Nederlanders slapen gemiddeld genomen 7 uur en 20 minuten. Jan Modaal gaat om half twaalf naar bed, slaapt 10 minuten later in en staat om zeven uur weer op, blijkt uit onderzoek uitgevoerd aan de Universiteit Utrecht.
Het ideale tijdstip om naar bed te gaan is tussen 22.00 en 23.00 uur. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 88.000 volwassenen uit het Verenigd Koninkrijk, die bijna 6 jaar zijn gevolgd. Zowel eerder als later in slaap vallen, gaat gepaard met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
Wanneer het aankomt op bedtijd is er een tijdvak van enkele uren – ongeveer tussen 8 uur in de avond en 12 uur in de nacht – wanneer jouw hersenen en lichaam in de gelegenheid zijn om alle niet-REM en REM rust te krijgen die nodig is om optimaal te functioneren.
Moet je morgen om 7 uur op? Dan kruip je best om 21.46 uur of 23.16 uur je bed in. Of toch volgens een populaire online slaapcalculator. Die houdt rekening met hoe snel je in slaap valt en berekent dat je vijf of zes slaapcyclussen moet kunnen doorlopen om 's ochtends als een frisse, uitgeslapen mens uit bed te rollen.
Het is volgens de slaapdeskundige niet aan te geven hoeveel uren slaap goed voor je is. 'Dat is verschillend. Je hebt kort- en langslapers. Het absolute minimum de 4 tot 5 uur en het maximum rond de 12 uur.
De onderzoekers raden aan om elke nacht 6 tot 8 uur te slapen. Als je meer dan 9 uur per nacht slaapt, adviseren de onderzoekers om naar de huisarts te gaan voor een algemene gezondheidscheck.
'Dat hangt af van twee dingen: hoeveel slaap je nodig hebt, en of je een ochtend- of een avondmens bent', zegt slaapexpert en oprichter van Shleep Els van der Helm. 'Maar 5 uur is zelfs voor een ochtendmens wel erg vroeg.Natuurlijk wakker worden, dus niet van een wekker, is het beste.
Vroeg opstaan
De meeste multimiljonairs zijn vroege vogels. Zo vroeg als 5 uur in de ochtend is voor deze mensen een normale tijd om op te staan. De meesten doen een korte meditatie en gaan een eind hardlopen of gaan naar de sportschool om wakker te worden en hun bloed te laten stromen voor een goede start van de dag.
Volgens The Wall Street Journal zou je meer dan genoeg tijd hebben, als je om 4 uur 's ochtends uit de veren bent.Dan ben je namelijk het meest productief. Want hoe vroeger je opstaat, hoe meer tijd je hebt (zonder afleiding) om je bucketlist af te werken.
De ideale bedtijd voor pubers zijn de volgende: 12-15 jaar: tussen 21.00 uur en 21.30 uur. 15-17 jaar: tussen 21.30 uur en 22.00 uur. 17-18 jaar: tussen 22.00 uur en 23.00 uur.
Uit een onderzoek bij 20 CEO's van een aantal grote bedrijven zoals Pepsi, Motorola, Avaya en Xerox blijkt dat zij allemaal één ding gemeen hadden: allen staan vóór 6 uur 's ochtends op. Volgens de respondenten komt vroeg opstaan hun productiviteit te goede.
Kan je ook te vroeg slapen? Uiteraard kun je ook te vroeg gaan slapen. Met mate slapen betekent dat je genoeg, maar niet te veel slaapt. Daarom is het belangrijk om er achter te komen hoeveel slaap voor jou optimaal is.
Om precies te zijn kan een mens 24 uur zonder slaap zonder dat er nare gevolgen optreden. Wanneer je langer dan 24 uur wakker bent zal je dit gaan merken. Je geheugen wordt dan namelijk onbetrouwbaar, je gedachten worden langzamer, je beoordelingsvermogen verslechtert en het maken van keuzes wordt moeilijker.
Niet iedereen heeft evenveel slaap nodig. De een staat na zeven uur weer uitgerust op en de ander heeft minstens negen uur nodig. De slaapbehoefte hangt af van allerlei factoren, zoals leeftijd, geslacht, gezondheid en activiteit overdag. Gemiddeld slapen Nederlanders 7 uren en 12 minuten.
Eerst even een kleine bijsluiter: of je een ochtendmens of avondmens bent, ligt vast in je genen. Ieder mens heeft van nature namelijk een andere biologische klok. Het hangt ook af van de hoeveelheid slaap die je nodig hebt. Die genetische aanleg kun je niet veranderen, maar je kunt jezelf wel trainen in vroeg opstaan.
De voordelen van om 5 uur opstaan
Dáárom lijkt het dus alsof succesvolle mensen meer uren in hun dag hebben. Minder afleiding: in de vroege ochtenduren krijg je waarschijnlijk minder appjes, mailtjes en belletjes binnen dan later op de dag. Dit is de tijd om heerlijk ongestoord tijd te nemen voor jezelf.
Door vroeg op te staan kun je je dag rustiger beginnen.Het voorbereiden van je dag zorgt voor een gevoel van controle en geeft je de kans om de belangrijkste taken af te ronden. Die paar uur voor mijzelf geeft mij een gevoel van vrijheid.
Die moeite met opstaan heeft vooral te maken met ons slaapritme. Ons lichaam weet heel goed wanneer het moet gaan slapen en wanneer het tijd wordt om wakker te worden. Tenminste, zolang er geen sprake is van vervelende verstoringen.
De behoefte aan slaap neemt nog verder af naarmate je in de pubertijd komt. Volwassenen hebben voldoende aan 6 tot 8 uur slaap per nacht.
Exacte cijfers zijn niet bekend, maar de langste slaap ooit ligt vermoedelijk ergens tussen de 20 en 23 uur. Dan word je onvermijdelijk wakker omdat je dorst hebt of moet plassen. Dat zie je bijvoorbeeld bij het Kleine Leving Syndroom, ook wel Sleeping Beauty Syndrome genoemd.
Bijslapen is een fabel. Als je doordeweeks tekort komt, kan je niet weer quitte spelen door in het weekend extra te slapen. Van Someren: “Slaap is geen optelsom. Wat je kwijt bent, krijg je niet meer terug.”
Te veel slapen bij een depressie
Ook te lang of te veel slapen kan zorgen dat je depressie uiteindelijk langer duurt. Hoewel je misschien denkt dat veel slapen als je moe bent zal helpen, werkt dit vaak juist averechts. Ook kan inactiviteit juist zorgen dat je je nog somberder gaat voelen.
Onthoud dat je zonder slaap minder effectief en productief bezig bent dan met een paar uur slaap. Het is dus soms beter om maar gewoon te gaan slapen en het werk de volgende dag weer op te pakken.