Er zijn twee belangrijke pieken in de dag van een volwassene, tussen 12.00 en 13.30 uur, voor de lunch, en tussen 19.00 en 20.30 uur, voor het diner. Een leuke statistiek is dat om 12.30 uur 57% van de Fransen bezig is met eten, tegenover 38% van de Belgen, 20% van de Duitsers en slechts 14% van de Britten.
De Fransman neemt ruim de tijd om tussen 12.00 uur en 14.00 uur te gaan zitten en uitgebreid te eten, zelfs op werkdagen. Daarbij is het ook een sociaal gebeuren: de Fransen houden ervan vooral op zondag urenlang te tafelen met vrienden of familie. Al dat lekkers wordt traditioneel "weggespoeld" met een goed glas wijn!
De Fransen eten doorgaans tussen 19:00 en 21:00 uur , maar in grote metropolen zoals Parijs zijn late avondmaaltijden niet ongewoon. Dankzij de levendige cafécultuur zijn lange lunchpauzes een populair concept in Frankrijk en de Fransen genieten doorgaans van een stevige maaltijd in het midden van de dag.
De Fransen eten bij hun lunch graag warm, maar ook een stokbroodje met lekker beleg zoals een fijne Franse kaas wordt hier veel gegeten bij de lunch. Een warme lunch bestaat in Frankrijk vaak uit een salade, een hoofgerecht met vlees of vis, en tot slot een klein toetje.
Hoe laat gaan mensen uit in Parijs? Parijzenaars gaan meestal rond 18:00 uur uit om na het werk een drankje te doen. Om 20:00 uur eten ze, gevolgd door de pre-party tussen 21:00 en 22:00 uur in een bar. De clubs beginnen meestal rond 01:00 uur vol te lopen en sluiten pas in de ochtenduren.
De Fransen zijn nog steeds erg gehecht aan het ritueel van de drie hoofdmaaltijden per dag, ontbijt, lunch en diner, of dat nu thuis of uit eten is. Er zijn twee belangrijke pieken in de dag van een volwassene, tussen 12.00 en 13.30 uur, voor de lunch, en tussen 19.00 en 20.30 uur, voor het diner.
In Frankrijk wordt het diner traditioneel later gegeten dan in sommige andere westerse landen. Het is niet ongewoon dat het diner in Frankrijk rond 20:00 uur of zelfs pas om 21:00 uur wordt geserveerd, vooral in huishoudens of restaurants die een traditioneler eetschema hanteren.
Franse kinderen gaan te laat naar bed
Op het platteland gebeurt het wat vroeger, maar in grote steden is het heel gewoon dat kinderen pas om 20.30 uur in bed liggen. En in de vakanties is dat vaak nog veel later.
In Frankrijk wordt eten gezien als een genot; er is geen schuldgevoel verbonden aan het genieten van eten . Geen enkel voedsel is taboe voor de Fransen. Toch wordt alles met mate en in kleinere porties geconsumeerd, zittend en zonder haast.
Eten: kleine Franse hapjes
Iets uitgebreider eten de Fransen graag olijven, noten of baguette met zoute boter. Wie meer trek heeft, eet vaak een charcuterie met rilette, droge worst en paté en croûte: paté in een jasje van bladerdeeg. En natuurlijk is er ook de beroemde kaasplank.
Uit eten gaan of ergens iets drinken is vergelijkbaar met de prijzen in Nederland. Ook prijzen in de supermarkt zijn redelijk vergelijkbaar. In de grote steden en toeristische gebieden liggen de prijzen natuurlijk wel een stuk hoger, maar tijdens de Frankrijk groepsreis slaap je midden in de Alpen.
Frankrijk heeft een veel relaxtere benadering van lunchpauzes die de lokale bevolking heel serieus neemt. In plaats van een mager uurtje of minder, krijgt iedereen, inclusief schoolkinderen, twee volle uren om te eten en te ontspannen met vrienden of familie.
De historische rol van brood
In de 18e eeuw leefde de gemiddelde persoon er voornamelijk van, en werknemers gaven er doorgaans ongeveer de helft van hun dagloon aan uit. Het was zelfs zo belangrijk voor de nationale identiteit dat mensen het als een publieke dienst beschouwden , en de politie hield zelfs toezicht op bakkers en bakkerijen.
Een tip van 10 tot 15% is dan normaal. Oh, en de Fransen zijn soms best bijdehand; het kan zo maar zijn dat ze je geen wisselgeld geven, maar dit zichzelf als fooi toe-eigenen. Oók als de service al wel bij de prijs is inbegrepen.
Tijdens uw onderdompeling in Frankrijk is de lunch (déjeuner) doorgaans de grootste maaltijd van de dag. Amerikanen, Australiërs en andere Noord-Europese landen eten misschien een simpele sandwich voor de lunch, maar Franse lunches zijn doorgaans substantiëler.
Ze genieten van hun maaltijden
De Franse houding ten opzichte van eten is dat het onze aandacht en respect verdient. Koken met ingrediënten van hoge kwaliteit . Zorgvuldige bereidingsmethoden gebruiken. En langzaam eten om beter van het eten te genieten en het te waarderen: dat is de traditionele manier om te eten in Frankrijk.
Eén van de bekendste Franse recepten is Coq au Vin, een stoofschotel van kip in rode wijn met champignons en spekjes. Andere typische Franse gerechten zijn Boeuf Bourguignon, een stoofpot van rundvlees in rode wijn met groenten, en Ratatouille, een groentestoofschotel van courgette, aubergine, paprika en tomaten.
De Fransen eten minstens drie maaltijden per dag en meestal in gangen. Ze eten veel brood, maar geen taarten of gebak. Ze eten veel kaas, ongeveer 25 kilo per jaar! De Fransen eten meer vis dan vlees.
Franse kinderen liggen over het algemeen wat later in bed dan Nederlandse kinderen. Doordat ze laat uit school komen, verschuift het hele ritme naar later op de avond.
Verdeling van bedtijd gedurende de week onder Fransen 2019
Hieruit blijkt dat 33 procent van de respondenten aangaf doordeweeks tussen 23.00 en 00.00 uur naar bed te gaan.
In tegenstelling tot sommige Europese landen, zoals Duitsland en Nederland, waar mensen doorgaans rond 18:00 uur 's avonds vroeg eten, wachten de Fransen liever tot later met eten . Sterker nog, ze zitten meestal pas rond 20:00 uur of zelfs nog later aan de eettafel.
Moet je een fooi geven? In Parijs is de rekening in bars en restaurants inclusief servicekosten, dus je hoeft geen fooi te geven . Als je echter tevreden bent met je maaltijd en de service, mag je dat wel doen. Een fooi bedraagt over het algemeen 5 tot 10% van de rekening.
Bestellingen voor eten en drinken worden tegelijkertijd opgenomen, tenzij u een aperitief neemt, zoals een glas champagne of een cocktail om van te nippen terwijl u wacht op uw eten. De ober brengt u ook gratis een mandje met knapperig brood .