niet zo vuil is kan je op 30 graden wassen, dat is veel energiezuiniger dan 60 graden.
Met Samenreiskorting krijg je 40% korting op je ritprijs in de daluren. Zet Samenreiskorting aan in de NS-app, in Mijn NS of laad het op je OV-chipkaart via de NS-kaartautomaat. Heb je zelf een NS-abonnement? Dan mag je ook maximaal 3 bekenden met je mee laten reizen.
Het enkeltarief is gunstig als u voornamelijk op werkdagen overdag stroom verbruikt. Ook is het afhankelijk van de tarieven van uw energieleverancier. Grofweg is het zo: als u meer dan de helft in de nachtelijke uren en de weekenden verbruikt, bent u voordeliger uit met dubbeltarief.
Enkeltarief en dubbeltarief (normaaltarief en daltarief)
Het daltarief betaalt u 's nachts, in het weekend en tijdens feestdagen. U betaalt het normaaltarief op werkdagen van 7.00 uur tot 21.00 uur of 23.00 uur. In de ene regio stopt het hoge tarief om 21.00 uur, en in de andere regio om 23.00 uur.
Vanaf 2022 zal je wasmachine of vaatwasser 's nachts opzetten niet meer zo interessant zijn. Het voordelige nachttarief wordt namelijk afgebouwd en vervangen door een capaciteitstarief.
Hetzelfde geldt niet voor de nachtteller: 's nachts kan geen energie geproduceerd worden door zonnepanelen. Dit betekent dat er nooit een overschot aan energie aanwezig zal zijn op een nachtteller. Het nachtverbruik kan ook niet gecompenseerd worden door een mogelijk overschot aan energie op de dagteller.
HomeQgo is één van de aanbieders waar je inzicht kan krijgen in de mogelijkheden. Zij brengen voor jou in kaart of het mogelijk is én hoeveel zonnepanelen er neergelegd kunnen worden. Zij werken alleen samen met installateurs die goede kwaliteit leveren.
In de daluren is de elektriciteit of gas goedkoper. Concreet: het nachttarief valt tussen 10 uur 's avonds en 7 uur 's morgens, maar ook van vrijdagavond 10 uur tot maandagochtend 7 uur. In het weekend betaal je dus ook een lager tarief voor elektriciteit en gas.
En hoeveel scheelt het in euro's? Vergelijkingssite Independer heeft het uitgerekend en kwam tot de volgende conclusie: 'Zelfs als je alleen 's nachts stroom zou verbruiken is het verschil tussen de tarieven hooguit één of twee euro per maand. ' Je kunt bij je netbeheerder navragen wanneer het daltarief voor jou geldt.
Zo ontstond het nachttarief. Het is voordeliger dan het dagtarief. Mensen gaan daardoor minder op piekmomenten gebruiken, waardoor het verbruik gespreid wordt. Daardoor kan de productie ook beter worden gespreid.